Siria organizeaza alegeri parlamentare, bombardamentele continua

Luni, 07 Mai 2012, ora 16:47
1324 citiri
Siria organizeaza alegeri parlamentare, bombardamentele continua

Autoritatile siriene organizeaza, luni, alegeri parlamentare, dupa 14 luni de revolte impotriva presedintelui Bashar al-Assad si mii de morti in violente si bombardamente. Electoratul era asteptat la urne incepand cu ora locala 07.00, pentru a alege noii membri ai Parlamentului, potrivit textului revizuit al Constitutiei.

Sansele organizarii unui scrutin credibil sunt mici, in conditiile in care violentele au zguduit estul tarii inainte de deschiderea urnelor, in pofida prezentei observatorilor ONU care monitorizeaza implementarea armistitiului declarat la 12 aprilie, scrie Reuters.

Activistii din opozitie au anuntat ca violentele dintre armata si rebeli, in provincia sudica Deir al-Zor, si atacurile fortelor lui Assad, s-au soldat cu cinci morti duminica, inclusiv un tanar impuscat mortal in raidurile in locuintele din Damasc.

Spre deosebire de regimurile din Tunisia, Egipt, Libia si Yemen, care s-au prabusit in urma Primaverii Arabe, Assad poate conta pe suficient sprijin din partea armatei si sectei sale alawite, care domina armata si sistemul de securitate.

De la preluarea puterii de la tatal sau, in 2000, Assad s-a bizuit pe un Parlament maleabil, care nu are nici macar un singur membru din opozitie. In urma scrutinului de luni, scrie presa oficiala, jumatate dintre fotolii vor fi rezervate "reprezentantilor muncitorilor si taranilor", ale caror sindicate sunt conduse de Partidul Baath, condus la randul sau de Assad.

Opozitia boicoteaza, cum era de asteptat, votul, motivandu-si gestul prin aceea ca revizuirea Constitutiei, intreprinsa de Assad, si care permite crearea partidelor de opozitie incepand de anul acesta, nu a schimbat nimic. Mai mult, spun acestia, alegerile nu vor inclina balanta puterii in Siria, indiferent cine voteaza si cine este ales.

"Nu conteaza cine voteaza. Este un scrutin fraudat - impotriva vointei sirienilor, fara participare populara. Parlamentul sirian nu are autoritate asupra niciunui agent de securitate... Nu are deloc putere in tara", opineaza Louay Hussein, activist.

Autoritatile sustin ca sunt asteptati la urne 14 milioane de votanti, inclusiv expatriati, care vor avea de ales intre 7.195 de candidati.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Siria alegeri parlamentare violente, #Siria alegeri parlamentare , #Siria