Ziare.com

Siria recunoaste ca mai are patru unitati de producere a armelor chimice

de Alex Varzaru
Joi, 09 Octombrie 2014, ora 00:06

   

Siria recunoaste ca mai are patru unitati de producere a armelor chimice
Siria a recunoscut ca mai are 4 unitati implicate in productia armamentului chimic pe care nu le-a raportat anterior, a declarat un reprezentant special al secretarului general al ONU.

Sigrid Kaag, emisar special ONU care supravegheaza distrugerea stocurilor de arme chimice ale Siriei, a declarat ca trei dintre aceste unitati sunt laboratoare de cercetare si dezvoltare, iar a patra este destinata productiei, scrie The Telegraph.

O misiune comuna a ONU si a Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) a fost insarcinata anul trecut cu eliminarea arsenalului chimic al Siriei. Intelegerea a fost acceptata de Siria dupa ce SUA au amenintat cu lovituri aeriene in urma unui atac chimic intr-o suburbie a Damascului care a dus la moartea a sute de oameni.

Pana acum, 1300 de tone de arme chimice au fost distruse, insa exista temeri ca Siria nu si-a declarat tot arsenalul. SUA sunt ingrijorate ca Statul Islamic ar putea pune mana pe acest arsenal.

OPCW a declarat ca in octombrie va incepe distrugerea capacitatilor siriene de producere a armelor chimice si ca lucreaza impreuna cu guvernul sirian pentru a lamuri discrepantele din declaratiile privind armamentul chimic.

Kaag a dezvaluit marti ca reprezentantii OPCW au descoperit ca chlorina a fost folosita "repetat si sistematic" in atacuri, chiar si in luna august. Ambele parti se acuza reciproc de folosirea chlorinei si a altor arme chimice.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 694 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor