Siria: Situatie umanitara dramatica la Alep, bombardat de 12 zile

Miercuri, 01 August 2012, ora 10:54
2822 citiri
Siria: Situatie umanitara dramatica la Alep, bombardat de 12 zile

Locuitorii din Alep, Siria, se confrunta cu o situatie umanitara dificila. Nu mai au mancare si gaz pentru gatit, iar penele de curent au cufundat cel mai mare oras al tarii, centru comercial important, in bezna.

Soldatii regimului Assad continua sa se lupte cu rebelii pentru controlul orasului, aflat la 50 de kilometri de granita cu Turcia, unde sunt masate trupe turce gata sa intervina daca refugiatii sirieni sunt atacati, scrie France24.

Viata pentru cele 3 milioane de locuitori din Alep a devenit de nesuportat in ultimele 11 zile, de cand razboiul civil s-a mutat aici. Desi rebelii au capturat doua statii de politie, fortele siriene bombardeaza neincetat cele doua districte controlate de opozitie, Salaheddine si Seif al-Dawla. La atac participa si elicopterele de atac.

"Regimul nu poate intra in cartiere asa ca le bombardeaza de la distanta, cu artileria si elicopterele", a povestit Mohammed Nabehan, care a fugit din Alep in tabara de refugiati Kilis, in Turcia. Omul spune ca devenise o adevarata lupta sa faca rost de mancare.

"Situatia umanitara este foarte proasta. Nu este suficienta mancare si oamenii incearca sa fuga. Avem nevoie de ajutor din afara. Se bombardeaza la intamplare civilii", a spus Mohammed Saeed, care traieste in Alep.

ONU estimeaza ca sute de mii de civili au fugit in alte cartiere sau chiar din oras, insa multi altii sunt prinsi in mijlocul luptelor, incapabili sa fuga.

La randul sau, Liga Araba a afirmat ca masacrele din Alep si alte parti ale Siriei sunt crime de razboi si vor fi pedepsite confirm legii internationale.

Amnesty International sustine, intr-un raport publicat marti, ca "sute de demonstranti si trecatori, majoritatea barbati tineri si baieti, insa si copii si batrani, au fost impuscati mortal, si alte cateva sute raniti, de catre fortele de securitate si shabiha, militiile armate care lucreaza alaturi de fortele guvernamentale. Unele din victime erau trecatori care nu aveau legaturi cu demonstratiile. Familiile celor omorati au fost fortate sa semneze declaratii conform carora oamenii au fost ucisi de 'grupari teroriste inarmate'".

Cu toate acestea, secretarul american al Apararii, Leon Panetta, a spus ca Washingtonul nu se gandeste la "niciun pas unilateral" in Siria. Exista temeri ca interventia militara ar exacerba razboiul civil. Mai mult, legaturile Siriei cu Iranul si gruparea militanta islamica Hezbollah din Liban inseamna ca exista potentialul de extindere a conflictului in regiune.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Siria lupte Alep, #Siria situatie umanitara Alep, #Siria morti Alep , #Siria