Siria: SUA ar putea actiona fara acordul ONU

Autor: Ana Ilie
Joi, 31 Mai 2012, ora 12:51
2236 citiri
Siria: SUA ar putea actiona fara acordul ONU

In cazul in care Consiliul de Securitate ONU nu ia masuri rapid in ceea ce priveste Siria si incetarea represiunii din ultimele 14 luni, statele membre ar putea sa ia in considerare o posibila actiune ocolind ONU, a semnalat, miercuri, trimisul american la ONU.

Ambasadorul american, Susan Rice, a precizat ca sunt trei feluri in care se poate sfarsi conflictul din Siria, scrie Reuters.

Prima modalitate este ca guvernul presedintelui Bashar-al Assad sa decida sa se conformeze obligatiilor acceptate in cadrul planului de pace al lui Kofi Annan. Ar inceta atacurile impotriva oraselor siriene, ar retrage artileria grea din localitati, trupele s-ar intoarce la baraci si ar incepe discutii cu opozitia pe marginea unei "tranzitii politice".

A doua optiune ar fi ca ONU, prin Consiliul de Securitate, sa preseze Damascul sa se conformeze planului Annan.

Niciunul din aceste doua scenarii nu pare insa a avea sanse de realizare, intrucat Damascul nu pare interesat sa-si respecte angajamentele si Rusia s-a pronuntat clar: orice actiune in Consiliul de Securitate in sensul sporirii presiunii pe guvernul Assad, prin sanctiuni, este exclusa.

"In absenta acestor doua scenarii, ramane o singura alternativa, si acesta este intr-adevar cel mai rau caz", a spus Rice, adaugand ca, din pacate, aceasta varianta este si "cea mai probabila".

Aceasta varianta este ca "violentele cresc, conflictul se raspandeste si se intensifica". "Implica tarile din regiune, ia forme secrete, si avem o criza majora nu numai in Siria ci in intreaga regiune". In acest caz, a continuat Rice, planul de pace Annan este morti, iar violentele din Siria devin "un conflict prin inlocuitor, cu arme intrand in tara din toate partile".

"Si membrii acestui consiliu si membrii comunitatii internationale raman cu optiunea de a se gandi daca sunt pregatiti sa faca actiuni in afara planului Annan si in afara autoritatii acestui consiliu", a spus reprezentantul SUA, fara a specifica la cel fel de actiuni se gandeste.

SUA au mai condus actiuni militare care nu au fost autorizate de Consiliul de Securitate ONU - in Kosovo si Irak. Deocamdata, SUA si aliatii sai occidentali au respins posibilitatea interventiei militare si au spus ca nu vor inarma rebelii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#Siria interventie SUA fara acord ONU, #SUA interventie Siria fara ONU , #Siria