Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Siria: SUA recunosc coalitia rebelilor, sute de raniti intr-o singura zi

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 13:09
1977 citiri
Siria: SUA recunosc coalitia rebelilor, sute de raniti intr-o singura zi

Aproximativ 200 de membri ai minoritatii alawite, de care apartine presedintele sirian Bashar al-Assad, au fost raniti sau ucisi intr-un atac impotriva satului lor, marti, au anuntat activistii sirieni.

Presedintele american, Barack Obama, a recunoscut, intre timp, coalitia opozitiei siriene, pe care o considera reprezentantul legitim al poporului. Este o incercare de a-l presa pe Bashar al Assad sa renunte la putere, scrie Haaretz.

Desi bilantul definitiv al atacului armat impotriva satului Aqrab din provincia Hama nu este cunoscut, activistii de la Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului sustin ca au confirmat 10 morti. Pe YouTube a fost postata o inregistrare video in care se poate vedea cum supravietuitorii povestesc ca militiile pro-Assad au folosit copiii drept scuturi umane in sat.

Bilantul revoltelor siriene, devenit intre timo razboi civil, se ridica la peste 40.000 de morti in decurs de 20 de luni. Musulmanii sunniti, majoritari, conduc revolta anti-Assad, in vreme ce minoritatile precum alawitii, o ramura a siitilor, s-au situat de partea presedintelui. Violentele inter-religioase au mai afectat provincia Hama si provincia invecinata, Homs. In ambele provincii au fost sute de sunniti, insa violentele de marti sunt cel mai grav atac impotriva alawitilor de pana acum.

Un localnic alawit dintr-un sat invecinat a povestit ca violentele au inceput in Aqrab cand rebelii au atacat un punct de control al militiilor pro-Assad.

"Nu credem ca a fost un masacru, dar credem ca sunt mai multi ostatici. Ciocnirile au inceput cand rebelii au atacat punctul de control al militiilor. Comunicatiile cu Aqrab sunt intrerupte, asa ca nu stim nimic", a explicat acesta.

Rebelii s-au luptat cu fortele guvernamentale si in apropierea aeroportului din Damasc. Luptele se duc aici de ceva timp si fac parte din confruntarea mai ampla dintre armata si rebelii care controleaza o parte aproape continua a teritoriului, de la est la sud-vest de Capitala.

Opozantii lui Assad au primit recunoasterea SUA, Obama precizand ca este un pas important pentru cauza anti-Assad, insa rebelii nu vor primi arme de la America. Franta, Marea Britanie, Turcia si tarile din Golf au recunoscut deja coalitia opozitiei.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Siria lupte morti, #siria morti, #Siria recunoastere opozitie SUA , #Siria