Siria: Tancurile si elicopterele pun la pamant orasul Rastan

Autor: Ana Ilie
Marti, 27 Septembrie 2011, ora 10:52
2678 citiri
Siria: Tancurile si elicopterele pun la pamant orasul Rastan

Fortele siriene, sustinute de tancuri si elicoptere, au luat cu asalt un oras strategic, marti, intr-o operatiune militara masiva, care are ca scop reprimarera protestelor pro-democratie din centrul tarii.

Zeci de tancuri si vehicule armate au intrat marti in Rastan, un oras cu 40.000 de locuitori, aflat pe autostrada catre Turcia, langa orasul Homs, dupa ce, pe timpul noptii, soldatii au folosit mitralierele de pe tancuri si elicopterele de atac pentru a-l asedia, scrie Reuters.

Regiunea in care se afla Rastan, impreuna cu provincia Idlib, care se invecineaza cu Turcia, sunt, de jumatate de an, centrul rezistentei armate impotriva regimului presedintelui Bashar al-Assad. Protestele populare cer sfaristul regimului Assad, care se intinde pe mai bine de 40 de ani.

"Tancurile au inconjurat Rastan pe timpul noptii si sunetul mitralierelor si exploziilor a fost neincetat. Au intrat, in cele din urma, dimineata aceasta", a spus unul dintre localnici.

Un alt locuitor din Rastan a spus ca s-a tras cu mitraliera din elicoptere in apropierea locuintei sale, aflate la marginea estica a orasului, unde sute de militari dezertati s-au refugiat in ultimele saptamani - unii veniti chiar cu tancurile - si rezista atacului fortelor lui Assad.

"N-am putut iesi pe strazi de doua zile si nu stim cati au murit", a mai spus acesta, explicand ca de doua zile se strange latul in jurul localitatii.

Natiunile Unite sustin ca actiunile brutale ale lui Assad, care si-a trimis armata in toate colturile tarii pentru a inabusi protestele, s-au soldat cu cel putin 2.700 de morti, printre care si 100 de copii.

Fratele mai mic al lui Bashar Assad, Maher, care conduce armata, s-ar afla in spatele incercarilor de a inabusi revoltele. Autoritatile sustin ca 700 de soldati si politisti au fost ucisi de protestatari, care ar fi "teroristi" condusi din exterior.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Şase avioane de vânătoare israeliene au atacat o unitate de apărare aeriană din Siria înainte de loviturile din Iran FOTO/VIDEO
Şase avioane de vânătoare israeliene au atacat o unitate de apărare aeriană din Siria înainte de loviturile din Iran FOTO/VIDEO
Armata israeliană a anunțat vineri, 19 aprilie, că a efectuat un atac cu rachetă vizând o unitate de apărare aeriană în sudul Siriei şi a cauzat pagube, scrie agenţia oficială siriană...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Siria, #revolte Siria, #atac siria, #morti Siria , #Siria