Siria, tara din care nu a mai ramas nimic - reportaj sfasietor din locul cu ruine, bombe si oameni nebuni

Duminica, 01 Mai 2016, ora 15:44
15476 citiri
Siria, tara din care nu a mai ramas nimic - reportaj sfasietor din locul cu ruine, bombe si oameni nebuni
Foto: Arhiva Hepta.ro

"Ne vom intoarce in Siria cand se termina razboiul, vom sta intr-o curte, intr-un mic oras la nord de Alep, si vom manca smochine. Poate vom face si un gratar pe seara si vom vorbi despre razboi, iar apoi vom incerca sa uitam de el".

Asta era planul unui jurnalist german si al prietenilor sai, la sfarsitul lui 2013, cand au plecat din Siria pentru ca devenise prea periculoasa pentru reporterii occidentali.

Prieteni si colegi de presa fusesera deja rapiti - dar nu inca decapitati - de catre Statul Islamic, iar fortele aeriene ale presedintelui Bashar al-Assad continuau sa arunce in orase si sate bomba, dupa bomba, dupa bomba.

Marturii din Alep, orasul sirian macinat de razboi

"Acum, la mai bine de doi ani, ma intorc in tara mea preferata din lumea araba. Razboiul continua", scrie jurnalistul german Julian Reichelt, redactor sef la Bild, intr-un reportaj din Siria publicat pe site-ul Politico.

Siria de astazi a devenit extrem de fragmentata. Ai nevoie de soferi neinfricati si foarte priceputi pentru a conduce prin acest teritoriu. Cateva sute de metri in directia gresita te pot duce in zonele controlate de jihadisti sau in raza de actiune a lunetistilor ISIL, relateaza Reichelt.

Fronturile sunt numeroase: sunt lupte intre islamisti, islamisti "moderati", kurzi, Armata Libera Siriana...exista confruntari pana si intre diferite factiuni ale Armatei Libere Siriene. Iar pe cer sunt elicopterele lui Assad si avioanele de razboi ale lui Putin.

Razboiul din Siria, in ciuda haosului si durerii, a dat nastere unui mic miracol

"Dupa ce am intrat in Siria, prin Turcia, am mers pe drumuri prafuite, prin siruri nesfarsite de maslini si livezi de smochine. Copacii ne protejau de pozitiile Statului Islamic, iar pe mine ma ajutau sa nu fiu reperat de talharii care ar vinde orice, oricui. In cazul asta, ar vinde un reporter occidental Statului Islamic pentru cateva mii de dolari.

Siria era intr-o stare proasta si cand am fost aici ultima data, in 2013, insa acum este intr-o stare ingrozitoare. Vedeam graffitti cu 'ori Assad, ori ardem tara din temelii', scrise de trupele si militiile loiale tiranului. Dar abia in excursia asta am inteles ce inseamna cu adevarat. Siria a devenit o tara parasita. Nici din infrastructura, nici din spiritul uman nu a mai ramas nimic. Razboiul a transformat totul in moloz: case, drumuri si cladiri publice, scoli si spitale", povesteste ziaristul german.

Assad nu renunta: Siria va fi bine, iar eu voi fi cel care si-a salvat tara

Totul a fost bombardat

Assad a bombardat totul, spune Reichelt, care descrie "moschei fara minarete, curtile scolilor atacate cu bomba, gramezi de pietre care candva erau case". Jurnalistul precizeaza ca unele cladiri au fost bombardate chiar si de trei ori: mai intai de fortele aeriene ale lui Assad, apoi de jihadistii sinucigasi ai Statului Islamic, apoi de rusi. "Siria a devenit o tara in care se bombardeaza pana si cratere", subliniaza ziaristul Bild.

"Mai devastatoare decat distrugerea materiala sunt pierderile suferite de oameni. Siria a devenit un loc de o pustietate socanta, sfasietoare. Cand nu se aud explozii, este o liniste cum doar in locurile in care nu mai exista viata poate fi. Nu se aude galagia copiilor care se joaca, nu e trafic, nici palavrageala din vreo piata. Orasele sunt abandonate. Cei care si-au permis sa fuga au fugit. Chiar si cei care nu si-au permis sa fuga au fugit", scrie jurnalistul german.

Assad nu renunta: Siria va fi bine, iar eu voi fi cel care si-a salvat tara

Un barbat dintr-o tabara de refugiati i-a povestit ca familia lui a rezistat timp de patru ani, insa rusii au inceput sa-i bombardeze masiv. Erau si 20-15 de atacuri in unele zile. "Pur si simplu nu am mai putut suporta", a marturisit refugiatul.

"Este asa de liniste in Siria incat sunetul pasarilor cantatoare poate fi terifiant, pentru ca te face sa realizezi cat de putin zgomot a mai ramas", scrie Reichelt.

Oamenii au disparut

In orasul Marea, la nord de Alep, ziaristul arata ca a mers pe o strada, care, candva, era plina de magazine si oameni. Acum, magazinele s-au inchis, iar oamenii au disparut. Peretii au ramas ciuruiti de gloante, dupa o incercare esuata a Statului Islamic de a cuceri orasul.

Costurile razboiului din Siria vor afecta generatii de acum inainte (raport World Vision)

"Strada duce spre un cimitir pe care l-am vizitat pentru prima data in 2012. Atunci, imi amintesc, am vazut siruri si siruri de noi morminte. Tinerii din Marea isi sapau singuri gropile, inainte sa puna mana pe arme si sa mearga pe front sa lupte impotriva regimului lui Assad. Se asteptau sa devina martiri si voiau sa isi scuteasca familia de efort. Acum, toate acele mormite au fost umplute si marcate cu pietre funerare", povesteste Reichelt.

A gasit putin oameni cu care sa stea de vorba, iar cei care au ramas aici dau semne de o oarecare anxietate, au dezvoltat tot felul de ticuri. Unii vorbesc singuri, unii rad isteric in timp ce isi spun povestile, altii se infurie de la prima intrebare pe care le-o pune jurnalistul. Pare imposibil sa-ti pastrezi judecata in Siria de acum, constata reporterul.

Siria: Regiunea care ar putea schimba soarta razboiului

"Dupa cinci ani de razboi, pare ca moartea a coplesit Siria. Orasele au devenit ruine, pe oameni i-a cuprins nebunia. Am vrut sa vizitez din nou Siria de care m-am indragostit candva, dar pur si simplu nu a mai ramas nimic din ea", conchide Julian Reichelt.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#razboi Siria, #reportaj Siria, #Siria distrusa , #Siria