Siria - un an de revolte

Autor: Ana Ilie
Joi, 15 Martie 2012, ora 18:05
1707 citiri
Siria - un an de revolte

Siria marcheaza, joi, un an de la inceperea revoltelor anti-guvernamentale. Ceea ce a inceput, la 15 martie 2011, sub forma unor proteste in cadrul carora se cereau reforme, a devenit, odata cu trecerea timpului si interventia tot mai brutala a fortelor guvernamentale, o revolta tot mai sangeroasa impotriva presedintelui Bashar al Assad si a regimului sau.

Unele parti din Siria sunt, astazi, zone de razboi. Tara a fost tarata in haos si nesiguranta, sute de mii de oameni au fugit din locuintele lor si s-au refugiat in alte orase sau peste granita, aproape 10.000 de sirieni si-au pierdut viata, cartiere intregi au fost puse la pamant de bombardamente sustinute, scrie Al Jazeera. Prea putine orase au ramas neatinse de revolte, prea putini oameni au ramas neatinsi de violente.

In capitala Damasc, mii de sustinatori ai lui Assad se strangeau, joi dupa-amiaza, pentrua protesta fata de ceea ce numesc conspiratia externa impotriva tarii.

Criza umanitara in Siria: 230.000 de refugiati

In paralel, activistii sirieni circula pe Internet inregistrari infatisandu-i pe protestatari adunandu-se in nord-vestul Siriei, in provincia Idlib, greu incercata in ultima vreme.

Grpul pentru protectia drepturilor omului Crisis Action organizeaza campania "Uniti pentru Siria", in care sunt angajate vedete si alti activisti, pentru a presa ONU sa treaca o rezolutie care sa ceara guvernului sirian incetarea imediata a atacurilor impotriva protestatarilor pasnici si accesul sigur al organizatiilor umanitare in toata tara.

Manifestatii de sustinere a sirienilor vor fi organizate in mai multe orase mari ale lumii, de la Cairo la Paris.

Cum au inceput protestele

Protestele din Siria au inceput cu adevarat la data de 15 martie 2011, dupa ce cativa tineri ce scrisesera pe ziduri mesaje anti-guvernamentale, in Deraa, au fost arestati si batuti cu salbaticie. Protestele urmau celor din Egipt si Tunisia, incheiate cu demisia ambelor regimuri.

Assad a trimis armata in Deraa, iar protestele pasnice ale oamenilor au fost inabusite cu violenta, ceea ce a condus la declansarea altor proteste, in alte parti ale tarii. Pe masura ce a trecut timpul, numarul protestatarilor a crescut, si manifestatiile au ajuns sa aiba loc pana si pe strazile din Damasc, insa au fost inabusite imediat.

Pe masura ce protestele de masa au continuat sa aiba loc, guvernul a inceput sa actioneze impotriva oraselor razvratite, precum Hama si Zabadani. Civilii au reusit sa faca rost de arme si, impreuna cu soldatii dezertati din armata, au inceput sa atace trupele guvernamentale.

La inceputul iernii, conflictul armat s-a raspandit in mai multe parti ale tarii, si in Damasc si Alep au avut loc atentate sinucigase soldate cu mai multe victime. In februarie, trupele siriene au inceput un atac masiv impotriva orasului Homs, incheiat abia dupa ce rebelii au abandonat orasul.

Siria: Localnici din Baba Amr - Mirosul mortii pluteste in aer

Cartiere intregi - printre care si Baba Amr, au fost bombardate continuu pentru o luna, accesul localnicilor la apa, alimente, electricitate, comunicatii si servicii medicale a fost complet intrerupt.

Aici au murit doi cunoscuti jurnalisti straini, si au fost raniti alti trei, care au fost ulterior scosi din tara in timpul unor operatiuni dramatice, infaptuite de voluntari sirieni care si-au data viata pentru a-i duce in siguranta, in Liban, pe ziaristi.

Siria: Un jurnalist britanic, salvat cu pretul a 13 vieti, intr-o operatiune ca-n filme

In tot acest timp, eforturile diplomatice de a pune capat violentelor s-au dovedit sterile. O misiune de observatori ai Ligii Arabe nu numai ca nu a reusit sa obtina nicio incetare a violentelor, dar in unele ocazii abia a scapat de sub rapaitul gloantelor. O rezolutie a Consiliului de Securitate ONU a intalnit impotrivirea Rusiei si Chinei, care sustin ca Siria trebuie lasata sa-si rezolve singura problema.

Diplomatii spun insa ca, in absenta unei solutii internationala, Siria se va scufunda intr-un razboi civil.

Siria: Assad castiga teren, rebelii pierd inca un oras

In aceste conditii, armata siriana pare sa fie in avantaj. Fortele rebelilor au anuntat ca se retrag si din Idlib, dupa mai multe zile de lupte grele si masacre ale celor nevinovati.

Informatiile provenind din Siria nu pot fi verificate independent, intrucat regimul sirian nu permite patrunderea ziaristilor si grupurilor de protectia drepturilor omului in tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#un an proteste Siria, #violente Siria, #violente morti Siria , #Siria