Siria - urmeaza razboiul? Armata lui Assad a folosit gaz sarin, anunta Kerry

Duminica, 01 Septembrie 2013, ora 16:37
11915 citiri
Siria - urmeaza razboiul? Armata lui Assad a folosit gaz sarin, anunta Kerry
Foto: Arhiva

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a declarat ca probele au scos la iveala faptul ca regimul de la Damasc a folosit gaz sarin in atacul impotriva civililor din 21 august.

"Mostrele de sange si par care ne-au fost trimise din Damasc au avut rezultate pozitive la testele pentru identificarea gazului sarin", a declarat Kerry pentru CNN.

Probele, care au fost stranse de catre SUA independent fata de ancheta investigatorilor ONU, intaresc apelul presedintelui Barack Obama la o interventie militara in Siria, a adaugat el.

"Pe zi ce trece, acest caz devine din ce in ce mai adanc", a spus Kerry, sustinand ca este de-a dreptul "un caz coplesitor".

Gazul sarin este o substanta volatila fara culoare si miros, iar in caz ca este inhalat, acesta duce la orbire si paralizarea cailor respiratorii. A fost descoperit de germani inca din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, iar astazi exista suspiciuni ca gazul toxic ar fi fost folosit in mai multe atacuri impotriva civililor din Siria.

Arme interzise: Teribilul gaz sarin, ucigasul fara gust, fara miros

In laboratoare speciale din Franta si Marea Britanie au fost testate probe prelevate de la cadavre ale victimelor regimului sirian, descoperindu-se urme de gaz sarin.

In 1991, ONU, a declarat sarinul ca fiind arma de distrugere in masa si a interzis folosirea lui. In anul 1988, Saddam Hussein a utilizat gazul sarin contra kurzilor din Irak, iar in 1988 a fost utilizat in razboiul contra Iranului. In 1995, gazul a fost folosit intr-o actiune terorista, in metroul din Tokio.

Kerry a facut anuntul, duminica, in conditiile in care Barack Obama a precizat, sambata seara, ca o interventie militara a Statelor Unite in Siria este iminenta, dar ca va astepta aprobarea Congresului pentru actiuni impotriva regimului lui Bashar al-Assad.

Siria: La un pas de razboi? ONU nu a autorizat interventia militara

Pe de alta parte, investigatorii ONU care au strans probe in Siria au spus ca rezultatele finale ar putea veni in cateva saptamani. Martin Nesirky, purtatorul de cuvant al ONU, a anuntat ca anchetatorii au parasit sambata teritoriul Siriei, insa se vor intoarce in curand pentru a investiga si alte presupuse atacuri chimice asupra civililor.

ONU nu a anuntat o data fixa pentru publicarea rezultatelor, insa a afirmat ca acest lucru va fi facut dupa finalizarea completa a analizelor.

Intre timp, FBI a intensificat supravegherea asupra cetatenilor sirieni din Statele Unite. Oficialii se tem ca o lovitura militara in cazul regimului de la Damasc ar putea duce la atacuri teroriste in SUA sau in tarile aliate, potrivit Huffington Post.

Obama: Sunt decis sa atac Siria. Poporul trebuie insa sa se pronunte

Desi ONU nu a aprobat interventia militara in Siria, Statele Unite se bazeaza pe propriile informatii, potrivit carora atacul chimic de la Damasc a ucis 1.429 de persoane, dintre care 426 de copii, dupa cum a declarat John Kerry inca de vinerea trecuta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#John Kerry probe Siria gaz sarin, #John Kerry gaz sarin, #SUA interventie Siria , #Siria