Statul Islamic, creatia SUA sau a lui Bashar al Assad? Siria vazuta prin ochii cetatenilor Interviu

Joi, 25 Septembrie 2014, ora 12:22
12395 citiri
Statul Islamic, creatia SUA sau a lui Bashar al Assad? Siria vazuta prin ochii cetatenilor Interviu
Foto: The Guardian

Siria a fost afectata de o serie de evenimente nefericite ce au debutat prin organizarea unor proteste la adresa regimului dictatorial al presedinteleui Bashar al Assad - generand un adevarat razboi civil in care au murit mii de sirieni - si au culminat cu aparitia Statului Islamic, care controleaza teritorii importante din Siria si Irak, instaurand un regim al terorii.

Ziare.com a stat de vorba cu doi cetateni sirieni pentru a vedea prin ochii lor situatia in care se afla Siria si impactul asupra vietii lor pe care l-au avut regimul al Assad, dar si Statul Islamic.

Amr (pentru siguranta sa il prezentam doar cu prenumele - n.red.) este un tanar din Damasc. El ne-a povestit despre evenimentele care au determinat aceasta instabilitate din Siria, dar si despre ceea ce crede el ca se afla in spatele Statului Islamic.

Cum era situatia inainte de razboi in Siria?

Am dus o viata buna si fericita. Desi nu am trait intr-un regim democratic, situatia din Siria era mult mai buna, comparativ cu ceea ce se intampla acum.

Totul s-a schimbat in momentul in care oamenii au iesit in strada cerand libertate si scandand impotriva regimului lui Bashar al Assad. Personal, pot spune ca era mai bine sub controlul acestui presedinte. Nu este un conducator bun, dar nici nu este la fel de rau ca cei din Statul Islamic. Cand el va pica, Arabia Saudita, Qatarul si Israelul vor fi foarte fericite.

Care este amestecul Israelului in acest context?

Problemele noastre sunt cauzate de Israel, Statele Unite si Rusia. Israelul doreste alungarea lui Bashar al Assad pentru ca el sprijina organizatia Hezbollah, precum si Palestina, Siria permitand unui numar mare de palestinieni sa se refugieze pe teritoriul ei.

In ceea ce priveste Rusia, aceasta trimite armament guvernului sirian, iar Statele Unite sustin Israelul.

Ce reprezinta de fapt Statul Islamic?

Sunt extremisti si criminali trimisi din toata lumea pentru a desparti unitatea religioasa din Siria si pentru a prelua controlul asupra regiunii. Ei au fost trimisi indeosebi din statele coordonate de SUA, precum Qatar sau Arabia Saudita. In cadrul gruparii exista si membri care nici macar nu sunt arabi.

Membrii gruparii sunt musulmani?

Da, dar folosesc islamismul intr-o maniera gresita. Ei vor sa arate ca musulmanii sunt rai, iar in urma actiunilor lor intreaga lume va crede ca musulmanii sunt niste oameni rai.

Exista vreo legatura intre Statele Unite si Statul Islamic?

Initial relatia dintre ele a fost buna, insa, treptat, Statele Unite au pierdut controlul, Statul Islamic a devenit din ce in ce mai puternic, iar americanii se tem acum. ISIL doreste sa formeze guverne in Siria si Irak si omoara pe oricine le sta in cale.

Scopul Statelor Unite este de a face in Siria ceea ce au facut in Sudan sau Irak.

Mai exista si un razboi civil in Siria?

Nu, cu totii suntem impotriva Statului Islamic. Nu ne mai dorim nimic in afara de eliberarea Siriei, nu ne intereseaza Bashar in acest moment, tot ceea ce vrem este sfarsitul razboiului.

Este Damascul afectat de situatia din nordul Siriei?

Da, insa nu se compara cu ceea ce se intampla in Alep sau Raqa. ISIL se afla foarte aproape de Damasc, insa orasul este foarte bine pazit, deoarece este capitala statului, dar si locul in care se afla Bashar al Assad.

Cu toate acestea, Statul Islamic trimite rachete catre Damasc si foarte multi oameni au murit in urma atacurilor.

Care crezi ca va fi finalitatea acestui conflict?

Siria este distrusa, nu cred ca o mai asteapta niciun viitor. Probabil ca situatia va fi ca in Irak.

Cum vede situatia o tanara sirianca

De cealalta parte, Jasmine (folosim un pseudonim - n.red.), o tanara care locuieste in orasul sirian Latakia, are o pozitie mai dura in ceea ce-l priveste pe Bashar al Assad, spunand ca se vehiculeaza informatii potrivit carora dictatorul a ajutat la crearea Statului Islamic.

Cum au inceput conflictele in Siria?

Totul a debutat in Daraa, un oras localizat in sud-vestul Siriei. Niste scolari au scris pe un zid "Alshaab yoreed eskaat alnezam", ceea ce se traduce prin "Oamenii doresc sa rastoarne regimul". Ei nu au inteles intr-adevar sensul acestei fraze, pe care au auzit-o la televizor in contextul protextelor din Tunisia si Egipt.

In urma acestui eveniment, copiii au fost aruncati in inchisoare de catre Consiliul de Securitate. Chiar si cand parintii acestora au intervenit, autoritatile au refuzat sa le elibereze fiii, sfatuindu-i sa se duca acasa si sa incerce sa dea nastere altor copii.

Astfel, au inceput protestele la adresa regimului, chiar si in alte orase, nu numai in Daraa, iar Guvernul omora pe oricine se declara impotriva sistemului politic sau participa la demonstratii.

Cum este Bashar al Assad?

Bashar a fost mai bun decat tatal sau Hafez, dar si el este un criminal si un dictator. El nu a pus capat coruptiei sau mitei. A promis ca va schimba totul, dar nu a facut nimic. A incalcat libertatea presei si a cetatenilor.

Care este parerea ta vizavi de Statul Islamic?

Nu ii sprijin si cred ca nu au nicio legatura cu islamismul. Au distorsionat imaginea religiei, ei fiind niste teroristi. Se folosesc de numele religiei pentru a comite crime, ceea ce ma intristeaza.

Exista vreo legatura intre Bashar al Assad si Statul Islamic?

Nu pot sti cu siguranta, dar foarte multi oameni sunt de parere ca al Assad a ajutat la crearea acestei grupari extremiste pentru a arata lumii ca in Siria exista teroristi si ca acestia au fost de fapt cei care au creat revolutia. Asa ca le-a permis sa devina din ce in ce mai puternici.

De fapt, ISIL nu doreste sa lupte impotriva lui al Assad, ci impotriva sunnitilor care nu ii sprijina. Statul Islamic si-ar dori sa beneficieze de sprijinul tutoror sunnitilor din Siria, insa acestia nu doresc acest lucru, deoarece stiu ca membrii gruparii sunt niste criminali.

Cum e afectat orasul in care tu si familia ta locuiti?

Comparativ cu alte orase, oamenii sunt mai in siguranta aici, desi au existat foarte multe cazuri de rapiri.

De asemenea, preturile sunt de 5 ori mai mari, cateodata nu poti gasi nimic din ceea ce ai nevoie, iar electricitatea functioneaza doar 12 ore pe zi.

In orase precum Alep, Homs sau Idleb nu exista deloc electricitate si nici nu este sigur sa locuiesti acolo, caci aceste zone au fost in totalitate distruse.

Ce parere ai despre implicarea Statelor Unite?

Daca intr-adevar sunt impotriva Statului Islamic ii voi sprijini, dar daca se implica doar pentru a-l ajuta pe Bashar al Assad sa-si pastreze functia, atunci nu sunt de acord.

Mi-e teama insa ca foarte multi civili nevinovati vor muri din cauza razboiului izbucnit intre Statele Unite, alaturi de aliatii sai, si ISIL.

Cum crezi ca se va incheia acest conflict?

Nu stiu, dar sper ca intr-o buna zi totul sa se sfarseasca.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#interviu cetateni Siria, #ISIL Siria interviu, #presedinte Siria interviu sirieni , #Siria