SUA au bombardat Siria: Americanii au fost "la cativa centimetri" de un conflict cu rusii, spune Medvedev

Vineri, 07 Aprilie 2017, ora 20:12
19760 citiri
SUA au bombardat Siria: Americanii au fost "la cativa centimetri" de un conflict cu rusii, spune Medvedev
Foto: Facebook/ Dmitri Medvedev

Prim-ministrul rus Dmitri Medvedev a spus, vineri, in urma atacurilor aeriene ale Statelor Unite in Siria, ca fortele americane au fost foarte aproape de o confruntare cu cele ale Rusiei.

The Independent il citeaza pe liderul Guvernului de la Moscova, care a spus ca atacul aerian al SUA asupra unei baze siriene a trecut "la cativa centimetri" de o confruntare cu fortele armate ruse.

De asemenea, Medvedev a mai sustinut ca actiunea americanilor a incalcat legea internationala si propriile lor proceduri interne, care prevad ca trebuie intai notificat Congresul in legatura cu orice operatiune militara care nu are legatura cu agresiune impotriva Statelor Unite, acuzand Washingtonul ca "de-abia a evitat ciocnirile cu Rusia".

Totusi, SUA au avertizat Rusia cu o ora inainte de atac, insa se pare ca militari rusi din apropierea bazei aeriene siriene nu ar fi fost anuntati de Kremlin.

Imaginile din satelit arata a baza care a fost lovita gazduieste forte speciale si elicoptere militare ale Rusiei, care contribuie la eforturile Kremlinului de a ajuta guvernul sirian sa lupte impotriva Statului Islamic si a altor grupari militante. Insa niciun rus nu a fost surprins in acest atac.

In mesajul sau de pe contul de Facebook, Medvedev a subliniat ca SUA nu ar fi avut aprobarea ONU sa atace si, astfel "sa combata cu inversunare guvernul sirian legitim". In plus, premierul rus sustine ca "trebuie sa existe limite ale decentei" si ca relatiile dintre cele doua tari sunt acum "complet distruse", ceea ce "reprezinta vesti bune pentru teroristi".

Amintim ca, in atacul de vineri dimineata, au fost lansate 59 de rachete de tip Tomahawk de pe mare, insa rusii spun ca doar 23 ar fi cazut in baza aeriana Shayrat, considerata ca avand legatura cu atacul chimic de marti. Tot ei sustin ca doar 6 MIG-uri siriene ar fi fost distruse, acestea fiind oricum stricate.

Potrivit oficialilor sirieni, cel putin 7 oameni au fost ucisi. Agentia de presa siriana anunta insa ca ar fi murit 9 civili, inclusiv 4 copii.

Vladimir Putin a condamnat atacul americanilor, iar oficialii rusi au avertizat ca decizia SUA de a bombarda Rusia va avea consecinte asupra tarilor europene. In plus, Moscova a transmis ca va cere explicatii Washingtonului pentru actiunea sa.

In schimb, tot Occidentul, inclusiv Romania (prin vocea premierului Grindeanu), sprijina decizia SUA. Tari ca Marea Britanie, Franta, Italia, Polonia, Canada, Noua Zeelanda, Australia, Israel se declara alaturi de SUA, inclusiv UE. Si factiunile de rebeli din Siria au multumit SUA pentru bombardament, dar au transmis ca nu e de ajuns.

ONU a cerut prudenta, pentru ca poporul sirian sa nu sufere si mai mult.

SUA au bombardat Siria: Care sunt tarile care condamna atacul si cine e alaturi de Trump

SUA au bombardat Siria Prima reactie a Kremlinului: Atacul inrautateste relatiile dintre Rusia si America

Seful Dumei din Rusia avertizeaza: Ce fac americanii in Siria se poate intoarce impotriva tuturor tarilor europene

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Medvedev americani conflict rusi, #Medvedev SUA bombardat Siria, #Sua atacat Siria , #Siria