SUA au bombardat Siria: Care sunt tarile care condamna atacul si cine e alaturi de Trump

Vineri, 07 Aprilie 2017, ora 11:30
6329 citiri
SUA au bombardat Siria: Care sunt tarile care condamna atacul si cine e alaturi de Trump
Foto: Hepta.ro

Iranul si Rusia au condamnat vineri bombardamentele lansate de SUA impotriva unei baze aeriene din Siria, in timp ce aliatii SUA, intre care Marea Britanie, Australia si Arabia Saudita, si-au exprimat sprijinul pentru actiunea militara americana, calificata de premierul australian Malcolm Turnbull drept un "raspuns proportional" la utilizarea armelor chimice.

Presedintele american Donald Trump a ordonat joi noaptea un atac militar asupra unei baze aeriene din Siria, ca raspuns la atacul cu arme chimice pentru care Washingtonul invinovateste fortele presedintelui sirian Bashar Al-Assad, liderul de la Casa Alba declarand ca a actionat astfel in "interesul national vital al Americii", relateaza Reuters.

Atacul cu rachete lansat joi de fortele americane in Siria afecteaza semnificativ relatiile dintre SUA si Rusia, deja intr-o stare lamentabila, a avertizat vineri Kremlinul. Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat ca Vladimir Putin, aliat al presedintelui sirian Bashar al-Assad, considera raidurile americane impotriva bazei aeriene situate langa orasul Homs drept o "agresiune impotriva unei natiuni suverane". Totodata, Kremlinul apreciaza ca atacul, care a fost comis pornind de la "un motiv inventat", este o incercare cinica de a distrage atentia lumii de la numarul mare de civili ucisi in Irak.

Si Teheranul a denuntat loviturile aeriene americane, a informat agentia de presa Isna, citand un purtator de cuvant al Ministerului de Externe iranian. "Iranul condamna cu fermitate astfel de lovituri unilaterale. Acest gen de masuri ii vor intari pe teroristii din Siria si vor complica situatia din Siria si din regiune", a declarat Bahram Qasemi.

Aliatii SUA

De cealalta parte, Marea Britanie si-a exprimat sprijinul pentru actiunea militara lansata de presedintele american in Siria. "Guvernul britanic sprijina pe deplin actiunea SUA despre care noi credem ca reprezinta un raspuns adecvat la atacul barbar cu substante chimice lansat de regimul sirian si care este destinat sa descurajeze astfel de atacuri in viitor", a declarat un purtator de cuvant al guvernului britanic.

La randul sau, ministrul britanic al Apararii, Michael Fallon, a declarat ca loviturile aeriene americane din Siria au fost pregatite atent si ca Londra nu considera ca ele vor da startul unei campanii militare diferite. Fallon a precizat ca joi seara a fost informat de ministrul american al Apararii despre planurile Washingtonului si ca Marii Britanii nu i s-a cerut sa se implice in aceste actiuni, adaugand ca sefa Executivului britanic Theresa May a fost informata constant despre loviturile aeriene americane din Siria. El a adaugat ca Marea Britanie estimeaza ca nu exista un viitor pe termen lung pentru Bashar al-Assad in Siria.

SUA au informat Franta inainte de a lansa lovituri aeriene asupra unor pozitii militare siriene, a declarat vineri ministrul francez de Externe Jean Marc Ayrault, citat de Reuters.

"Am fost anuntat in cursul noptii de catre secretarul de stat american Rex Tillerson", a declarat Ayrault, aflat in capitala Mauritaniei, Nouakchott, pentru o vizita diplomatica. El a subliniat ca "folosirea de armament chimic este revoltatoare si trebuie pedepsita pentru ca reprezinta o crima de razboi" si a adaugat ca Rusia si Iranul trebuie sa inteleaga ca sustinerea presedintelui sirian Bashar Al-Assad nu are sens si ca Franta nu doreste o confruntare cu cele doua tari.

Turcia evalueaza in mod pozitiv raidurile aeriene americane din Siria si considera ca pozitia SUA trebuie sa fie sustinuta de comunitatea internationala in fata "barbariei" guvernului sirian, a declarat vineri vicepremierul turc Numan Kurtulmus.

Oficialul turc a afirmat intr-un interviu acordat postului turc Fox TV ca guvernul presedintelui sirian Bashar Al-Assad trebuie pedepsit pe scena internationala si ca procesul de pace din Siria trebuie accelerat.

La randul sau, Guvernul polonez si-a exprimat sustinerea fata de loviturile SUA asupra bazei aeriene siriene. Purtatorul de cuvant al Guvernului Rafal Bochenek a explicat pe postul public de televiziune TVP Info ca "SUA sunt cu siguranta un garant al pacii si ordinii mondiale si exista situatii in care trebuie sa reactionezi, cand trebuie sa treci la actiune". "Am vazut abuzurile regimului sirian din ultimii ani si nimeni nu a reactionat", a adaugat responsabilul polonez.

La randul sau, premierul australian Malcolm Turnbull a afirmat ca loviturile aeriene americane au transmis "un mesaj de o importanta vitala" si anume ca lumea nu va tolera folosirea armelor chimice. "Masurile au fost proportionale si rapide", a spus el.

"Sprijinim Statele Unite in aceasta actiune rapida", a adaugat el. Turnbull a precizat ca actiunea militara americana nu a avut drept scop rasturnarea regimului Al-Assad, desi utilizarea armelor chimice a "ridicat intrebari daca Assad ar putea avea vreun rol la solutionarea conflictului".

O pozitie similara a avut si Noua Zeelanda, care a calificat atacul cu arme chimice de marti ca fiind "ingrozitor". Premierul tarii, Bill English, a punctat faptul ca e obligatoriu ca comunitatea internationala sa ceara incetarea violentelor din Siria, iar guvernul de la Damasc sa dea socoteala pentru faptele sale.

"In absenta unui raspuns adecvat al Consiliului de securitate al Natiunilor Unite, putem intelege de ce SUA" a actionat asa, "pentru a incerca sa previna alte asemenea atacuri ale regimului sirian", a mai spus oficialul.

Si Arabia Saudita a declarat vineri ca "sprijina in totalitate" actiunile militare ale SUA in Siria, afirmand ca a fost "o actiune curajoasa" a lui Donald Trump ca raspuns la folosirea armelor chimice impotriva civililor.

Premierul Japoniei Shinzo Abe si-a exprimat vineri sustinerea pentru atacurile aeriene ale SUA impotriva unei baze militare din Siria, ca urmare a atacului chimic care a avut loc saptamana aceasta in nord-vestul Siriei. "Multi oameni nevinovati au murit in urma acestui atac chimic. Comunitatea internationala a fost socata de aceasta tragedie, in urma careia multi copii s-au numarat printre victime", a declarat Abe.

"Japonia sustine determinarea guvernului SUA in prevenirea utilizarii si propagarii de arme chimice", a mai spus Abe.

Indonezia, tara cu cea mai numeroasa populatie musulmana, a condamnat cu fermitate folosirea armelor chimice in Siria. "In acelasi timp, Indonezia este ingrijorata de actiunile unilaterale lansate de oricare parte, inclusiv utilizarea de rachete Tomahawk, ca raspuns la atacul chimic din Siria", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe indonezian, Armanatha Nasir.

Coalitia Nationala a opozitiei siriene (SNC) a salutat la randul sau loviturile americane care au vizat o baza aeriana a regimului sirian si a afirmat ca spera acestea vor continua pentru a opri bombardamentele lansate de guvernul sirian.

"Speram ca loviturile aeriene vor continua pentru a impiedica regimul sa utilizeze avioanele sale pentru a lansa alte raiduri si sa foloseasca arme interzise la nivel international", a declarat Ahmad Ramadan, seful biroului de presa al SNC.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#tari condamna atac SUA Siria, #tari sprijina SUA Siria, #reactii atac SUA Siria, #bombardament SUA Siria , #Siria
Comentarii