SUA au probe ca in Siria s-au folosit arme chimice. Obama vrea ca vinovatii sa fie trasi la raspundere

Luni, 26 August 2013, ora 23:10
6365 citiri
SUA au probe ca in Siria s-au folosit arme chimice. Obama vrea ca vinovatii sa fie trasi la raspundere
Foto: Business Insider

Secretarul de stat american, John Kerry, a declarat, luni, ca autoritatile din Siria au folosit arme chimice impotriva civililor si ca apoi au distrus dovezile, adaugand ca presedintele Barack Obama crede ca trebuie sa fie trase la raspundere.

"Sa nu va indoiti: presedintele Obama crede ca aceia care au folosit cele mai monstruoase arme ale lumii, impotriva unora dintre cei mai vulnerabili oameni de pe planeta, trebuie trasi la raspundere. Nimic nu este mai serios azi si nimic nu este analizat mai indeaproape", a mai spus Kerry, potrivit Politico.

Siria: Marturii cutremuratoare ale supravietuitorilor atacului cu arme chimice

Kerry a precizat ca imaginile infioratoare din Siria, care au fost facute publice saptamana trecuta si care ilustrau familii intregi ucise fara sa se verse niciun strop de sange si trupuri contorsionandu-se din cauza spasmelor, "au socat constiinta lumii", scrie NBC News.

Genocid cu arme chimice in Siria - Fotografii cutremuratoare

El a adaugat ca probele sunt "de necontestat" si ca arata sigur ca regimul lui Assad s-a folosit de agenti chimici si ca presedintele Obama crede ca trebuie sa fie trasi la raspundere cei care "au folosit cele mai monstruoase arme ale lumii".

Declaratiile secretarului de stat american au venit la scurt timp dupa ce o echipa a ONU care efectua o ancheta in aceasta directie in Siria a fost tinta unor lunestisti.

"Sa actionam acum va fi mult mai dificil decat ar fi fost anul trecut, insa daca administratia decide sa actioneze alaturi de aliatii nostri din Europa si din Orientul Mijlociu, ar trebui sa actioneze decisiv pentru a evita extinderea conflictului", a declarat senatorul republican Bob Casey.

Senator american despre o replica in Siria: Nu avem nevoie de confirmarea ONU

De asemenea, tot luni, cu putin timp inainte de interventia lui Kerry, senatorul republican John McCain a declarat ca formularea unui raspuns "foarte serios" din partea Statelor Unite cu privire la atacurile cu arme chimice din Siria nu necesita o confirmare din partea ONU.

Acesta a spus ca este "convins total" ca regimul presedintelui Bashar al-Assad este in spatele atrocitatilor petrecute in ultimele zile in Siria, scrie Daily Star. Este vorba despre mai multe atacuri cu arme chimice care ar fi ucis, potrivit unor rapoarte, peste 1.300 de oameni, printre care si sute de copii. O echipa a ONU se afla acum in Siria pentru a investiga situatia care a dus la moartea atator persoane.

Siria: Bombe si focuri de arma pentru oficialii ONU care ancheteaza atacurile chimice (Video)

Nici aceasta nu a scapat de atrocitatile care au loc in Siria in aceasta perioada. Cel putin doua bombe au explodat, luni, intr-un cartier din capitala siriana Damasc, in apropiere de hotelul unde este cazata echipa ONU de investigatori.

Ulterior, atacatori neidentificati au deschis focul asupra unui vehicul al echipei ONU, fara a provoca victime. Masina a fost deteriorata si nu mai poate fi utilizata insa s-a obtinut un vehicul care sa o inlocuiasca. Misiunea investigatorilor a fost suspendata pentru o perioada de timp, dupa incident.

Inspectorii ONU plecasera, luni dimineata, cu sapte vehicule de teren, din hotel, indreptandu-se, cel mai probabil, spre locul unde s-a petrecut cel mai recent atac cu arme chimice.

Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
#John Kerry arme chimice Siria, #SUA confirmare arme chimice Siria, #arme chimice Siria, #ONU arme Chimice Siria , #Siria