SUA se pregatesc de razboi in Siria: Suntem obositi, dar asta nu ne absolva de responsabilitate

Vineri, 30 August 2013, ora 20:34
5456 citiri
SUA se pregatesc de razboi in Siria: Suntem obositi, dar asta nu ne absolva de responsabilitate

Secretarul american de stat, John Kerry, a sustinut vineri o conferinta de presa in cadrul careia a vorbit despre motivele pentru care se impune o interventie militara a Statelor Unite ale Americii in Siria.

Kerry a prezentat in prima parte a conferintei, care a inceput cu o intarziere de o jumatate de ora, in jurul orei 13.00, ora locala (ora 20.00, ora Romaniei - n.red.) patru pagini de dovezi incontestabile ale faptului ca regimul lui Bashar al Assad a folosit arme chimice impotriva poporului sau.

Autoritatile americane au declasificat un raport de evaluare privind folosirea armelor chimice de catre guvernul sirian.

"Nu va cer sa ma credeti pe cuvant. Cititi singuri verdictul la care a ajuns comunitatea noastra de informatii", a precizat secretarul de stat american.

In raport se arata ca serviciile de informatii cred "cu mare incredere" ca guvernul Assad a folosit arme chimice in suburbiile Damascului, bazandu-se pe sursele umane, dar si pe interceptarile conversatiilor oficialilor sirieni.

Casa Alba: Nu exista niciun dubiu asupra atacului chimic din Siria - SUA, gata de atac

Oficialul american a mentionat ca peste 1.400 de oameni au murit in urma atacului, dintre care mai mult de 400 au fost copii.

"Constatarile sunt atat de clare pe cat sunt de convingatoare", a spus John Kerry, care a adaugat ca, bazat pe aceste dovezi, cel putin 1.429 de sirieni au fost ucisi in atacul cu arme chimice, inclusiv 426 de copii. El a precizat si ca SUA stiu unde si cand au fost lansate rachetele care contineau gazul toxic.

SUA au interceptari care arata ca in Siria au fost folosite arme chimice si armata e vinovata

"Intrebarea principala nu mai este ce stim, ci ce vom face in legatura cu asta?", a mai declarat secretarul american de stat, care l-a numit pe Assad "asasin si criminal", iar atacul l-a calificat drept "o crima impotriva umanitatii".

Acesta a subliniat ca americanii sunt obositi dupa zece ani de razboi in Irak si Afganistan, insa aceasta nu reprezinta o scuza pentru a nu interveni in Siria.

"Suntem obositi dupa un deceniu de razboi, stiu, si eu sunt obosit. Dar oboseala nu ne absolva de responsabilitate", a mai subliniat John Kerry.

De ce amana Obama lovitura din Siria

In pofida declaratiilor ce indica iminenta unei lovituri militare americane in Siria, presedintele Barack Obama ezita sa ofere o data concreta.

Liderul de la Casa Alba a primit insa sustinere internationala, vineri, din partea presedintelui francez Francois Hollande, care si-a anuntat sprijinul pentru o actiune militara impotriva guvernului sirian.

Pe de alta parte, joi, Parlamentul britanic a votat respingerea unei actiuni militare in Siria, chiar daca guvernul a publicat un document al serviciilor de informatii care a detaliat felul in care a ajuns la concluzia ca guvernul sirian este responsabil pentru atacurile chimice din suburbiile capitalei Damasc.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#John Kerry SUA interventie Siria, #John Kerry atac Siria, #SUA atac Siria, #Siria arme chimice, #interventie militara americani Siria , #Siria