Turcia incearca o abordare noua la criza refugiatilor: Activitate intensa la granita

Autor: Ana Ilie
Luni, 08 Februarie 2016, ora 10:30
3416 citiri
Turcia incearca o abordare noua la criza refugiatilor: Activitate intensa la granita
Foto: Arhiva Ziare.com/Anca Magurean

Turcia a inceput sa ridice corturi si sa imparta ajutoare miilor de noi refugiati sirieni stransi la granita sa, care sunt impiedicati sa mai intre in tara ce a atins deja limita maxima in ceea ce priveste acordarea de gazduire sirienilor care fug din fata violentelor.

Aproximativ 35.000 de oameni care au fugit din fata ofensivei Guvernului sirian in Alep sunt blocati la granita cu Turcia, care nu le mai permite intrarea, in pofida apelurilor UE de a deschide granita, scrie BBC.

Aproape 20.000 de sirieni sunt blocati la frontiera cu Turcia

In Turcia se afla deja peste 2,5 milioane de refugiati sirieni si vicepremierul Numan Kurtulmus a anuntat ca tara "si-a atins capacitatea de a absorbi refugiatii". Oamenii nu raman in Turcia, majoritatea dorindu-si sa ajunga in Europa, pentru a cere azil. Numai anul trecut in Europa au patruns ilegal peste un milion de refugiati, majoritatea sirieni, aflux ce a dus la o ampla criza dar si la o dezbatere apriga cu privire la limitele ospitalitatii europene.

Turcia se afla in pozitia delicata de a incerca sa ofere refugiu celor care fug din fata violentelor din tara lor si de a reduce numarul celor care isi risca viata in calatoria catre Europa, deseori la mana unor traficanti fara scrupule. Nici Europa nu se afla intr-o pozitie mai confortabila: pe de o parte solicita Ankarei sa permita refugierea celor persecutati, iar pe de alta parte vrea ca tara sa faca mai mult pentru a stavili afluxul de imigranti in Europa.

Ce le promite Uniunea Europeana tarilor care gazduiesc refugiati sirieni

Situatia de criza creata la trecerea la granita Oncupinar vine dupa mai multe zile in care armata siriana, sprijinita aerian de armata rusa, a avansat in jurul celui mai mare oras si odinioara important centru comercial, Alep.

Oficialii turci din serviciile umanitare aflati la trecerea la granita au anuntat ca au misiunea de a aduce ajutoare - adapost, mancare si asistenta medicala - in taberele improvizate pe partea siriana a granitei, la Bab al-Salama.

In noiembrie, UE a ajuns la o intelegere cu Turcia, careia ii da trei miliarde de euro pentru a ingriji refugiatii sirieni pe sol turcesc. Sarcina este una de Sisif: aproximativ 4,6 milioane de persoane au fugit din Siria de la inceperea razboiului civil, in 2011. Alte 13,5 milioane de persoane au nevoie de asistenta umanitara in interiorul tarii macinata de razboi.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Turcia tabere refugiati Siria, #Turcia refugiati ajutoare UE , #Siria