Turcii au deschis focul asupra unor aliati ai Statelor Unite

Vineri, 26 August 2016, ora 08:33
13828 citiri
Turcii au deschis focul asupra unor aliati ai Statelor Unite
Foto: Facebook/Turkish Army

Trupele turce au deschis focul, joi, asupra combatantilor kurzi sustinuti de Statele Unite, in nordul Siriei.

Aceasta noua evolutie subliniaza complicatiile unei incursiuni menite sa securizeze frontiera dintre Siria si Turcia atat in fata organizatiei teroriste Stat Islamic, cat si in fata avansului kurzilor, potrivit Reuters.

Amintim ca tancurile armatei turce, sustinute de forte ale coalitiei antijihadiste internationale, au lansat in zorii zilei de miercuri o ofensiva fulger in Siria.

O sursa din serviciile turce de securitate a declarat ca armata a deschis focul asupra unor unitati kurde aflate la sud de Jarablus, relateaza agentia Anadolu, care a descris actiunea drept focuri de avertisment.

Focuri de arma si explozii au fost auzite in regiune joi, a doua zi dupa lansarea incursiunii.

Unele deflagratii au fost provocate de fortele de securitate turce, care au deminat zona.

Cel putin trei rebeli sirieni sustinuti de turci au fost ucisi in operatiune, insa nu exista victime in randul trupelor turcesti.

Rebeli sirieni, sustinuti de fortele speciale, tancuri si avioane turcesti, au intrat miercuri in Jarablus, unul dintre ultimele fiefuri ale Statului Islamic de la granita dintre Turcia si Siria.

Insa presedintele Recep Tayyip Erdogan si inalti oficiali din Guvern au spus clar ca obiectivul asa-numitei operatiuni Scutul de pe Eufrat este, pe langa alungarea islamistilor din zona, si impiedicarea militiei kurde YPG sa cucereasca apoi teritoriul.

Turcia, care are a doua armata ca marime din NATO, a cerut ca YPG sa se retraga la est de fluviul Eufrat in termen de o saptamana.

Militiile kurde au avansat la vest de fluviu luna aceasta, in cadrul unei operatiuni sustinute de americani pentru a captura orasul Manbij, aflat sub controlul ISIL. Operatiunea s-a incheiat intre timp.

Ankara considera YPG o amenintare, pentru ca are legaturi cu militatii kurzi din sud-estul Turciei, cu care se afla in razboi. In aceste conditii, regimul presedintelui Erdogan este alarmat de evolutia YPG in nordul Siriei de la inceputul razboiului civil din tara araba si se teme ca aceasta ar putea duce la o consolidare a pozitiei kurde la granitele Turciei si ar putea alimenta ambitiile insurgentilor kurzi din Turcia.

La polul opus, Washingtonul considera YPG un aliat de incredere in Siria si formeaza baza coalitiei anti-Assad si anti-ISIL sustinuta de SUA.

Iata si reactia Damascului la incursiunea turcilor in Siria.

Nici relatiile turcilor cu Germania nu sunt excelente, iar nemtii si-ar putea scoate avioanele militare din baza NATO

Citeste si despre confruntarea dintre SUA si Turcia referitoare la clericul Gulen:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Turcia SUA Siria kurzi , #Siria