UE: Toate dovezile in cazul atacului chimic din Siria arata spre Assad

Sambata, 07 Septembrie 2013, ora 21:03
2389 citiri
UE: Toate dovezile in cazul atacului chimic din Siria arata spre Assad

Uniunea Europeana a convenit, sambata, ca atacul chimic din 21 august din afara Damascului ar fi opera regimului sirian, insa orice potential atac militar impotriva Siriei ar trebui sa astepte raportul inspectorilor ONU.

Dupa intalnirea cu secretarul de stat american John Kerry, ministrii de Externe din Uniunea Europeana au pus capat unor zile de diviziune pe aceasta tema, cu un comunicat care arata ca informatiile disponibile "par sa indice dovezi puternice ca regimul sirian este responsabil pentru aceste atacuri", informeaza Associated Press, citata de Washington Post.

Kerry cauta in Europa sprijin pentru un atac asupra Siriei

Multe dintre tarile Uniunii Europene au fost sceptice in privinta unui atac de raspuns rapid impotriva regimului sirian. Ministrii de Externe ai UE au spus ca spera ca un "raport preliminar al primei investigatii sa poata fi emis cat de curand cu putinta".

Kerry a salutat pozitia celor 28 de state UE, numind-o "o declaratie puternica", ce sustine "toate eforturile de a trage la raspundere regimul lui Assad pentru ceea ce a facut".

Siria: Obama n-a obtinut la summit-ul G20 consensul dorit. Ce urmeaza

Importanta pentru aducerea tarilor Uniunii Europene impreuna in jurul unui punct de vedere comun a fost decizia de vineri a presedintelui francez Francois Hollande de a astepta un raport ONU inainte de a decide sa intervina militara. Ministrii europeni au salutat si ei declaratia lui Hollande de a astepta un raport inainte de orice actiune.

De asemenea, ministrul de Externe al Germaniei, Guido Westerwelle, a afirmat ca Statele Unite ar trebui sa urmeze exemplul Frantei.

Ministrii de Externe din UE au mai afirmat ca autorii acestor atacuri chimice ar trebui sa se confrunte cu urmarire penala la Curtea Penala Internationala de la Haga.

Marea Britanie are noi dovezi ca s-a folosit gaz sarin in Siria

Secretarul de stat american John Kerry efectueaza zilele acestea o vizita in Europa cu scopul de a obtine sprijin international in vederea unei interventii militare a SUA in Siria. Jerry a sosit sambata la Vilnius, unde urma sa aiba intalniri cu 16 ministri de Externe din UE.

Tot sambata va discuta subiectul la Paris cu liderii natiunilor arabe, iar in aceeasi seara sa il intalneasca la Londra pe presedintele palestinian Mahmoud Abbas.

Presedintele Barack Obama s-a intors in Statele Unite de la summit-ul G20 care a avut loc la Sankt Petersbug fara un consens general cu privire la o interventie militara in Siria.

Marti, prin intermediul unui discurs in care se va adresa de la Casa Alba poporului sau, el va incerca sa convinga Congresul american sa autorizeze o actiune militara ca raspuns la utilizarea armelor chimice de catre regimul de la Damasc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#UE dovezi atac chimic Siria, #ministri UE atacuri chimice Siria, #John Kerry intalnire ministri UE , #Siria