Urmeaza o criza a petrolului? Ce s-a intamplat cu cel mai mare zacamant al Siriei

Vineri, 04 Iulie 2014, ora 14:54
5806 citiri
Urmeaza o criza a petrolului? Ce s-a intamplat cu cel mai mare zacamant al Siriei
Foto: Fox News

Fortele gruparii Statul Islamic al Irakului si Levantului au preluat controlul asupra celui mai mare camp petrolifer din Siria, care anterior era detinut de un alt grup armat, care avea legaturi cu al Qaida.

ISIL a luptat alaturi de alte grupari siriene si de Frontul Al Nusra pentru a infrange trupele guvernamentale siriene pana cand alianta s-a rupt, la inceputul acestui an. ISIL controleaza acum zona bogata in petrol Al-Omar, in provincia Deir Ezzor, detinuta pana acum de Frontul Al Nusra, scrie Fox News.

Controlul asupra celui mai productiv camp petrolifer al Siriei ar putea fi o resursa valoroasa pentru finantarea operatiunilor sale militare. "Am castigat campul fara niciun fel de lupta. Au fugit ca sobolanii", a declarat un comandant al ISIL intr-un film publicat pe YouTube.

Condus de ambitiosul lider islamist Abu Bakr al-Baghdadi, ISIL a declarat unilateral infiintarea unui stat islamic, sau califat, in teritoriile cucerite in Siria si Irak. Al Baghdadi s-a proclamat si seful acestui stat si a cerut ca toti musulmanii sa ii jure credinta.

Inainte de izbucnirea razboiului civil, in martie 2011, campul producea 30.000 de barili de petrol pe zi. In noiembrie, Frontul Al Nusra si aliatii sai au capturat campul si au pastrat o productie estimata la aproape 10.000 de barili de petrol pe zi.

In acest moment, productia de petrol a Siriei a scazut dramatic, de la 400.000 de barili pe zi, la 25.000.

Majoritatea grupurilor de rebeli din Siria care lupta impotriva regimului presedintelui Assad au respins declaratia lui Baghdadi. Celelalte grupari rebele, inclusiv Frontul Al Nusra, au inceput sa lupte impotriva ISIL de la inceputul lui 2014, lupte in care au murit aproximativ 7.000 de oameni.

In provincia nordica Alep din Siria, luptatorii ISIL au lansat o mare ofensiva impotriva altor grupuri de rebeli. Alte lupte se dau in estul Damascului. Frontul Al Nusra pare in acest moment sa piarda teren in fata ISIL, dupa ce mai multe triburi puternice din estul Siriei au schimbat tabara.

Condus de un lider islamist cunoscut sub numele de Abu Muhammed al-Golani, Frontul Al Nusra este ramura oficiala a al Qaida in Siria si a fost declarat grup terorist de catre Statele Unite.

Luptatorii sai au constituit un adversar redutabil pentru trupele siriene si sunt responsabili de comiterea mai multor atacuri sinucigase care au avut ca tinta marile orase din Siria, inclusiv Damasc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#ISIL control camp petrolier, #ISIL camp petrol Siria, #ISIL lupta Front Nusra petrol , #Siria