Valorile UE in actiune: Siria se scalda in propriul sange, Bruno si Vincent se casatoresc (I)

Joi, 06 Iunie 2013, ora 08:20
2828 citiri
Valorile UE in actiune: Siria se scalda in propriul sange, Bruno si Vincent se casatoresc (I)

O seara de mai a anului 2013 in fata stirilor TV poate fi o experienta halucinanta pentru oricine mai gandeste limpede in Europa. Si nu vorbim aici de televiziunile din Romania, care par sa emita pentru audiente "speciale" de pe alte planete, ci de Euronews, postul oficial al Uniunii Europene.

Stirile incep cu dezastrul din Siria, care de doi ani si jumatate face prapad la doi pasi de Europa si pe care nimeni - inclusiv ONU, UE, NATO, Liga Araba - nu il poate opri. Au murit peste 100.000 de oameni, jumatate de tara este in ruine, vreo 2 milioane de sirieni au fugit in tarile vecine numai cu hainele de pe ei.

In Siria se comit zilnic atrocitati indescriptibile, Libanul si Irakul sunt la un pas (foarte mic) de a fi absorbite in vortexul sirian, iar Turcia si Israelul reusesc tot mai greu sa evite o implicare serioasa, desi provocarile se tin lant. Pe scurt, in Siria se duce unul dintre acele razboaie civile care anunta ceva inca si mai sinistru in continuare.

In fata acestei tragedii, Europa, in sfarsit, s-a "decis". Sau cel putin asa sustine Euronews. Cine asculta mai atent, afla ca embargoul UE privind livrarile de arme in Siria se "suspenda" incepand cu 1 iunie 2013, dar UE va "reanaliza" posibilitatea de a livra armament opozitiei siriene in august 2013. Adica dupa ce lumea buna de la Bruxelles se readuna prin birouri dupa concediile binemeritate.

Embargoul UE privind livrarile de arme "in Siria" a fost, si ramane pana cel putin in august, o alta dovada a "valorilor" si "soft power"-ului de care elita politica a Europei este atat de mandra. "Mai putine arme inseamna mai putini morti", repeta la unison majoritatea politicienilor europeni. Poate cineva sa contrazica acest sofism?

Europenii nu prea pot, dar Rusia si Iranul pot foarte bine sa faca ceea ce interesele lor le dicteaza, fara sa tina cont de restul lumii. Embargoul mentinut de UE din asa-zis "pacifism" a privit, sa fie foarte clar, doar Opozitia siriana, pentru ca regimul sirian a fost si este continuu alimentat cu arme, bani si materiale strategice de Rusia si Iran.

Desigur, Euronews nu-si indispune telespectatorii cu asfel de "detalii". Europenii au nevoie doar sa inteleaga ca UE a luat decizia "curajoasa" de a rediscuta la sfarsitul verii un eventual ajutor militar pentru opozitia siriana. Asta presupunand ca va mai exista pana atunci opozitie in Siria, pentru ca la Moscova si Teheran, spre deosebire de Bruxelles, oficialii nu pleaca toti in vacanta in iulie si august.

In urma cu doar 10 ani, politicienii europeni recitau in cor, disciplinati, acuze grave impotriva "unipolarismului american" si tendintelor SUA de a deveni "jandarm mondial". Vocile le-au fost auzite. Administratia Obama a pus cap la cap criticile aliatilor sai europeni si invatamintele razboaielor din Irak si Afganistan, renuntand la politica interventiilor unilaterale. Adica exact ce si-au dorit europenii.

"Occidentul" inseamna, concret, America de Nord si o parte din Europa. Daca SUA isi reduc activismul mondial asumat la inceputul anilor 1990, singura alternativa pentru ca "Occidentul" sa isi mentina importanta globala este ca UE sa isi creasca, in compensatie propriul sau rol. Cazul Siriei arata insa ca europenii nu se pot pune de acord pe niciun subiect major, nici cand interesele lor vitale sunt in joc.

Spre deosebire de celelalte dictaturi spulberate de "primavara araba", regimul lui Bashar Al Assad de la Damasc are o sansa reala de a invinge opozitia interna. Mai multi factori contribuie la asta: vointa Moscovei de a transmite lumii mesajul ca aliatul ei de la Damasc nu va avea soarta aliatului Washingtonului de la Cairo (Hosni Mubarak), interesele existentiale ale Iranului, impotenta politica a UE.

O eventuala victorie a regimului Assad in razboiul civil ar insemna rasturnarea echilibrului de putere din Orientul Mijlociu in favoarea Teheranului, aliatilor sai siiti (Hezbollah), si Moscovei. Din motive diferite, dar la fel de puternice, Turcia, Arabia Saudita si Israelul nu vor accepta asa ceva. Rezultatul ar fi un razboi "adevarat", intre state puternice, ceva ce europenii nu cred ca mai este azi posibil. Dar este.

In concluzie, adevarata stire este cea pe care Euronews a omis-o: "pacifismul" UE, menit de fapt sa ascunda paralizia generata de criza institutionala a Europei, a contribuit la cresterea sanselor unui mare razboi in Orientul Mijlociu. Pe care europenii nu-l vor putea ignora, nici sa vrea.

Dar pentru Europa, care este adevarata stire a zilei?

- continua -

Nu rata partea a doua a acestei analize de exceptie, care va fi publicata duminica, numai pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#conflict Siria, #arme rebeli Siria, #embargo arme siria, #ONU interventie Siria , #Siria
Comentarii
Poza OTTOman
OTTOman
rank 4
Poza cody45
cody45
rank 5