Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Viata in razboi, povestita de o micuta sirianca: Mama ei riposteaza dupa ce a fost acuzata ca isi foloseste copiii (Video)

Luni, 12 Decembrie 2016, ora 22:14
4940 citiri
Viata in razboi, povestita de o micuta sirianca: Mama ei riposteaza dupa ce a fost acuzata ca isi foloseste copiii (Video)
Foto: Twitter/Bana Alabed

Fatemah Alabed, mama celebrei Bana din Alep, fetita care posteaza despre viata dusa in plin razboi, in Siria, a fost acuzata de propaganda. Femeia a acceptat sa acorde un interviu CNN, in care demonteaza aceste acuzatii si povesteste despre cum e viata de zi cu zi printre bombe.

Nu e nimic mai greu decat sa fii mama in estul orasului Alep, afirma femeia. "Trebuie sa ai multa rabdare, trebuie sa fii mai puternic decat oricine din lume", declara ea pentru CNN. "Trebuie sa fii si tata si mama, trebuie sa fii si copil, sa te joci cu copiii tai, sa-i faci sa se simta ca nu sunt singuri", mai spune femeia.

De cand a inceput conflictul din Siria, aceasta vede cum vietile copiilor ei - Mohammed, de 5 ani, Noor, de 3, si Bana, de 7 ani - sunt definite de razboi.

Alabed, profesoara de engleza, a decis in urma cu trei luni ca vrea sa spuna povestea razboiului din Alep prin vocile copiilor sai. A decis sa le arate fetete, in speranta ca va fi ajutata in incercarea ei de a salva orasul Alep.

A creat un cont de Twitter cu numele fiicei sale, Bana, postand aproape zilnic despre viata sub asediu. Filmulete precum cel in care Bana sta langa o fereastra si se roaga ca razboiul sa se opreasca au devenit viral. Au venit reactii din intreaga lume.

"Suntem siguri ca lumea ne asculta, lumea ii asculta pe copii", a declarat femeia pentru CNN intr-un interviu prin Skype.

Luna trecuta, cum regimul lui Assad si-a intensificat atacurile in estul orasului Alep, bombele au inceput sa cada tot mai aproape de casa in care femeia locuieste cu cei trei copii. Si mesajele au devenit tot mai intense. In noaptea de 27 noiembrie, o bomba a transformat casa lor in moloz. In scurt timp, contul de Twitter a fost dezactivat, iar familia a disparut. Nimeni nu a mai stiut nimic de ea cateva zile.

S-au intors insa pe Twitter, chiar daca mesajele nu au mai fost atat de dese. Multi internauti care o urmaresc pe Bana s-au temut pentru viata sa si a fratilor sai. Altii au pus la indoiala autenticitatea contului.

Alabed e convinsa ca locuinta lor a fost o tinta, iar de atunci nu fac decat sa fuga si sa se ascunda. Traiesc cu frica tot in estul orasului. "Am primit multe mesaje de amenintare pe Twitter", povesteste femeia. "Simt ca suntem o tinta pentru oamenii regimului (Assad - n. red.), asa ca nu pot spune nimanui unde stam. Nici macar parintii nostri nu stiu unde stam", a mai spus femeia.

Fatemah Alabed a spus ca s-a decis sa vorbeasca cu postul CNN pentru a raspunde unor acuzatii. Ea este acuzata ca o foloseste pe fiica sa, Bana, pentru propaganda impotriva regimului.

"Sunt inca aici. Sunt reala", spune ea. "Inca ma lupt pentru viata copiilor mei. Nu suntem instrument de propaganda. Suntem oameni reali. Suntem oamenii din Alep", afirma ea.

"Bem cate o ceasca de apa intreaga zi"

Conform CNN, femeia e vizibil mai slaba decat in octombrie, cand de asemenea a stat de vorba cu CNN. "Oboseala si stresul se citesc pe fata ei, are cearcane negre sub ochi", scrie CNN.

"Nu avem suficienta mancare, nici apa, nu avem apa de baut,", mai spune femeia despre cum e sa traiesti in mijlocul razboiului. De fapt, in timp ce ea vorbeste, se aud exploziile bombelor care cad in apropiere.

Revenind la Bana, femeia sustine doar ca o ajuta pe fata sa-si transmita mesajele catre lume, ea nestiind engleza decat putin. Se asigura astfel, spune ea, ca vocea Banei ajunge la cat mai multi oameni. De aceea a si fost aleasa engleza ca limba de comunicare.

"Imi iubesc Siria. Nu vreau sa plec de aici", mai spune femeia. In inregistrare apare si fiica ei, Bana.

Daca in urma cu doua luni Alabed sustinea ca nu va parasi niciodata estul orasului Alep, in prezent nu mai gandeste asa. Pe masura ce regimul Assad pune stapanire pe oras, spera ca asociatiile straine ii vor ajuta familia sa evacueze zona in siguranta.

"Imi iubesc Siria, nu vreau sa o parasesc, insa nu vreau sa mai stau in Siria pana cand situatia nu va fi calma, pentru ca inca sunt lupte. Cand acestea se vor termina, ma voi intoarce", mai spune ea.

Ii este insa teama sa plece, vede in fata ochilor cum sotul sau copiii ii sunt ucisi. "Poate ma iau pe mine, poate pe sotul meu. Poate ne fac rau, ne fac sa suferim. Vad cum copiii ne sunt omorati in fata noastra. Nu stiu. Multe idei imi trec prin cap, asa ca mi-e teama sa risc si sa plec de aici", mai afirma ea.

"Deja suntem cunoscuti si toti oamenii regimului ne cunosc fetele. Mi-e teama sa plec cu toti oamenii, pentru ca ei cred ca lucrez impotriva regimului", explica femeia.

"Nu apartin niciunei tabere... Am vorbit (pe Twitter - n. red.) despre poporul sirian, despre copii, mai ales despre copiii de aici, cum sufera, cum traiesc in estul orasului Alep. Nu vrem sa luptam cu nimeni, vreau doar ca asediul sa inceteze, sa nu mai existe bombardamente. Asta e tot ce vrem", mai spune femeia in interviul acordat CNN.

Desi e greu de imaginat cum arata viata printre bombe, se gasesc si motive de bucurie. Bana e bucuroasa ca i-au cazut inca doi dinti. E bucuroasa si pentru ca faimoasa autoare J.K. Rowling i-a trimis un e-book in dar.

Raspunde la intrebarile adresate de CNN scurt si asteapta ajutorul mamei sale. Intrebata ce-i lipseste cel mai mult de cand e razboi, fata spune ca fructele, care ii plac cel mai mult. Mai spune ca-i e dor de prieteni, de scoala, sa se joace afara, in curte, de casa care a fost pusa la pamant de bombe. Mama ei nu poate decat sa spere ca viata va reveni, la un moment dat, pe fagasul normal.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#mama Bana interviu CNN, #mama fetita Alep interviu CNN, #Bana propaganda Siria, #Bana Twitter Siria , #Siria