Victimele uitate ale conflictului din Siria

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 05 Noiembrie 2014, ora 13:37
2925 citiri
Victimele uitate ale conflictului din Siria
Foto: ABC

In Siria, tara tulburata de mai bine de trei ani de un conflict devenit razboi civil, victimele nu sunt numai de partea opozitiei la regimul lui Bashar al-Assad.

Ali Majid Mohamed si sotia sa, Ebtisam, de 62 si, respectiv, 56 de ani, au pierdut trei fii si alti doi au fost raniti, scrie The Independent.

Familia este alawita, o secta loiala celui mai de seama reprezentant al sau, presedintele Assad. Loialitatea sa a avut insa acest pret scump: lumea a decis demult ca soldatii Siriei sunt criminali. "Speranta noastra este ca toata lumea are o varsta la care moare decisa de Allah inainte sa ne nastem. Nu simtim manie. Simtim doar tristete din cauza ca tara noastra sufera", spune, cu resemnare, Ali Majid Mohamed.

Fiul sau Hossam Mohamed avea doctorat in navigatie in Grecia si a fost ucis langa granita cu Turcia, in provincia Alep, lasand in urma o sotie si o fiica. Pilotul Majid Mohamed a murit aparandu-si baza aeriana din Damasc. Avea 25 de ani. Capitanul Hassan Ali Mohamed a fost ucis la Hanasseer, in provincia Alep.

"Ne-am intors in satul nostru din munti cand am auzit ca fiul nostru cel mare a fost ucis. Si, doua zile mai tarziu, rebelii au preluat controlul zonei si ne-au ars casa... asa ca poate pierderea fiului nostru ne-a salvat", spune tatal despre locuinta din Damasc. Casa a fost incendiata pentru ca acolo locuia o familie alawita.

Capitanul Alaa Mohamed a fost ranit la cotul stang cu o zi inainte ca Hossam sa fie ucis. Locotenetul Basil Ali Mohamed a avut noroc sa supravietuiasca dupa ce a fost lovit in piept de un glont la Alep, intr-o lupta cu militantii Statului Islamic.

"Ii multumim lui Allah pentru ce ne-a dat si supravietuirea noastra e legata de patrie, Siria merita multe sacrificii. Vrem doar sa fie din nou pace", spune tatal.

Sotia sa marturiseste: "Nimeni nu s-a gandit vreodata ca asa ceva se poate intampla in Siria. Acesta a fost mereu un loc civilizat. Eram placuti de catre vecinii nostri. Nimeni nu stie ce aduce viitorul. Cu voia lui Allah, Siria va razbate".

In satul lor, Wadi Alqala, locuit doar de 2.000 de suflete alawite, 25 de soldati au murit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Medicul Cătălin Cîrstoiu este, în acest moment, candidatul alianţei PSD+PNL la Primăria Capitalei, a declarat sămbătă, 20 aprilie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Luni, 22 aprilie,...
#Siria morti razboi civil, #Siria conflict alawiti , #Siria