Violentele continua in Siria: 57 de civili au fost ucisi duminica

Duminica, 07 August 2011, ora 19:03
645 citiri
Violentele continua in Siria: 57 de civili au fost ucisi duminica

Cel putin 57 de civili au fost ucisi duminica in Siria, dupa ce zeci de tancuri apartinand fortelor militare guvernamentale au atacat alte doua orase.

Potrivit primelor rapoarte neoficiale, in atacul sustinut inainte de rasaritul soarelui impotriva orasului Deir al-Zour, din nord-estul tarii, si-au pierdut viata cel putin 38 de civili sirieni.

Intr-un atac separat, vizand orasul Hula, din apropiere de Homs, si-au pierdut viata alti 13 civili.

Ulterior, numarul victimelor a crescut de la 51 la 57 de persoane.

"Oameni morti si raniti nu pot fi evacuati din cauza focurilor de artilerie continue (...) Acestea sunt cifre preliminare. Numarul victimelor creste de la ora la ora", a spus un activist la postul de televiziune Al-Jazeera.

Atacurile armatei siriene au survenit la scurt timp dupa ce, sambata, mai multe persoane care luau parte la o manifestatie antiguvernamentala au fost ucise de fortele de securitate la Idlib, in apropiere de granita cu Irakul.

De la izbucnirea protestelor prodemocratie din Siria, la mijlocul lunii martie, peste 1.650 de civili si 390 de membri ai fortelor de securitate au fost ucisi. Circa 5.000 de sirieni au fugit in Liban de la izbucnirea manifestatiilor.

Ban Ki-moon ii cere lui Assad sa puna capat violentei vizand manifestantii

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon i-a cerut presedintelui sirian Bashar al-Assad sa "puna capat imediat" folosirii trupelor impotriva protestatarilor civili.

Intr-o discutie telefonica avuta cu liderul sirian, Ban a subliniat ca arestarile in masa ale manifestantilor trebuie sa se incheie, a adaugat ONU.

Acesta a fost primul contact dintre cei doi oficiali din luna aprilie.

"Intr-o discutie telefonica avuta cu presedintele Assad al Siria, secretarul general si-a exprimat ingrijorarea profunda - inclusiv a comunitatii internationale - privind escaladarea violentelor si bilantul mortilor din ultimele zile din Siria", a declarat un purtator de cuvant al ONU, Martin Nesirky.

Consliul de Securitate al ONU a condamnat miercuri, pentru prima data, "incalcarile repetate ale drepturilor omului si folosirea fortei impotriva civililor" de catre Guvernul sirian.

Consiliul i-a cerut secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, sa prezinte un raport privind situatia din tara araba in decurs de sapte zile.

Ban a anuntat ca intentioneaza sa mobilizeze agentiile ONU si sa coopereze cu organizatii neguvernamentale pentru a strange informatii despre Siria, asa cum cere Consiliul.

El a adaugat ca declaratia transmite un mesaj clar Damascului sa puna capat violentelor si sa implementeze reformele promise, in conditiile in care uciderea manifestantilor civili in ultimele zile este "brutal de socanta".

Ban a subliniat ca toate mortile din Siria trebuie anchetate independent.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Bashar al Assad, #secretarul general ONU, #Ban Ki Moon, #violente Siria, #atac oras Hula, #atac oras Deir al Zour , #Siria