Washingtonul, ingrijorat de "mariajul ucigator" intre islamistii din Siria

Duminica, 13 Iulie 2014, ora 21:38
3535 citiri
Washingtonul, ingrijorat de "mariajul ucigator" intre islamistii din Siria

Ministrul american al justitiei, Eric Holder, a estimat ca ar fi "mai inspaimantator decat orice mariajul ucigator" intre islamisti in Siria pentru a fabrica o noua generatie de bombe nedetectabile.

"Cateva lucruri ne nelinistesc cu adevarat profund", a declarat ministrul intr-un interviu pentru canalul tv ABC, difuzat duminica, dar inregistrat vineri la Londra, dupa un turneu in Europa.

El este primul inalt responsabil american care confirma ca militanti islamisti dotati cu cunostintele necesare fac echipa cu islamisti din Siria pentru a fabrica o noua generatie de bombe ultrasofisticate, potrivit AFP.

Aceasta temere provoaca de la inceputul lunii iulie o intarire a masurilor de securitate in aeroporturile din Europa si din Orientul Mijlociu, care deservesc SUA cu zboruri directe.

"Acesta nu este un exercitiu. Facem asta ca reactie la lucruri pe care le-am detectat", a argumentat Holder.

"Supraveghem in permanenta ceea ce fac cei care concep bombe, noile tehnici pe care incearca sa le utilizeze", a adaugat el.

"Mariaj ucigator"

Ministrul a evocat un "mariaj ucigator in care persoane cu cunostinte tehnice se aliaza cu persoane care au suficienta fervoare pentru a-si da viata in sprijinul unei cauze indreptate impotriva SUA si a aliatilor lor".

El s-a declarat nelinistit de fluxul europenilor si americanilor care se duc in Siria si de "impactul potential pe care acestia l-ar putea avea, nu numai acolo, ci si in tarile lor de origine". Ministrul a estimat la 7.000 numarul acestor combatanti straini in Siria.

"Intr-un fel, acesta este mai inspaimantator decat tot ce am putut sa vad in calitate de ministru al justitiei", a subliniat el. "Potentialul negativ pe care il vad emanand din informatii in Siria si in Irak este foarte nelinistitor", a mai spus el.

Arme chimice pe baza de clor, folosite in mod sistematic in Siria

In acelasi mod, Holder a estimat ca mai devreme sau mai tarziu combatantii jihadisti ai Statului Islamic (EI), aripa Al Qaida in Irak, care a lansat o vasta ofensiva in aceasta tara si a ocupat parti din teritoriu, vor sfarsi prin "a se intoarce spre Occident si SUA in special".

"Pentru moment, EI este o organizatie care se concentreaza doar pe Irak si Siria.Daca combatantii sai reusesc sa-si consolideze avansul in aceasta regiune, eu cred ca nu este decat o problema de timp inainte ca ei sa priveasca in alta parte", afirma ministrul american al justitiei.

"Deci este ceva ce noi trebuie sa tratam cu prioritate acum", a spus Holder, care a adaugat: "Cred ca traversam o perioada periculoasa".

Intre altele, "lupii solitari" de tipul autorilor dublului atentat din aprilie 2013 de la maratonul din Boston, "acesti extremisti violenti veniti din interior, sunt oameni care ma tin treaz noaptea in incercarea de a anticipa ceea ce ei pregatesc", a adaugat ministrul american al justitiei.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#SUA ingrijoarate bombe ISIL, #Siria bombe ISIL , #Siria