4 lucruri pe care nu le stiai despre odioasa revista Dabiq a Statului Islamic

Vineri, 12 Februarie 2016, ora 16:59
4699 citiri
4 lucruri pe care nu le stiai despre odioasa revista Dabiq a Statului Islamic
Foto: Arhiva Hepta.ro

Statul Islamic duce o campanie agresiva de propaganda, iar pentru publicul din Occident revista organizatiei teroriste Dabiq pare a fi unul dintre cele mai de succes produse.

Publicatia, care are un design modern si contine detalii macabre ale atrocitatilor comise de jihadisti, genereaza titluri in presa internationala de fiecare data cand apare un nou numar, relateaza Huffington Post.

Intr-unul dintre articole, de exemplu, militantii ISIL au confirmat uciderea lui Mohammed Emwazi, cunoscut drept John jihadistul, cu o drona americana. Un alt material a prezentat doborarea avionului rusesc in Egipt.

Statul Islamic confirma ca "fratele onorabil" John Jihadistul a fost ucis

Statul Islamic dezvaluie cum arata bomba din avionul rusesc prabusit in Egipt (Foto)

Chiar daca revista Dabiq, care apare in engleza si mai multe limbi, reprezinta doar o mica parte din propaganda Statului Islamic, atrage de fiecare data atentia la nivel global, exact ce isi doreste reteaua jihadista.

Arata ca o revista moderna, de calitate

Dabiq este denumita dupa un mic oras din Siria, unde ISIL crede ca va avea loc ultima batalie dintre musulmanii radicali si occidentali, inainte de sfarsitul lumii, potrivit profetiilor islamice.

Revista este realizata de al Hayat, unul dintre centrele de presa ale Statului Islamic. Al Hayat a publicat in jur de 15 editii ale revistei din iulie 2014. Desi publicatia a devenit mai sofisticata de-a lungul timpului, continutul si tonul au ramas aceleasi.

Fiecare numar are intre 50 si 60 de pagini, pline cu directive religioase, informatii despre luptatori si detalii de pe campul de lupta, fireste, toate in favoarea Statului Islamic.

Partea vizuala a publicatiei este foarte avansata. Pe hartia de calitate sunt prezentate imagini cu steagul jihadist deasupra Vaticanului sau fotografii ca in revistele cu vedete ale atacatorilor din Paris.

Isi propune sa genereze reactii

De fiecare data cand revista publica articole iesite din comun, presa occidentala preia titlurile, iar interesul mass-media pentru publicatia jihadista este din ce in ce mai mare.

S-a intamplat atunci cand Statul Islamic a folosit imaginea lui Alan Kurdi, copilul sirian inecat si gasit mort pe o plaja din Turcia, intr-o incercare de a-i convinge pe refugiati sa nu mai fuga din teritoriile controlate de ISIL. Organizatia terorista incearca astfel sa provoace reactii din intreaga lume.

Cum profita Statul Islamic de fotografia cu micul sirian inecat: Refugiatii risca vietile si sufletele propriilor copii

Nu este chiar o idee noua...

Lansarea unei reviste de propaganda in limba engleza de catre gruparile extremiste nu este ceva nou. In Afganistan, islamistii publica inca din anii 1980 diverse reviste, printre care The Mujahideen si In Fight - a talibanilor.

O publicatie asemanatoare cu Dabiq este revista gruparii al Qaida, Inspire, care apare inca din 2010. Cele doua reviste seamana mult in ceea ce priveste designul, fotografiile stilizate ale luptatorilor si continutul textelor.

Propaganda terorista, o arma mai periculoasa decat Kalasnikovul

...insa strategia este unica

Spre deosebire de Inspire si alte publicatii extremiste, Dabiq nu mentioneaza numele autorilor care scriu articolele. In afara de cateva cazuri speciale, Dabiq isi propune sa aiba o voce editoriala comuna, viziunea este a Statului Islamic ca grupare colectiva, nu doar a catorva scriitori individuali.

Motivele sunt legate, printre altele, de securitate - Inspire si-a pierdut cativa dintre redactori in urma unor lovituri cu drona. In plus, prin faptul ca nu atribuie articolele unei persoane, Dabiq incearca sa se pozitioneze drept o autoritate religioasa legitima.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#revista Statul Islamic, #revista Dabiq, #propaganda Statul Islamic , #Statul Islamic