A fost sau nu ucis seful Statului Islamic? Ce spun Pentagonul si un consilier al lui Trump

Marti, 11 Iulie 2017, ora 19:44
2804 citiri
A fost sau nu ucis seful Statului Islamic? Ce spun Pentagonul si un consilier al lui Trump
Foto: Arhiva Hepta.ro

Un consilier de rang inalt de la Casa Alba a declarat, marti, ca Statele Unite nu pot verifica imediat informatii potrivit carora liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, ar fi fost ucis.

"Noi luam orice informatie de aceasta natura cu o doza de sare", a spus pentru Fox News adjunctul asistentului presedintelui Donald Trump, Sebastian Gorka.

"Vom verifica acest lucru. Vom examina informatiile disponibile si vom da o declaratie atunci cand avem faptele necesare", a spus el.

Nicio informatie nu o coroboreaza pe cea potrivit careia al-Baghdadi este mort, a declarat tot marti un purtator de cuvant al Pentagonului.

Observatorul Sirian pentru Drepturile omului a anuntat, marti, ca detine "informatii confirmate" potrivit carora al-Baghdadi ar fi fost ucis.

Reuters subliniaza ca nu a putut verifica in mod independent aceste informatii despre moartea liderului jihadist.

Observatorul a anuntat ca detine informatii de la reprezentanti de rang inalt ai gruparii jihadiste Statul Islamic care confirma moartea lui al-Baghdadi.

Coalitia internationala antijihadista condusa de Statele Unite a precizat, de asemenea, pentru AFP ca nu este in masura sa confirme aceasta informatie.

Directorul Observatorului, Rami Abdel Rahman, a declarat pentru AFP ca "responsabili de rang inalt ai Statului Islamic prezenti in provincia (siriana) Deir Ezzor au confirmat pentru Observator moartea lui Abu Bakr al-Baghdadi, emirul Statului Islamic".

"Am aflat acest lucru astazi (marti - n.red.), dar nu stim cand sau cum a murit", a adaugat el.

In cazul in care va fi confirmata, moartea lui al-Baghdadi ar reprezenta o noua lovitura la adresa gruparii jihadiste sunnite.

Statul Islamic tocmai a fost indepartat din Mosul, ultimul sau mare bastion urban in Irak si este vizat de o ofensiva a unei aliante arabo-kurde in principalul ei fief sirian, Rakka.

Al-Baghdadi "era prezent in estul provinciei Deir Ezzor" in ultimele luni, a adaugat Abdel Rahman, care a subliniat ca nu era clar daca a fost ucis in aceasta regiune sau in alta parte.

Provincia Deir Ezzor, situata in estul Siriei, se afla in continuare, in mare parte, sub controlul Statului Islamic, in pofida faptului ca organizatia pierde teren atat in Siria, cat si in Irak.

Statul Islamic nu a confirmat imediat si nici nu a dezmintit informatia cu privire la moartea lui al-Baghdadi pe canalele sale de comunicare obisnuite.

Rusia a anuntat pe 22 iunie ca exista "o mare probabilitate" sa-l fi ucis pe al-Baghdadi intr-un atac aerian, pe 28 mai, in apropiere de Rakka, in nordul Siriei. Insa aceasta informatie nu a fost, la vremea respectiva, confirmata de vreo alta sursa.

Moartea lui al-Baghdadi a facut obiectul mai multor zvonuri in ultimii ani.

La Mosul, un mare oras in nordul Irakului, si-a facut liderul Statului Islamic singura aparitie publica cunoscuta, in iulie 2014, la Moscheea al-Nuri.

Jihadistii au distrus aceasta moschee si i-au dinamitat celebrul minaret inclinat, in fata ofensivei fortelor irakiene a caror victorie la Mosul a fost proclamata in mod oficial luni.

Abu Bakr al-Baghdadi nu a mai dat vreun semn de viata de la o inregistrare audio difuzata in noiembrie - la putin timp dupa lansarea ofensivei de la Mosul - in care isi indemna oamenii sa lupte pana la martiriu. El ar fi plecat din acest oras la inceputul anului, probabil catre frontiera irakiano-siriana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#lider Statul Islamic ucis, #al Baghdadi Statul Islamic, #lider Statul Islamic , #Statul Islamic