Adepti ai Statului Islamic, retinuti in Chisinau

Miercuri, 27 Mai 2015, ora 14:10
5277 citiri
Adepti ai Statului Islamic, retinuti in Chisinau
Foto: Captura video Privesc.eu

Adepti ai gruparii teroriste Statul Islamic au fost retinuti in Republica Moldova, marti, intr-un sector al Chisinaului, potrivit Inspectoratului General de Politie.

Cei retinuti de politie in acest caz se adaposteau intr-o casa din sectorul Buiucani, scrie Jurnal.md.

Se pare ca in acea locuinta se aflau 11 persoane, iar printre retinuti se afla doi barbati, doua femei si trei copii.

Potrivit sursei citate, mare parte dintre cei retinuti participau sau intentionau sa lupte alaturi de Statul Islamic, in Siria.

Unul dintre cei doi barbati retinuti are 29 ani, fiind originar din republica caucaza Daghestan, iar fratele sau a murit in luptele purtate in Siria. Acesta era insotit de o adolescenta de 16 ani, care anterior a locuit in Norvegia, ambii fiind expulzati in Rusia.

Un moldovean, membru al grupului Statul Islamic, justifica instituirea "califatului" (Video)

Celalalt cuplu era format dintr-un barbat de 28 de ani, din Cecenia, si o femeie de 35 de ani, care are trei copii minori. Femeia locuise in Franta inainte de a ajunge in Republica Moldova, iar dupa ce a fost retinuta a fost plasata in custodia politiei, impreuna cu copiii.

In ce il priveste pe barbat, acesta are pasaport din Tadjikistan, recunoscand ca a participat la luptele din Siria, si a ajuns la Biroul pentru Migratie si Azil.

"Noi automat am devenit teritoriu de tranzit. Cerem societatii sa fie prudenta si sa anunte la politie cazuri suspecte", a spus procurorul Alexandru Zgureanu.

De asemenea, autoritatile de la Chisinau au transmis ca gruparea avea ca scop si racolarea de adepti ai Statului Islamic, cu bani sau cu convingerea prin ideologie. Cei retinuti aveau ca tine persoane vulnerabile din punct de vedere social, nu mai varstnice de 35 de ani.

Potrivit lui Gheorghe Cavcaliuc, sef al Directiei Operatiuni Speciale, la actiunea de marti au participat atat ofiteri de la Securitate, cat si de la Operatiuni Speciale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#adepti Statul Islamic Chisinau, #Statul Islamic Moldova, #adepti islamisti retinuti Moldova , #Statul Islamic