Adeptii Statului Islamic, atrasi prin sex si agresiune, nu prin religie - explicatia psihologica

Sambata, 01 Noiembrie 2014, ora 19:04
6158 citiri
Adeptii Statului Islamic, atrasi prin sex si agresiune, nu prin religie - explicatia psihologica
Foto: The Telegraph

Este usor sa ne uitam spre religie cand incercam sa aflam motivul pentru care tinerii devin radicali si vor sa se alature Statului Islamic.

Insa psihologia, nu teologia, ofera cele mai bune instrumente pentru intelegerea radicalizarii si pentru gasirea modalitatilor de a aduce pe cineva inapoi cu picioarele pe pamant, sustine psihologul Arie Kruglanski, intr-un articol publicat pe site-ul Jewish Journal.

Atractivitatea Statului Islamic se bazeaza pe faptul ca anumiti oameni se afla in cautarea a ceea ce psihologii numesc "semnificatia personala", pe care militantii ISIL au exploatat-o cu succes, intr-o agresiva campanie de propaganda.

Cum le ademeneste Statul Islamic pe adolescente - din "mirese ale jihadului" ajung sclave sexuale

Importanta personala reprezinta dorinta de a conta, de a fi respectat, de a fi cineva in ochii tai si in ochii altora. Acest simt, al importantei, poate fi pierdut din multe motive, cum ar fi esecul personal sau stigmatizarea, care vine in urma unor abateri de la normele sociale.

Un caz elocvent este cel al primei femei sinucigase din conflictul dintre Israel si Palestina, care s-a impachetat cu explozibil si s-a detonat. Ea este o femeie care a divortat de sotul sau, dupa ce a aflat ca este infertila. O alta sinucigasa a fost desfigurata, cel mai probabil de familia ei, dupa ce a iesit la iveala ca avea o aventura. Acestea au fost stigmatizate si, ulterior, s-au oferit sa participe la misiuni sinucigase impotriva israelienilor.

Sclava sexuala a Statului Islamic: Bombardati-mi bordelul, am fost violata de 30 de ori azi, pana la pranz

Ideologii extremisti precum cei care conduc Statul Islamic exploateaza aceste idei, pe care le extrapoleaza pana la victimizarea musulmanilor din intreaga lume, pentru a recruta potentiali jihadisti.

Faptul ca extremistii apeleaza la identitatea calcata in picioare a cuiva, combinat cu degradarea societatii, poate avea un efect profund si poate redirectiona un individ, care, in mod normal, se afla pe un drum aparent bun, spre un viitor stralucit.

Ziarul Statului Islamic: Mii de femei vandute ca sclave sexuale, "din motive teologice"

Daca ne uitam la cazul lui Nasser Muthana, un tanar de 20 de ani care s-a alaturat Statului Islamic, observam ca acesta a fost acceptat la patru facultati de medicina, lucra la un magazin Primark din Marea Britatie, iar tatal sau detinea un restaurant. Desi viitorul sau parea asigurat, tanarul nu a putut suporta suferinta si umilinta cu care se confrunta comunitatea musulmana.

Ideologia jihadista ofera un remediu rapid

Ideologia extremista are efecte in astfel de situatii, intrucat ofera un remediu rapid la o asa-zisa pierdere a importantei personale, precum si o modalitate sigura de a o recapata. Jihadistii reusesc asa ceva prin exploatarea instinctelor primordiale ale oamenilor pentru agresiune si sex.

Psihologul lamureste ca sexul reprezinta unul dintre cele mai importante elemente primitive ale semnificatiei personale. Este o modalitate de a-ti duce mai departe numele si genele, astfel incat acestea sa existe si in viitor. Statul Islamic foloseste in mod strategic sexul ca o recompensa pentru agresiune.

Femei din Marea Britanie, sefe de bordel pentru Statul Islamic

Organizatia terorista a amenajat centre speciale, unde femeile se inregistreaza pentru a fi mirese ale luptatorilor. Intervine si forta, intrucat tinere irakiene rapite sunt obligate sa devina sclave sexuale si sa locuiasca in bordeluri conduse de femei jihadiste.

Violarea celor considerate necredincioase este permisa, iar legea islamica incurajeaza "jihadul sexual", adica violenta impotriva femeilor. De asemenea, moartea pentru jihad este asociata cu fericirea sexuala in viata de apoi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#Statul Islamic propaganda, #Statul Islamic atractie, #Statul Islamic recrutari, #Statul Islamic femei , #Statul Islamic