Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Alegere imposibila pentru SUA: Statul Islamic sau Al Qaida?

Sambata, 27 Septembrie 2014, ora 19:45
8632 citiri
Alegere imposibila pentru SUA: Statul Islamic sau Al Qaida?
Foto: Vox

Nimeni nu a fost socat, luni, cand SUA au atacat tinte din Siria apartinand Statului Islamic. Cu toate acestea, lucrurile au luat o intorsatura ciudata: avioanele de razboi americane si rachetele au lovit si al Qaida, tintind subgrupul Khorasan, care planuia atacarea Occidentului.

Dupa toate probabilitatile, administratia Obama este ingrijorata ca al Qaida ar putea sa profite de pe urma loviturilor americane indreptate imopotriva ISIL - si daca nu sunt ingrijorati, macar ar trebui sa fie. Daca slabesti ISIL, celalalt grup puternic jihadist din Siria i-ar putea lua locul, scrie Zach Beauchamp pentru publicatia Vox.

Indiferent cat de mult efort depune Obama in bombardarea Khorasanului, al Qaida ar putea deveni oricum cel mai mare castigator al razboiului SUA din Siria. Iata de ce!

Statul Islamic se lupta cu al Qaida

Intai trebuie sa intelegem felul in care cele doua grupari se lupta una cu cealalta. In cea mai mare parte a timpului, nu este un razboi dur, desi cele doua grupari s-au ciocnit in 2013, iar ISIL a castigat destul de usor.

ONU ia masuri impotriva recrutarii de teroristi de catre Statul Islamic

Este un razboi purtat in special pentru controlul ideologic si politic asupra miscarii islamiste internationale, iar armele sunt recrutii, resursele si reputatia.

Vechiul nume al ISIL era al Qaida in Irak (AQI), iar ramura din Irak si conducerea centrala ale al Qaida au fost in relatii de adversitate de-a lungul intregului razboi, pentru ca AQI a respins incercarea liderilor vechi de a controla efortul de razboi impotriva Americii si a aliatilor sai din Irak. In 2006, AQI a decis sa declare califatul in Irak, si de acolo a venit noul nume - Statul Islamic in Irak si Levant (ISIL).

Conducerea al Qaida s-a gandit, normal, ca acest razboi era un esec, iar relatiile dintre ele s-au racit puternic. La inceputul lui 2014, cand ISIL era separat oficial de al Qaida, Statul Islamic a atacat pe fata gruparea Jabhat al-Nusra, ramura al Qaida din Siria. Mii de oameni au murit in lupte, care au fost castigate pana la urma, de ISIL.

Mai mult, ambele grupari se pretind adevaratele conducatoare al miscariii jihadiste mondiale. Nu pot exista doua califate pentru toti adevaratii musulmani. Fiecare spune despre celalalt ca il imita si concureaza pentru aceiasi recruti, cer supunerea din partea altor grupari islamiste violente, a clericilor cunoscuti si asa mai departe.

Pe termen scurt, e evident ca ISIL e pe val. "Catre ei se indrepata cel mai mare numar de luptatori straini si aduna cele mai multe resurse. Cred ca aproape au castigat", spune Clint Watts, de la Foreign Policy Institute.

Ce pierde ISIL in Siria castiga al Qaida

Strategii americani recunosc destul de deschis ca ISIL nu poate fi eliminat din teritoriul sau doar prin lovituri aeriene. Planurile SUA se bazeaza pe abilitatea rebelilor sirieni inarmati de SUA si antrenati de CIA de a lupta pe teren, mai scrie Zach Beauchamp.

Este o intrebare deschisa daca acest plan va da ISIL inapoi. Dar haideti sa ne imaginam ca asa se va intampla. Cine castiga? E foarte probabil sa o faca al Qaida.

In primul rand, si cel mai important, ramura siriana a al Qaida, Frontul al Nusra, se afla in termeni amicali cu rebelii sirieni moderati.

Turist francez decapitat de teroristii de la Statul Islamic: Cinci lucruri importante despre uciderea lui

"In general, atitudinea ISIL este 'daca vedem pe cineva inarmat il atacam'", explica Daveed Gartenstein-Ross, membru al Fundatiei pentru Apararea Democratiilor. "Nusra este o organizatie foarte diferita. Este mult mai pasnica cu celelalte grupuri rebele. Lucreaza bine si cu moderatii si cu extremistii", spune expertul american.

Avem exemplul ultimelor manevre ale al-Nusra din sudul Siriei. Potrivit expertului american Andrew Tabler, "Nusra este angajata, impreuna cu alte cateva grupari, in eliberarea unui grup izolat de insurgenti in sud vestul Damascului", care se afla sub asediul lui Bashar al Assad. Nu este genul de fapta care i-ar sta in fire Statului Islamic.

Potrivit lui Gartenstein-Ross, aceasta diferenta in strategie este rezultatul direct al experientei inregistrate de cele doua grupari atunci cand AQI a declarat califatul esuat in 2006.

"Al Qaida a crezut ca unul din motivele pentru care razboiul din Irak a fost un asa dezastru pentru ei a fost faptul ca si-a alienat populatia locala si si-a facut o multime de inamici pe care nu trebuia sa si-i faca", explica el. ISIL, dimpotriva, "e genul de AQI, dar cu o dorinta si mai mare de a-i zdrobi pe cei care i se opun".

Iata de ce aceasta situatie ar putea deveni o problema pentru SUA. Daca rebelii moderati resping ISIL, ei nu vor face acelasi lucru si cu Nusra, partenerul lor in lupta impotriva lui Assad. "Cand intri in joc, vei vedea cum problemele devin mult mai evidente", spune Gartenstein.

Astfel ca loviturile incasate de ISIL vor da al Qaida cale libera pentru a opera in Siria. Mai mult decat atat, va accelera recrutarile, daca cei care ar fi vrut sa se inroleze in ISIL vor vedea ca Nusra are succes.

Bombardamentele americane "garanteaza, teoretic, ca vor fi dezertari din tabara ISIL catre Nusra, pentru ca dezertarea e o forma de a evita sa devii o tinta", spune Gartenstein-Ross. "Pe plan international, pretentia ISIL la legitimitate depinde de abilitatea de a-si mentine teritoriul: cel mai mare avantaj pentru operatiunea de recrutare e ca, spre deosebire de al Qaida, Statul Islamic chiar a reusit sa creeze un califat".

Cu cat va fi impinsa in spate mai mult, cu atat recrutii sai din strainatate se vor rari, sau se vor indrepta catre al Qaida. "Nu este un joc cu suma zero. Dar e pe undeva pe aproape", spune Gartenstein-Ross.

Ascensiunea al Qaida in Siria ar putea deveni un cosmar pentru SUA

In prima zi a loviturilor aeriene din Siria, SUA au incercat o maniera diferita: bombardarea liderilor al Qaida, iar informatii neconfirmate arata ca au fost ucisi lideri importanti ai Khorasan, un subgrup al Qaida din Siria.

Asa ingrozitor cum e ISIL, al Qaida poate fi un inamic mult mai puternic, daca va capata puteri. "ISIL are multe slabiciuni", spune Gartenstein-Ross. "Sunt prea dependenti de succesul acestui moment, si nu sunt bine pozitionati pentru a castiga cursa pentru suprematia jihadista mondiala".

Mai mult, al Qaida este mult mai hotarata sa atace Statele Unite si pe aliatii sai. In luna august, cei mai multi experti in jihadism credeau ca ISIL nu era foarte interesat sau foarte capabil sa lanseze atacuri teroriste asupra Occidentului. Obama a recunoscut in alocutiunea sa din 10 septembrie ca ISIL nu reprezinta o amenintare imediata asupra SUA.

Statul Islamic isi cultiva adeptii in Bulgaria si isi procura arme inclusiv din Romania

Pe de alta parte, lovirea SUA este o parte importanta din strategia al Qaida, care crede ca "dusmanul de departe" (SUA), trebuie scos din Orientul Mijlociu inainte ca "dusmanii apropiati" (dictatorii arabi) sa fie invinsi si califatul instalat.

Aici apare o alta incurcatura trista in acest joc deprimant al politicii: interesele SUA si aspiratiile umanitare ale SUA se ciocnesc in Siria. Al Qaida se bucura de avantajele pe care le are asupra ISIL pentru ca este mult mai putin brutala si are o strategie.

Pozitionarea mai moderata a Frontului al Nusra a permis supravietuirea grupului, in ciuda expansiunii ISIL. Slabirea ISIL va reduce amenintarea acestuia pentru irakieni si sirieni, dar va permite al Qaida sa devina un pericol si mai mare pentru America.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Statul Islamic al Qaida lovituri SUA, #SUA probleme ISIL al Qaida, #SUA bombardament ajuta al Qaida , #Statul Islamic