America are o problema uriasa daca intr-adevar a ucis 10.000 de luptatori ai Statului Islamic

Joi, 04 Iunie 2015, ora 15:55
11298 citiri
America are o problema uriasa daca intr-adevar a ucis 10.000 de luptatori ai Statului Islamic
Foto: Captura YouTube/ BBC

Oficialii SUA au anuntat recent ca peste 10.000 de luptatori si comandanti ai Statului Islamic au fost ucisi de la debutul campaniei de lovituri aeriene, care a inceput anul trecut, in august in Irak si in septembrie in Siria.

Daca evaluarea serviciilor de informatii americane este adevarata, atunci forta Statului Islamic a fost profund subestimata, daca ne uitam la cat de mult a avansat in ultima perioada, relateaza Long War Journal.

Americanii se lauda ca au ucis 10.000 de luptatori ai Statului Islamic

Adjunctul Secretarului de Stat american, Antony Blinken, vorbind dupa o reuniune a coalitiei la Paris, a spus ca s-au inregistrat progrese notabile in ceea ce priveste lupta impotriva ISIL, dar ca gruparea terorista este inca puternica si capabila de noi initiative.

De ce nu este neaparat o veste buna? Pentru ca, in luna septembrie a anului trecut, CIA estima ca Statul Islamic are intre 20.000 si 31.500 de militanti in campul de lupta.

Daca statistica lui Blinken legata de numarul luptatorilor ISIL ucisi in ultimele noua luni este corecta, atunci forta gruparii teroriste a fost redusa considerabil. Mai exact, Statul Islamic a pierdut intre o treime sau jumatate dintre combatanti.

De ce Statul Islamic continua sa castige si care sunt vulnerabilitatile sale

Cu toate acestea, din septembrie 2014 pana in prezent, Statul Islamic a castigat teren in Siria, in timp ce in Irak a pierdut unele teritorii, dar a pus stapanire pe altele. Cu alte cuvinte, ISIL s-a extins in cele doua tari de la debutul campaniei aeriene a SUA.

Este evident ca CIA a subestimat semnificativ numarul luptatorilor ISIL. In luna iunie a anului 2014, serviciile americane informau ca Statul Islamic are doar 10.000 de militanti, in timp ce surse independente atrageau atentia ca numarul jihadistilor se ridica la cel putin 50.000.

Statul Islamic - din ce in ce mai multi hackeri ii sar in ajutor

Mai important, nu trebuie sa uitam faptul ca Statul Islamic lupta impotriva a doua guverne, la care se adauga nenumarate alte grupari precum Hezbollah, Peshmerga, Free Syrian Army sau Al Nusrah Front, iar de o perioada se confrunta si cu armata americana si aliatii sai internationali.

Este aproape imposibil ca Statul Islamic sa poata lupta simultan pe multiple fronturi, impotriva a multor adversari, cu numarul redus de combatanti estimat de CIA.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Statul Islamic luptatori, #Statul Islamic SUA, #Statul Islamic puternic, #Statul Islamic victorii , #Statul Islamic
Comentarii
S
Stan
rank 1
Poza memorex
memorex
rank 1
e comic ca americanii se dau singuri de gol