Americanii aduna zeci de aliati la Paris pentru o coalitie impotriva Statului Islamic

Luni, 15 Septembrie 2014, ora 13:46
2541 citiri
Americanii aduna zeci de aliati la Paris pentru o coalitie impotriva Statului Islamic
Foto: CNN

Secretarul de Stat al SUA, John Kerry, se va intalni luni la Paris cu ministrii de Externe din intreaga lume pentru a discuta cum poate fi invins Statul Islamic.

Aproximativ 40 de state, intre care si 10 state arabe, s-au alaturat unei coalitii care are scopul de a se lupta cu radicalii islamisti in Irak si Siria.

Presedintele francez Francois Holllande a declarat ca decapitarea unui lucrator umanitar britanic a aratat ca lumea trebuie sa actioneze impotriva ISIL. Intre timp, Franta a comunicat ca s-a alaturat Marii Britanii in actiunile de supraveghere aeriana a pozitiilor ISIL din Irak, scrie CNN.

"Chiar in aceasta dimineata, primele zboruri de recunoastere vor fi facute in acord cu autoritatile din Irak si Emiratele Arabe", a declarat ministrul francez al Apararii, Jean Yves Le Drian, in fata trupelor adunate la baza Al-Dhafra in Emiratele Arabe Unite.

Marea Britanie a dezvaluit in luna august ca avioanele sale Tornado si alte aparate de recunoastere au fost implicate in adunarea de informatii. Mai multe tari arabe s-au oferit sa ia parte la lovituri aeriene impotriva insurgentilor islamisti in Irak, au declarat oficialii americani.

Britanicul David Haines, decapitat de jihadistii de la Statul Islamic (Video socant)

John Kerry spune ca se simte "foarte incurajat" de promisiunile de asistenta militara pentru infrangerea insurgentilor islamisti. Kerry a declarat ca incercarile sale de a strange o coalitie sunt "un succes", spunand ca a obtinut "acordul deplin" de la guvernele sunnite din regiune pentru campania Americii impotriva Statului Islamic.

Cu toate acestea, s-au spus putine lucruri concrete despre ce inseamna un plan coerent. Cel mai important este insa comunicatul semnat de 10 guverne arabe sunnite care au cazut de acord "sa isi aduca contributia" la lupta cu Statul Islamic, inclusiv sa participe la actiunile militare.

Strategia SUA este de a slabi centrele care acorda ajutor militar gruparii, dar include si planuri de stopare a fluxului de luptatori straini care se alatura ISIL, taierea finantarilor si incercarea de contracarare a ideologiei sale.

Conferinta de la Paris va fi coprezidata de presedintele irakian Fouad Massoum. Statele arabe care s-au alaturat coalitiei sunt Egipt, Irak, Liban, Iordania, Bahrein, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite. Iranul a respins conferinta de la Paris, catalogand-o drept un "spectacol", dupa ce si-a exprimat iritarea ca nu a fost inclus pe aceasta "lista selecta de invitati".

Casa Alba: SUA sunt in razboi contra Statului Islamic

Coalitia condusa de SUA a fost criticata si de Siria, nemultumita ca nu a fost chemata. "Siria lupta impotriva terorismului si noi vom fi in centrul oricarei lupte serioase si autentice impotriva teroristilor", a declarat ministrul adjunct de Externe al Siriei, Faisal Mekdad.

Australia a anuntat in weekend ca va trimite 600 de militari si 8 aparate de vanatoare in Emiratele Arabe Unite pentru operatiunile de pe teren. Cu toate acestea, John Kerry a spus ca SUA nu au de gand sa trimita militari pe teren in acest moment.

Din luna august, avioanele SUA au executat aproximativ 160 de lovituri aeriene asupra pozitiilor Statului Islamic din Irak.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Paris conferinta Kerry ISIL, #Paris ministri atac ISIL, #Paris coalitie internationala islamisti , #Statul Islamic