Atractia tinerilor pentru Statul Islamic. La jaf, cu forta si cu violenta! Interviu

Duminica, 12 Octombrie 2014, ora 17:27
8511 citiri
Atractia tinerilor pentru Statul Islamic. La jaf, cu forta si cu violenta! Interviu
Foto: Facebook Valeriu Nicolae

Milioane de refugiati impinsi de conflictul din Irak si Turcia s-au imprastiat in tarile inconjuratoare iar valurile vin si spre Romania. Un roman este director regional de advocacy al celei mai mari organizatii internationale din lume care se ocupa de refugiati. Treaba lui e sa convinga guverne, organizatii internationale si companii sa se implice si sa ajute.

Valeriu Nicolae a fost senior adviser pentru Open Society, fundatia lui George Soros. In Ferentari e cel care a creat Clubul de Educatie Alternativa, unde copii din familii expuse saraciei, consumului de droguri si infractionalitatii incearca sa duca o viata normala intr-un mediu pe care nu-l au acasa.

Ferentatiul insa e un paradis pe langa lumea in care traiesc copiii refugiatilor din Siria si Irak. Intr-un interviu pentru Ziare.com, el vorbeste despre efectele produse de "psihopatii" din Statul Islamic. "Au acces la forta, bani, violenta. E atractiv pentru ei. Motivatia islamistilor e mai puternica", spune Valeriu Nicolae.

Cati refugiati au plecat din tarile lor?

In momentul asta, o estimare, din punctul meu de vedere pragmatic, a numarului de refugiati din Siria si Irak care ar vrea sa vina spre Europa. Este de 3,3 milione.

Ce faci tu acolo?

Incerc sa schimb atat politicile, cat si felul in care lumea se uita la refugiatii din Siria si Irak. Sunt o gramada de lucruri disfunctionale. Exista o multime de organizatii mari, interguvernamentale, care dau bani, dar ne spun "trebuie sa ne aduceti facturi, sa faceti licitatii cu trei firme ca sa vedem care e pretul cel mai mic", lucru care e absolut aberant.

Ganditi-va cum e intr-un oras aproape de influenta Statului Islamic, cand zici "hai fratilor sa organizam o licitatie, sa chemam lumea".

Refugiatii sunt din ambele tabere combatante?

Ai si siiti, si sunniti, si crestini, ai de toate. Problema e ca taberele sunt foarte dezorganizate. Lumea reactioneaza numai in conditii de supercriza, or noi stiam ce va urma cu trei-patru ani inainte.

Cati oameni sunt in tabere?

In Iordania, la Zatari, sunt peste 800.000 de refugiati. E enorm, e ca un oras mare. Iordania are probleme grave.

Ce vine spre Romania?

Traficul de refugiati e facut cu retele kurde, care incearca sa duca refugiati spre Germania si Anglia, spre tarile nordice, prin Romania. Foarte probabil ca o buna parte din influxul asta de refugiati sa ramana aici. Nu o sa scapam, estimarea mea e ca o sa avem 20-30.000 de refugiati.

Aveau o faima kurzii din Kurdistanele astea, cu armatele lor, soldatii peshmerga. Totusi nu rezista in fata ofensivei islamiste.

Felul cum e prezentat Statul Islamic este foarte prost. Statul Islamic nu e un grup, sunt foarte multe. Si ce reusesc ei sa faca foarte bine e jaful. Stiu sa faca rost de bani, intra in orase, jefuiesc bancile, jefuiesc totul.

Iar chestia asta devine foarte atractiva, este o intoarcere in feudalism, cand armatele promiteau soldatilor ca ii lasa sa violeze cate femei vor si sa fure tot ce vor din locurile cucerite. Acelasi lucru se intampla acolo, asta e mentalitatea oamenilor care fac parte din grupurile acelea.

Si sunt multi luptatori care vin din Europa de Vest, pusti din a doua, a treia generatie de refugiati, care se simt complet in afara societatii, care sunt incapabili sa aiba relatii stabile cu femeile, care se duc acolo, unde le sunt promise casatorii, casatorii in general fortate, in care ei pot sa fie oricat de abuzivi se poate, in care nu mai ai restrictile Vestului. Au acces la forta, bani, violenta. E atractiv pentru ei.

Intrebarea e de ce nu rezista structura kurda, care era cat de cat pregatita.

Nu exista aceeasi motivatie. Motivatia islamistilor e mult mai puternica. Tu poti sa pui mana pe cateva zeci de mii de euro sau de dolari daca esti printre primii care intra intr-un oras.

Dar in acelasi timp exista si motivatia celor care locuim, intr-un bloc, de exemplu, de a ne apara familile, copii, sa ne strangem si sa luptam.

Nu prea functioneaza. Statul Islamic stie sa bage foarte bine frica in oameni. Ei vin cu metodele astea foarte vechi, care sperie lumea. Cand vezi ca decapiteaza pe cineva in fata ta, nu mai ti-e de aparare. Intra in functie instinctul de frica. Daca nu intervine Turcia acuma repede, e un dezastru.

Daca SUA nu intervenea acuma, era un dezastru. Toate pozitiile sunt proaste. Ai de ales intre Assad care e un macelar, intre Statul islamic, unde multi sunt psihopati, intre grupuri care sunt aproape de al Qaida. Mai e problema Gazei, unde lumea tace, si unde ce face Israelul e foarte grav.

Ai fost martorul vreunui lucru frumos?

Lucrez de un an acolo. Am vazut oameni care se ajuta unii pe altii, care si-au pierdut tot, dar dau ultimul lor ban pentru un copil care nu e al lor si care are febra. Am vazut israelieni sau evrei care nu stau in Israel care ajuta palestinienii ale caror case au fost facute pulbere de rachetele israeliene.

Si lucruri urate, care-ti rup sufletul?

Nu pot sa comentez.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Valertiu Nicolae refugiati Statul Islamic, #Valeriu Nicolae roman director World Vision, #Valeriu Nicolae Statul Islamic psihopati refugiati , #Statul Islamic