Batalia pentru suprematie intre al Qaida si Statul Islamic

Duminica, 08 Februarie 2015, ora 17:27
7580 citiri
Batalia pentru suprematie intre al Qaida si Statul Islamic
Foto: Hepta.ro

Cele doua grupari teroriste al Qaida si Statul Islamic poate ca impartasesc aceleasi teluri, insa sunt rivali inversunati.

La patru zile dupa atacurile teroriste din Paris, in urma carora 17 persoane au fost ucise, pe Internet a aparut un clip care il arata pe unul dintre atacatori, Amedy Coulibaly, care isi afirma supunerea, intr-o araba stricata, fata de Abu Bakr al Baghdadi, liderul Statului Islamic, aminteste publicatia Time.

In aceeasi saptamana, un alt atacator, Cherif Kouachi, si-a declarat credinta pentru al Qaida din Peninsula Arabica, in cadrul unui scurt interviu telefonic, acordat unei televiziuni franceze: "Am actionat un pic impreuna si un pic separat".

Atentate la Paris: Al Qaida in Yemen revendica atacul fratilor Kouachi (Video)

Inca nu este clar cat de stransa a fost coordonarea atacatorilor cu cele doua organizatii teroriste sau intre ei. Insa acest episod ofera o privire asupra curentelor subterane care alimenteaza terorismul islamic: al Qaida nu mai este jucatorul cheie cand vine vorba despre actiunile teroriste ale radicalilor islamisti, indreptate impotriva Occidentului.

"Succesul" recent al Statului Islamic a revigorat miscarile jihadiste din toata lumea, este de parere Katherine Zimmerman, de la American Enterprise Institute. Unul dintre elementele cheie ale acestei revigorari este reprezentat de liderul Statului Islamic, Abu Bakr al Baghdadi, un irakian cu doctorat in Studii Islamice si cu un istoric de lider ambitios.

Cum si-au pierdut SUA prietenii, i-au facut puternici pe radicali, iar lumea a devenit mai periculoasa

Al Baghdadi a urcat in ierarhia uneia dintre ramurile al Qaida, cea din Irak, neavand insa o relatie directa sau personala cu restul retelei. In luna aprilie 2013, el a anuntat ca extinde activitatile gruparii - din Irak in Siria. Pentru a sublinia schimbarea, a redenumit al Qaida din Irak cu Statul Islamic in Irak si Siria, sau, cum este cunoscut in lumea occidentala, ISIS.

In anul 2014, al Qaida s-a disociat oficial de ramura din Irak si Siria, atingand astfel apogeul luptei dintre cele doua organizatii. "Statul Islamic nu este o filiala a gruparii al Qaida, nu are o relatie organizationala cu ea, iar al Qaida nu este gruparea responsabila pentru actiunile lor", a transmis gruparea care timp de multi ani a semanat teroare in lume.

Statul Islamic, tot mai puternic in detrimentul al Qaida

Amploarea undei de soc provocata de aceasta ruptura nu a fost inca masurata in intregime. Insa, de pe margine, observatorii au luat nota de noul echilibru de forte. "Statul Islamic este un concurent pentru conducerea jihadului mondial si in prezent castiga cursa", a spus William McCants, de la Brookings Institution.

Al Qaida, mesajul de Craciun: Pregatiti-va pentru cel mai mare cosmar!

In acest context, unele grupari, din Africa de nord pana in Asia de sud-est, s-au strans in spatele "calului castigator". Spre exemplu, in luna septembrie, o grupare armata care se autointituleaza Soldatii Califatului din Algeria, afiliata anterior ramurei nord-africane a al Qaida, s-a separat de centrul acestei grupari teroriste si a jurat loialitate Statului Islamic, potrivit SITE Intelligence Group, o organizatie care monitorizeaza activitatea terorista online. In plus, in luna octombrie, mai multi talibani pakistanezi au jurat credinta Statului Islamic.

Rusia, islamul si imperiile: Credinta in oportunitate

In total, 18 organizatii si-au exprimat sustinerea si/sau supunerea fata Statul Islamic, potrivit unui expert in al Qaida, director adjunct al Centrului pentru Politica de Securitate din Geneva.

Boko Haram, gruparea islamica antrenata de al Qaida si alaturata Statului Islamic

Dincolo de lumea araba, o alta organizatie a avut o relatie complicata cu al Qaida, este vorba despre Jama'atu Ahlus-Sunnah Lidda'Awati Wal Jihad, cunoscuta mai bine sub numele de Boko Haram. Gruparea se face vinovata de atacul sinucigas asupra cladirii ONU din capitala nigeriana Abuja, soldat cu zeci de morti, din 2011, dar si de uciderea a mii de oameni si rapirea a cel putin 800 de femei si copii doar in ultimul an.

Desi nu se bucura de aceeasi mediatizare ca Statul Islamic, gruparea extremista Boko Haram din Nigeria a ucis in ultimii patru ani peste 10.000 de persoane, devenind astfel cea mai periculoasa organizatie terorista din lume, numarul crimelor fiind aproape dublu fata de cele comise de Statul Islamic.

Unul dintre cele mai mari atentate din istorie, cu mii de morti, comis in timp ce toti eram cu ochii pe Franta

In timp ce exista dovezi ca jihadistii Boko Haram au fost antrenati si sustinuti de al Qaida din Maghrebul Islamic, gruparea nigeriana se apropie tot mai mult de Statul Islamic. In plus, atrasa de succesele numeroase ale ISIS, Boko Haram a adoptat steagul acesteia si a inceput sa copieze limbajul Statului Islamic in declaratii, remarca Amy Pate, cercetator in domeniul terorismului, de la Universitatea din Maryland.

La o luna dupa ce Statul Islamic si-a declarat califatul, Boko Haram pare ca a copiat si tacticile gruparii de acaparare a teritoriului, in nordul Nigeriei, subliniaza Jacob Zenn, analist al afacerilor africane din cadrul Fundatiei Jamestown. In prezent, Boko Haram controleaza o zona de peste 30.000 de kilometri patrati, insa este prematur de vorbit despre o legatura cu Statul Islamic, fiind insa "o copiere clara", potrivit lui Zenn.

Cand toata lumea se uita la Statul Islamic, cea mai violenta grupare terorista din lume face prapad

Totusi, cele mai mari ramuri al Qaida din Yemen, Somalia si nordul Africii au ramas in randurile acestei organizatii teroriste, in ciuda expansiunii Statului Islamic. Al Qaida din Peninsula Araba (AQAP) este considerata cea mai periculoasa filiala si are cea mai stransa relatie cu al Qaida originala.

Cele doua au si o ierarhie care se suprapune la un moment dat - liderul AQAP, Nasir al Wuhayshi, care a fost numit recent manager general in cadrul al Qaida, devine astfel numarul doi in organizatie, el si conducatorul gruparii, Ayman al Zawahiri, cunoscandu-se de aproape 20 de ani.

Wuhayshi a fost asistentul lui Osama bin Laden in Afganistan, de la sfarsitul anilor '90 pana dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, intr-o vreme cand al Zawahiri a facut de asemenea parte din cercul de apropiati ai lui bin Laden.

In ciuda opozitiei clare in ce le priveste cand vine vorba despre strategie, al Qaida si Statul Islamic pot fi privite ca fiind infratite ideologic - ambele vor jihad global, insa felul in care il urmaresc este foarte diferit. Astfel, in timp ce strategia al Qaida din timpul lui Osama bin Laden se concentra pe propovaduirea formei sale de islam si pe rasturnarea regimurilor aliniate Occidentului, inainte de a incerca sa instaureze un califat, Statul Islamic urmareste in paralel incercarea de a instaura acest califat, iar aceste doua viziuni concurente ar putea separa cele doua grupari pe termen lung.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#al Qaida Statul Islamic, #Boko Haram Statul Islamic, #califat Statul Islamic, #Statul Islamic terorism , #Statul Islamic
Comentarii