Bombardamente americane la Kobani - culoar pentru kurzii irakieni

Autor: Ana Ilie
Vineri, 31 Octombrie 2014, ora 18:36
2643 citiri
Bombardamente americane la Kobani - culoar pentru kurzii irakieni
Foto: Mashable

Coalitia internationala condusa de SUA a bombardat intens, vineri, pozitiile gruparii Statul Islamic din jurul orasului sirian de granita Kobani. Coalitia incearca astfel sa creeze un culoar sigur prin care sa poata patrunde in oras luptatorii kurzi pesmerga din Irak, veniti prin Turcia pentru a-si ajuta fratii asediati.

Orasul kurd de la granita turco-siriana este asediat de mai bine de 40 de zile si a devenit centrul unui razboi global impotriva insurgentilor Statului Islamic, scrie Reuters.

Mai mult, asediul de la Kobani s-a transformat intr-un test pentru capacitatea coalitiei internationale de a stopa avansul militantilor. Pana acum, saptamanile de bombardamente nu au reusit sa sparga asediul.

https://ziare.com/international/statul-islamic/uniti-impotriva-statului-islamic-luptatori-kurzi-traverseaza-turcia-sa-si-ajute-fratii-din-kobani-1330195

Uniti impotriva Statului Islamic: Luptatori kurzi traverseaza Turcia sa-si ajute fratii din Kobani

In ajutorul kurzilor care apara Kobani au sarit kurzii din Irak. Fortele pesmerga din Kurdistan au patruns mai intai in Turcia, apoi s-au indreptat spre Kobani. Un mic grup de avangarda, de 10 kurzi, a patruns in Kobani joi, pentru a discuta o strategie comuna cu luptatorii din oras.

Restul, pana la 150 de luptatori pesmerga inarmati cu mitraliere montate pe camioane, tunuri si alte piese de artilerie, au nevoie de sustinere aeriana pentru a putea ajunge la orasul asediat.

Enver Muslim, principalul oficial din districtul Kobani, a aratat ca atunci cand "va trece convoiul pesmerga, avioanele SUA vor fi deasupra lor si avioanele de lupta ale coalitiei... vor zbura peste Kobani pentru a-i asigura securitatea".

In ajutorul kurzilor din Kobani au sarit si aproximativ 200 de luptatori ai opozitiei moderate siriene, grupata sub umbrela Armatei Libere Siriene.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a anuntat, vineri, ca cel putin 21 de membri ai Statului islamic au fost ucisi in bombardamente. Printre acestia s-ar afla si un jihadist danez.

Nu se stie deocamdata daca micul contingent de luptatori pesmerga va fi suficient pentru a inclina lupta in favoarea kurzilor, insa detasarea lor din Irak este o demonstratie importanta de unitate intre gruparile kurde, care deseori incearca sa se submineze una pe cealalta, arata sursa citata.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Kobani bombardamente Statul islamic, #luptatori kurzi Kobani , #Statul Islamic