Ce alegere ai cand Statul Islamic vrea sa te recruteze: "Sa fiu ucis sau sa fiu un ucigas"

Sambata, 04 Iulie 2015, ora 14:20
6229 citiri
Ce alegere ai cand Statul Islamic vrea sa te recruteze: "Sa fiu ucis sau sa fiu un ucigas"
Foto: Hepta.ro

Agentiile de informatii tunisiene considera ca cei mai multi luptatori straini care s-au alaturat Statului Islamic sunt tunisieni.

De asemenea, autoritatile considera ca orasul Kasserine reprezinta una din principalele zone din care recruteaza Statul Islamic, arata CNN

Aflat la 30 de kilometri de granita Tunisiei cu Algeria, Kasserine este, din punct de vedere geografic, perfect pentru intalnirile dintre jihadistii din ambele tari. Mai mult, muntii Chaambi ofera acoperirea perfecta pentru taberele de antrenament ale teroristilor, in ciuda efortului autoritatilor de a le destruge.

In cartierul sarac Al Zuhour din Kasserine o strada este descrisa de localnici drept "Bulevardul Jihadistilor", pentru ca acolo locuiesc cele mai multe familii ale caror fii sunt disparuti, morti ori in inchisori.

Strigat de ajutor in lupta cu jihadistii: Doar noi stam intre teroristi si Europa

Primul lucru pe care il observi aici este numarul mare de adolescenti car stau pur si simplu si nu fac nimic. Cand dispar camerele de luat vederi, unii dintre ei incep sa isi arate cicatricele. Ei spun ca sunt amintirile luptelor duse cu fortele de securitate ale fostului dictator Zine el Abidine Ben Ali, care a condus Tunisia timp de 23 de ani pana sa fie indepartat in 2011.

Ei au luptat pentru o viata mai buna, dar haosul de dupa revolutie a facut din orasul lor un "teren fertil" pentru recrutarea oamenilor pentru Statul Islamic.

Intr-una dintre case, un tanar a fost de acord sa discute cu jurnalistii CNN, dar cu o conditie: sa ii ramana secreta identitatea. In timp ce in lume recrutarea se intampla online, aici are loc la moscheele din cartier.

"Obisnuiam sa beau si sa fumez si m-am hotarat sa ma duc la moscheea din cartierul meu sa imi gasesc calea spre Dumnezeu. Atunci i-am intalnit. M-au invatat sa ma rog", a spus el, referindu-se la cei care aveau sa se dovedeasca a fi militanti ai Statului Islamic, lucru nestiut in acel moment de tanarul respectiv.

"Am vazut ca au propriile grupuri mici si m-am alaturat discutiilor lor. Vorbeau despre modul in care ar putea ajunge in Rai, aceasta fiind datoria noastra de musulmani", a continuat el.

Pentru el, totul s-a schimbat intr-o dimineata cand moscheea a fost perchezitionata. "Nu am mai mers la moschee, nici nu m-am mai rugat. Apoi politia m-a acuzat ca ma rugam cu teroristii si ca am complotat cu ei. Am stat trei zile in inchisoare aici si trei zile la Tunis. Dupa ce m-au eliberat am stat doar acasa", a povestit el.

Apoi, au urmat amenintarile pe Facebook pentru ca nu s-a alaturat grupului. Mesajele veneau de la oamenii de la moschee.

"Mi-a spus 'O stiu pe mama ta, pe tatal tau. Locuiesc in apropiere. Pot sa il iau pe fratele tau, pe mama ta. Pot sa arunc o bomba peste casa ta'", povesteste tanarul.

Nici liderii Statului Islamic nu scapa de furia jihadistilor - executie la nivel inalt

Ingrozit de situatie, el povesteste ca a acceptat sa se intalneasca cu militantii Statului Islamic si ca acestia i-au transmis ca au o slujba pentru el.

"Am stiut atunci. Urma sa fiu ucis sau sa fiu un ucigas", a povestit tanarul.

Dupa aceasta intalnire a fost ridicat din nou de politie. Autoritatile i-au spus ca il vor proteja de Statul Islamic, dar tanarul nu este convins.

"Patrula o sa treaca in prima zi, a doua zi, dar are de gand sa doarma cu mine? Pot sa impiedic sa arunce o bomba peste casa mea? Aici, tipii astia vin si pleaca dupa bunul plac. Nimeni nu este in siguranta", a incheiat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#Statul Islamic recruti Tunisia, #Kasserine recruti Statul Islamic, #recruti Statul Islamic , #Statul Islamic
Comentarii