Cine trebuie ucis pentru a infrange Statul Islamic si al Qaida?

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 29 Iulie 2015, ora 11:50
15685 citiri
Cine trebuie ucis pentru a infrange Statul Islamic si al Qaida?
Foto: Hepta.ro

In fiecare saptamana oficialii americani dezvaluie ca inca un comandant "cheie" al gruparilor teroriste a fost ucis in Siria, Yemen, Somalia sau alt stat.

Pe lista celor ucisi luna aceasta se afla Muhsin al Fadhli, lider al grupului Khorasan, o ramura a al Qaida din Siria, si Abu Khalil al-Sudani, lider al Qaida din Afganistan.

Cu toate acestea, progresul in eradicarea gruparilor teroriste precum Statul Islamic, al Qaida, al-Shabaab si talibanii, este greu de cuantificat. "Sa fie un lider anume a carui moarte poate fi o lovitura fatala pentru aceste grupari?", se intreaba intr-un amplu articol CNN.

Ce sanse are asa-zisa strategie de "decapitare a liderilor"? Nu cumva agentiile de contraterorism occidentale se confrunta cu un proces infinit de taiere de nume de pe o lista nesfarsita?, se mai intreaba sursa citata.

Teroristii Statului Islamic au mai gasit o cale sa ajunga in Europa neobservati

Cei mai importanti lideri teroristi ucisi in ultimii cinci ani sunt Osama bin Laden si Anwar al-Awlaki, ambii importanti pentru al Qaida. Moartea lui bin Laden a fost importanta din punct de vedere simbolic si multi analisti considera ca succesorul sau, Ayman al-Zawahiri, nu beneficiaza de acelasi respect si loialitate, asa ca al Qaida a fost slabita de uciderea teroristului.

Moartea lui bin Laden a contat, asadar, insa in ceea ce priveste controlul operational si directia strategica ca gruparii teroriste, acesta mai era doar o umbra atunci cand a fost descoperit si asasinat in Pakistan, dupa un deceniu de cautari.

Cu toate acestea, asasinarea lui bin Laden a dus la o incredere excesiva ca SUA fac progrese in sensul distrugerii retelei al Qaida. La cateva luni dupa asasinat, secretarul american al Apararii de atunci, Leon Panetta, spunea ca "au mai ramas 50 pana la 100, poate mai putini" agenti al Qaida in Afganistan.

FBI: Statul Islamic e peste al Qaida pentru ca inspira "sufletele tulburate"

Doi ani mai tarziu, insa, Panetta si-a nuantat declaratiile: "Am incetinit cancerul primar - insa stim ca acest cancer a facut metastaze in alte parti ale globului".

In ceea ce priveste asasinarea lui Awlaki, intr-o lovitura de drona in septembrie 2011, aceasta a lasat al Qaida fara cel mai eficient propagandist. Pana si dincolo de mormant, predicile sale, difuzate online de sustinatori, continua sa exercite o importanta influenta asupra celor care sunt tentati de jihadism. Un studiu al Fordham Law School a relevat ca un sfert din suspectii de terorism din SUA au fost influentati de Awlaki.

La fel, uciderea lui Abu Musab al-Zarqawi in 2006 a fost vazuta, la momentul respectiv, drept o lovitura fatala data al Qaida in Irak. Insa acesta pusese deja fundatiile gruparii ce avea sa ajunga Statul islamic.

Ministrul american al Apararii stie cum sa lupte cu Statul Islamic: Fortele kurde irakiene, un "model"

Analistii si istoricii sunt asadar divizati in chestiunea eficientei procesului de "decapitare a conducerii", care se afla in centrul politicii administratiei Obama si implica folosirea extensiva a dronelor.

In teorie, sustin unii analisti, nu este o strategie gresita si ar trebui sa degradeze capacitatile unui grup. Are insa o hiba: liderii sunt rareori inlocuiti de jihadisti mai moderati. Mai mult, gruparile militante pot deveni si mai extreme, cel putin pe termen scurt, prin eliminarea liderilor.

Una din dificultatile strategiei este identificarea persoanelor care conteaza cu adevarat in gruparile teroriste, care au structuri de conducere opace si secrete.

Spre exemplu, in 2003, putini ar fi crezut ca Zarqawi va aduce Irakul in pragul razboiului interconfesional si in 2011 nimeni nu si-ar fi imaginat ca un student anost in studii islamice se va declara, trei ani mai tarziu, calif al califatului Statul Islamic in teritoriile ocupate din Irak si Siria.

Statul Islamic se perfectioneaza: A inceput sa atace cu arme chimice

Mai mult, dincolo de purtatori de cuvant si lideri, cine sunt finantatorii, creatorii de bombe, strategii militari, agentii operativi importanti? Un nume care nu inseamna mare lucru pentru intreaga lume poate fi o persoana de maxima importanta in al Qaida sau Statul Islamic, scrie sursa citata.

Trebuie luat in considerare si faptul ca Statul Islamic, spre exemplu, are o ierarhie elaborata si a planificat deja succesiunea, in caz ca liderul sau, al-Baghdadi, este ucis. Bineinteles ca moartea sa ar fi un succes, insa nu ar insemna ca Statul Islamic va fi distrus dintr-o lovitura.

Problema esentiala este "metastaza" descrisa de Panetta. In zilele noastre, contraterorismul occidental trebuie sa urmareasca si sa tinteasca teroristi din padurile din nordul Nigeriei pana pe malurile Mediteranei in Libia si spre est, in Siria si Irak, pana la poalele muntilor Himalaya.

Si in loc de o singura retea terorista, ca in urma cu cativa ani, acum sunt doua importante, al Qaida si Statul Islamic, si o pleiada de grupari afiliate. In plus, cooperarea si coordonarea intre aceste grupari face ca liderii centrali sa devina mai putin importanti.

Scrisoarea emotionanta a unui jihadist: Imi iubesc mama, dar mai mult iubesc Statul Islamic

In fine, lista cu liderii teroristi vizati este in permanenta reimprospatata cu nou-veniti. In zilele noastre, Statul Islamic creste "puii califatului", tineri deja indoctrinati, recrutati pentru a fi calai, luptatori si atacatori sinucigasi. Este posibil ca unul din acesti "pui" sa figureze pe o lista de tinte in cativa ani de-acum incolo.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Stat Islamic lideri ucisi, #lideri teroristi ucisi, #strategie infrangere Stat Islamic , #Statul Islamic