Coalitia de lupta impotriva Statului Islamic: Ce face fiecare tara membra

Sambata, 27 Septembrie 2014, ora 11:40
5974 citiri
Coalitia de lupta impotriva Statului Islamic: Ce face fiecare tara membra

Coalitia internationala pentru distrugerea Statului Islamic, condusa de SUA, continua sa se mareasca, peste 50 de tari anuntandu-si pana acum sprijinul, in noul razboi impotriva terorismului.

Statele care au aderat la coalitia multinationala contribuie sub diverse forme la lupta cu jihadistii Statului Islamic, prin actiuni militare, oferirea de echipamente, suport informational sau pur si simplu sprijin politic.

Washington Post a realizat un amplu material despre rolul pe care il joaca fiecare natiune in razboiul cu extremistii din Orientul Mijlociu, care au ocupat vaste teritorii din Irak si Siria si care, in drumul lor, au terorizat si ucis cetateni occidentali.

Harta tarilor care declara razboi Statului Islamic, facuta publica - si Romania lupta cu jihadistii

Aliati care ofera sprijin militar

Irak: Guvernul tarii in care se duce lupta impotriva militantilor Statului Islamic a permis Frantei sa patrunda in spatiul sau aerian pentru a lansa lovituri asupra jihadistilor si a salutat formarea coalitiei internationale. Oficialii irakieni au cerut Statelor Unite sa bombardeze pozitii ale extremistilor.

Iordania: A distrus mai multe unitati din Siria ale Statului Islamic prin lovituri aeriene. De asemenea, Iordania a contribuit la taierea finantarii organizatiei teroriste.

Bahrain: Fortele militare au desfasurat lovituri aeriene impotriva Statului Islamic in Siria, alaturi de alte tari aliate.

Statul Islamic ameninta: Vom ataca in New York. Vrem sa ne punem steagul pe Casa Alba (Video)

Arabia Saudita: A participat la lovituri aeriene in Siria. Arabia Saudita a condamnat in repetate randuri actiunile jihadistilor si a donat 100 de milioane de dolari Centrului pentru Combaterea terorismului din cadrul ONU, precum si suma de 500 de milioane de dolari fundatiilor umanitare.

Emiratele Unite Arabe: Au participat, de asemenea, la lovituri aeriene in Siria si au condamnat de mai multe ori Statul Islamic, manifestandu-si sprijinul pentru coalitia multinationala.

Franta: A bombardat un depozit ocupat de Statul Islamic in Irak. Unul dintre aliatii-cheie ai Statelor Unite, Franta a efectuat mai multe zboruri de supraveghere in Irak si a promis sa participe si la alte lovituri aeriene, daca este necesar.

Franta isi trimite avioanele de lupta impotriva Statului Islamic. Obama e fericit

Germania: A trimis 40 de parasutisti militari in Irak, pentru a le furniza arme luptatorilor kurzi. Totodata, Germania pune la dispozitia Irakului 16.000 de pusti, sute de arme anti-tanc si vehicule blindate. Numerosi luptatori kurzi sunt antrenati in sudul Germaniei.

Marea Britanie: A anuntat vineri ca va lansa lovituri aeriene in Irak asupra Statului Islamic. Mai mult, le-a furnizat kurzilor arme si munitie in valoare de 1,6 milioane de euro.

Marea Britanie, gata de razboi cu Statul Islamic - trimite avione de lupta in Irak

Canada: A trimis zeci de trupe ale Armatei canadiene in Irak si le-a livrat fortelor irakiene numeroase ehipamente militare. A oferit 15 milioane de dolari pentru sporirea securitatii din regiune.

Australia: A promis ca va detasa forte militare in regiune si ca se va alatura SUA in lansarea de lovituri aeriene. De asemenea, Fortele Speciale din Australia ofera consiliere militara autoritatilor irakiene.

Printre tarile care contribuie cu armament, avioane de lupta, munitie si alte echipamente militare se mai numara Italia, Cehia, Albania, Olanda, Estonia, Ungaria, Turcia, Belgia, Danemarca si Liban.

Aliati care ofera sprijin umanitar

Suedia: A donat 13 milioane de dolari pentru ajutoare umanitare trimise in Irak.

Kuweit: A oferit 9,5 milioane de dolari Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) pentru ajutoare umanitare trimise in Irak.

Elvetia: De asemenea, a donat noua milioane de dolari pentru actiuni umanitare, tot in Irak.

Japonia: A pus la dispozitie sase milioane de dolari pentru ajutoararea refugiatilor din nordul Irakului.

Alte tari care au donat bani pentru ajutoare umanitare sunt Austria (1,3 milioane de dolari), Noua Zeelanda (un milion de dolari), Coreea de Sud (un milion de dolari), Irlanda (1,5 milioane de dolari), Spania (640.000 de dolari), Slovacia (25.000 de dolari), Norvegia (paturi, tacamuri si alte ajutoare), Luxemburg si Qatar.

O tara din UE nu stia ca lupta impotriva Statului Islamic - SUA au inclus-o in coalitie fara sa-i spuna

Aliati care si-au exprimat sprijinul

Romania: Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a declarat ca tara noastra "va contribui la eforturile internationale pentru combaterea terorismului si a fenomenului ISIL". Nu s-a specificat pana in acest moment care vor fi "eforturile" concrete facute de statul roman.

Romania pune umarul la distrugerea Statului Islamic: Cand aflam in ce consta ajutorul

Bulgaria: Ministrul bulgar de Externe a sustinut ca Statul Islamic "reprezinta o amenintare directa la adresa Bulgariei", insa nu a oferit niciun fel de ajutor militar sau umanitar.

Egipt: A condamnat vehement decapitarea jurnalistului american James Foley si a cerut "comunitatii internationale sa faca eforturi pentru a lupta impotriva terorismului".

Finlanda: Ministrul de Externe a precizat ca tara sa se va concentra pe "livrarea de ajutoare umanitare omenilor care au nevoie disperata de acestea".

Alte tari care si-au manifestat sprijinul la nivel declarativ sunt Georgia, Grecia, Israel, Kosovo, Polonia, Croatia, Singapore si Taiwan.

In plus, numeroase alte tari fac parte din coalitia condusa de Statele Unite, insa nu exista pana in acest moment un angajament concret: Andorra, Bosnia si Hertegovina, Lituania, Macedonia, Malta, Mexic, Republica Moldova, Maroc, Portugalia, Serbia, Slovenia, Tunisia, Ucraina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#coalitie Stat Islamic, #Romania Stat Islamic, #lovituri aeriene Stat Islamic, #tari coalitie Stat Islamic , #Statul Islamic