Cum este America incurcata de aliatii arabi in lupta impotriva Statului Islamic

Sambata, 04 Aprilie 2015, ora 18:20
8924 citiri
Cum este America incurcata de aliatii arabi in lupta impotriva Statului Islamic
Foto: Hepta.ro

Oficialii americani insista cu ideea ca aliatii SUA din Orientul Mijlociu sunt cruciali in lupta impotriva Statului Islamic si in cazul altor conflicte din aceasta parte a lumii. Insa este cu adevarat asa?

Judecand dupa haosul creat de acestia in Siria, americanilor le-ar fi mai bine fara acesti aliati, noteaza Emma Ashford, intr-un editorial pentru Los Angeles Times.

Actiunile ample si intamplatoare ale unora dintre statele din Golful Persic, cu precadere Arabia Saudita si Qatar, in razboiul civil sirian, au fost manate de dorinta de a-l rasturna de la putere pe presedintele Bashar al Assad. Totusi, aceste state autoritare au dus lipsa de instrumentele politicii externe, armatei sau de informatii care ar fi fost necesare pentru a intreprinde o asemenea politica externa ambitioasa.

Cum ar putea pierde Occidentul lupta cu Statul Islamic, daca Iranul isi baga clandestin coarnele

Implicarea lor in Siria in ultimii ani a fragmentat opozitia siriana, a promovat sectarismul si a pus bani si arme in mainile luptatorilor extremisti, creand un teren fertil cresterii Statului Islamic.

Spre exemplu, micul Qatar, care duce lipsa de orice informatie de la fata locului despre Siria, s-a orientat catre expatriatii sirieni din Doha, in nevoia de luptatori si de organizare. Apoi, a finantat multe brigazi mici, fiecare condusa de un comandant diferit din randul acestor expati. Acest sistem nu a furnizat niciun stimulent pentru ca gruparile rebele sa lucreze impreuna pentru a-l rasturna pe Assad. In schimb, le-a incurajat sa concureze una impotriva celeilalte pentru bani.

Batalia pentru suprematie intre al Qaida si Statul Islamic

De asemenea, Arabia Saudita si-a canalizat sustinerea financiara catre Armata de Eliberare Siriana (AES), insa ca urmare a faptului ca Assad nu a fost indepartat de la putere, sauditii au directionat bani si catre alte grupari islamiste. Chiar si dupa ce acestea au inceput sa se lupte cu AES, Arabia Saudita finanta ambele parti.

In plus, livrarea de arme catre gruparile moderate intarzia, astfel ca acestea au fost nevoite sa caute finantari private din partea cetatenilor bogati ai statelor din Golful Persic, care tindeau sa sustina cauzele sectare. Donatiile au curs in primul rand catre islamisti, incurajand gruparile sa imbratiseze prerogativele islamiste.

Directorul CIA: Nu Statul Islamic reprezinta cea mai mare amenintare. Iata adevaratul pericol

Aliatii americanilor din Orientul Mijlociu au aratat de asemenea ca nu sunt dispusi - si ulterior nici capabili - sa intrerupa finantarile private ale extremistilor din Siria. Lideri din multe state de la Golful Persic au inchis ochii la faptul ca banii colectati de clericii Salafi pentru ajutor "umanitar" in Siria au scopuri militare.

Arabia Saudita a reusit de-abia in anul 2013 sa le interzica cetatenilor sai finantarea directa a gruparilor rebele, dar acest lucru nu a avut un mare efect.

Mai rau, aceste guverne deseori nu puteau sa pastreze controlul asupra proviziilor trimise in Siria, ceea ce insemna ca in mainile radicalilor au ajuns arme si bani.

Cum a fost finantata al Qaida de banii aliatilor SUA

Oficialii din Qatar au verificat rareori continutul ajutoarelor trimise. In cazul extrem, in dorinta lor de a rasturna guvernul Assad, acestia chiar au sustinut finantarea Frontului al Nusra, in ciuda legaturilor puternice ale gruparii cu al Qaida.

Multi factori au contribuit, desigur, la dezastrul sirian si la ridicarea Statului Islamic. Totusi, este greu de contestat ca interventia incompetenta a unor state precum Arabia Saudita si Qatar a transformat conflictul intr-unul extrem. Asa cum observa vicepresedintele american Joe Biden, "aliatii nostri din regiune au fost cea mai mare problema a noastra. Cei care au primit provizii au fost al Nusra si al Qaida".

Statul Islamic viseaza la un Senat american in flacari si un Big Ben prabusit (Galerie foto)

Ulterior, Casa Alba l-a pus pe Biden sa-si ceara scuze mai multor lideri din Orientul Mijlociu pentru ca a spus adevarul, noteaza autoarea articolului, in timp ce Washingtonul a transmis oficial contrariul - laude publice pentru aliati, datorita ajutorului lor.

Secretarul de stat John Kerry a spus, in luna septembrie, ca "statele arabe joaca un rol critic in coalitie", in timp ce secretarul Apararii, Ashton Carter, a subliniat ca "nu tot ceea ce partenerii nostri fac in regiune sunt lucruri pe care le sustinem sau despre care credem ca sunt constructive", adaugand insa ca "vom continua sa colaboram cu ei in zone in care nu suntem de acord".

Mesajul sau a fost clar: Statele Unite nu ii vor provoca pe aliatii din Orientul Mijlociu, chiar daca submineaza intentionat interesele SUA. Pe masura ce alte tensiuni regionale se intensifica, inclusiv razboiul din Yemen, SUA trebuie sa invete din lectiile Arabia Saudita si Qatar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#SUA aliati arabi Statul Islamic, #Arabia Saudita Statul Islamic, #Qatar Statul Islamic, #aliati America Statul Islamic, #SUA lupta Statul islamic , #Statul Islamic