De ce ataca Statul Islamic Franta si Germania? Care este adevarata miza

Duminica, 01 Ianuarie 2017, ora 19:00
41327 citiri
De ce ataca Statul Islamic Franta si Germania? Care este adevarata miza
Foto: Captura video YouTube

Lasand la o parte luptele pe care le duce in Siria, Statul Islamic are ambitii chiar mai mari in Europa, mai exact in Germania si Franta.

Nu degeaba Statul Islamic s-a grabit sa revendice atacul recent din targul de Craciun din Berlin, chiar daca teroristul Anis Amri nici nu fusese inca prins (ulterior tunisianul de 24 de ani a fost ucis, cateva zile mai tarziu, la Milano), scrie Politico.

Repeziciunea cu care isi asuma atacurile este o dovada in plus ca pentru Statul Islamic e extrem de important sa castige puncte in fata Germaniei. Asta pentru ca Germania este tinta majora din strategia Statului Islamic in Europa. E important sa intelegem de ce, pentru a gasi si posibilele solutii, mai afirma sursa.

Campania Statului Islamic in Europa a inceput inca din 24 mai 2014, cand Mehdi Nemmouche a lansat un atac la Muzeul Evreiesc din Bruxelles, in care au murit 4 oameni. Atacul a venit dupa un an de cand Statul Islamic a anuntat ca a cucerit Irak si Levant, precum si orasul sirian Raqqa, si cu o luna inainte ca Abu Bakr al-Baghdadi, liderul gruparii, sa se proclame "calif".

De asemenea, atacul a avut loc inainte ca coalitia condusa de SUA sa inceapa sa bombardeze pozitii ale Statului Islamic din Irak, in august, si apoi in Siria, o luna mai tarziu.

Mai ales acest ultim aspect e de retinut, in contextul in care Statul Islamic afirma ca atentatele sale sunt o replica la atacurile occidentalilor impotriva sa. In fapt, aceasta nu e decat propaganda, sustine sursa citata.

Razbunare sau doar propaganda?

De retinut e si faptul ca atacurile de la Bruxelles, din martie anul acesta, care au facut 32 de victime, au venit intr-un moment in care Belgia nu era in niciun fel activa in coalitia anti-Statul Islamic, mai noteaza Politico. Motivele acestor atacuri merg dincolo de razbunarea gruparii pentru atacurile din Siria si Irak.

Pentru Statul Islamic, Europa este o baza de unde-si poate racola recruti, dar si un model de coexistenta pe care vrea sa-l desfiinteze. Atentatele din Europa au menirea de a sadi conflict si dezbinare interna, o tensiune sociala care sa duca, in final, la incurajarea tinerilor musulmani, barbati si femei, de a se alatura cauzei jihadiste din Siria si Irak. Nu in ultimul rand, telul e de a arata ca domocratia nu e functionala, ci doar un esec, alternativa fiind califatul jihadist.

In acest context, principalele tinte pentru grupare sunt Franta si Germania. Franta pentru ca este locul in care traiesc cele mai mari comunitati de evrei si musulmani. Desi armonia nu e una perfecta, e o tara care arata ca se poate trai laolalta, indiferent de religie. Iar Germania pentru generozitatea aratata refugiatilor din Siria si Irak. Statul Islamic are o politica anti-refugiati, acuzand imigrantii de tradare, pentru ca s-au indepartat de la "adevarata cale", cea care inseamna, din punctul sau de vedere, califatul.

Statul Islamic si Germania

Daca Franta a fost deja vizata de atentate, gruparea terorista a incercat sa castige teren si in Germania. Cel putin 800 de oameni s-au alaturat Statului Islamic din Germania. Unii au ajuns chiar in pozitii importante, asa cum e cazul lui Reda Seyam, numit "ministru al Educatiei" al Statului Islamic, inainte de a fi ucis in Irak, in decembrie 2014.

Liderul recrutilor din Germania se crede ca e Mohammed Mahmoud, nascut in Austria, un veteran al propagandei jihadiste, care in trecut a servit si Al Qaida.

Circa 140 de jihadisti din Germania ar fi fost ucisi in Siria si Irak, din care cel putin 14 in atacuri sinucigase, mai arata sursa.

In 8 noiembrie, o operatiune majora a politiei in orasul german Hildesheim a dus la arestarea predicatorului radical cunoscut sub pseudonimul Abou Walaa. Acesta este acuzat ca recruta si transfera activisti catre Statul Islamic. Politia germana a aratat ca acesta era in contact cu Amri, autorul atentatului recent din Berlin.

Tot recent, in cadrul altor operatiuni, au fost prinsi si condamnati alti veterani jihadisti intorsi acasa, in Germania (asa cum s-a intamplat in urma cu doua luni in Dusseldorf).

In Franta si Germania, Statul Islamic s-a folosit de jihadisti reintorsi din Siria si Irak pentru atentatele teroriste. In Germania, gruparea a apelat la refugiati, in locul veteranilor - chiar daca fara prea mare succes. O astfel de strategie are sens din moment ce Merkel i-a primit cu bratele deschise pe refugiati. Trebuia sa fie o lovitura la adresa politicii sale liberale, arata sursa. S-au folosit, in Germania, chiar veterani care sa pozeze in refugiati, in acelasi scop.

In ciuda eforturilor sale, Statul Islamic nu a reusit "sa dea lovitura", asa cum isi dorea, in Germania (spre deosebire de Franta, de exemplu). O dovada in acest sens este faptul ca recrutii sunt antrenati din ce in ce mai putin de Statul Islamic, dupa care sunt trimisi repede "pe teren". Asa s-a intamplat cu Harry Sarfo, nascut in Bremen, care s-a alaturat gruparii in aprilie 2015, iar in trei luni i se dadea unda verde pentru un atac in Germania. Marturia lui Sarfo in timpul interogatoriului a aratat ca frustrarea mocneste in sanul Statului Islamic.

Cea mai recenta infrangere a Statului Islamic in Germania a fost in octombrie, cand jihadistul sirian Jaber al-Bakr, aflat pe fuga dupa un atentat planuit pe un aeroport, cel mai probabil in Berlin, a fost prins si predat politiei de trei refugiati sirieni. Cei trei imigranti, a caror identitate nu a fost facuta publica, au fost numiti de autoritatile germane "eroi". Cat despre Jaber al-Bakr, acesta s-a sinucis in timp ce se afla in custodia politiei in Leipzig.

Dupa atentatul din Berlin, criticii politicii lui Merkel, populistii si cei de extrema dreapta, au devenit tot mai vocali. Se poate spune ca Statul Islamic si-a atins intr-un fel tinta, chiar daca nu printr-un refugiat "get-beget", ci printr-un tunisian caruia i se refuzase cererea de azil.

Privind in ansamblu, noteaza sursa, atacul din Berlin face parte dintr-un nou val de teroare ce urmeaza pierderii puterii Statului Islamic asupra orasului Alep, din Siria.

Invins si totusi castigator?

De fapt, chiar daca a fost invins in Alep, se poate spune ca Statul Islamic a castigat din cel putin cateva motive.

Unul ar fi acela ca regimul lui Assad, cu sprijinul Rusiei si Iranului, a lichidat tocmai fortele care scosesera gruparea din Alep in ianuarie 2014.

Apoi, Assad si aliatii sai au fost atat de concentrati sa cucereasca orasul, incat au "permis" Statului Islamic sa recapete puterea asupra unui alt oras important, Palmira, a carui eliberare fusese sarbatorita cu surle si trambite in Damasc si Moscova in martie.

Nu in ultimul rand, pasivitatea internationala din timpul asediului orasului Alep a hranit propaganda jihadista, care vorbea despre o conspiratie impotriva civililor musulmani si nevoia acestora de a se alatura Statului Islamic, pentru a fi aparati.

Amenintarile teroriste nu se vor opri pana ce orasul Raqqa, capitala de facto a gruparii Statul Islamic, nu va cadea, mai noteaza sursa. Atata vreme cat Statul Islamic pastreaza controlul acestui oras, Europa va fi lovita iar si iar. Si cum americanii lupta la Mosul, iar rusii sunt ocupati la Alep (unde sunt, alaturi de turci, garantii unui armistitiu incheiat joi), Statul Islamic poate sta confortabil in Raqqa, macar o vreme.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#stat islamic atentate Europa, #Stat Islamic atentate Germania, #Stat Islamic atentate Franta, #Stat Islamic miza Europa , #Statul Islamic