Cosmarul unei aliante Statul Islamic - Boko Haram

Autor: Ana Ilie
Joi, 26 Februarie 2015, ora 13:55
4265 citiri
Cosmarul unei aliante Statul Islamic - Boko Haram
Foto:ejinsight.com

Boko Haram si Statul Islamic sunt aproape de a forma o alianta terorista ce da fiori lumii intregi.

Cele doua grupari extremiste se aseamana deja la cruzimea cu care isi omoara "dusmanii" si viziunea apocaliptica asupra viitorului. In ultima vreme insa, exista semnale ca Boko Haram, cel mai temut grup din Africa de Vest, ar putea sa jure credinta autoproclamatului calif al Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, scrie CNN.

Observatorii gruparii vest-africane, care terorizeaza de ani de zile nordul Nigeriei, noteaza ca actiunile Boko Haram din ultimele sase luni le-au imitat frecvent pe cele ale Statului Islamic, de la pedepsele cu lapidarea si decapitarea la ocuparea unui teritoriu si folosirea retelelor de socializare pentru propaganda.

Cel mai recent semnal ca Boko Haram curteaza Statul Islamic a venit duminica, printr-o serie de tweet-uri ale website-ului jihadist Afriqiyah Media, care a jurat credinta Statului Islamic in decembrie. Intr-un tweet gruparea a citat organul de presa al Boko Haram: "Va transmitem stiri bune, Consiliul Shura al gruparii este in etapa consultarii si studiului si va vom informa cat de curand de decizia grupului in ceea ce priveste juramantul de credinta fata de califul musulmanilor Abu Bakr al-Baghdadi, sa-l tina Allah sanatos".

Acesta este un mesaj neobisnuit si neverificabil si dezvaluie o parte din functionarea interna a gruparii teroriste, spun observatorii.

Jacob Zenn, care urmareste indeaproape Boko Haram, este de parere ca "este posibil ca, din cauza factiunilor din interiorul Boko Haram, Shura sa nu se fi putut pune de acord deocamdata. In pofida acestui fapt, este limpede ca Boko Haram inclina spre Statul Islamic in ceea ce priveste doctrina, ideologia si accentul pe ocuparea teritoriului dupa operatiuni".

In august anul trecut, Boko Haram si-a declarat propriul "califat", dupa ce a ocupat regiunea din jurul Gwoza, in statul Borno.

Organul sau de presa s-a referit in cateva randuri la Boko Haram drept "Statul Islamic in Africa" si "Statul Islamic in Africa de Vest".

In ceea ce priveste ideologia, liderul Boko Haram, Abubakar Shekau, sustine ca rapirile si luarile de ostatici sunt aprobate de Coran, afirmatie facuta si de Statul islamic.

Analistii mai semnaleaza si alte asemanari intre cele doua grupari teroriste. Inregistrarile video postate online de Boko Haram in ultima vreme se aseamana tot mai mult cu productiile media bine finisate ale Statului Islamic. Zenn a remarcat ca "au aceeasi coregrafie si unghiuri de filmare precum Statul Islamic".

Mai nou, Boko Haram foloseste simbolistica Statului Islamic in productiile sale media si in operatiuni. Presa nigeriana a notat in iulie anul trecut ca militantii Boko Haram au fost vazuti ridicand steagul Statului Islamic de-a lungul granitei dintre Nigeria si Camerun si acelasi drapel apare si in inregistrarile video recente ale gruparii.

Boko Haram nu se sfieste, de altfel, sa ceara ajutor de la Statul Islamic. Mesajul postat la 9 februarie de grupare solicita "mujahedinilor Statului Islamic sa livreze mesajul nostru tuturor musulmanilor, ca toti fratii vostri din Nigeria va cer sa imigrati la noi, sa ne asistati sa gestionam zonele in care avem control si sa luptam cu alianta necredinciosilor".

Un juramant oficial de credinta ar putea veni abia dupa ce Boko Haram se asigura ca va primi un raspuns pozitiv. Pana acum insa, raspunsul Statului Islamic a fost retinut. Un motiv pentru asta este ca Statul Islamic percepe gruparea Boko Haram ca fiind fragmentata.

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#Statul Islamic alianta Boko Haram, #Boko Haram Stat Islamic asemanari , #Statul Islamic