Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum ameninta Statul Islamic Europa

Autor: Ana Ilie
Vineri, 27 Februarie 2015, ora 12:18
12527 citiri
Cum ameninta Statul Islamic Europa
Foto: Russia Today

Statul Islamic se apropie tot mai mult de Europa. La jumatatea lunii februarie, gruparea terorista a facut publica o inregistrare cu executia a 21 de egipteni crestini, pe malurile Mediteranei in Libia. De pe acea coasta pornesc in fiecare saptamana sute de persoane spre Europa.

Unul dintre militantii participanti la executie intinde o mana in directia Europei si ameninta: "Vom cuceri Roma, prin voia lui Allah".

Statul Islamic "ameninta Occidentul de ceva timp. Aici, a adus amenintarea ceva mai aproape de Europa din punct de vedere geografic si intr-o zona din Africa de Nord care este punct de imbarcare pentru fluxurile de imigranti. Asa ca bunul simt dicteaza ca exista o amenintare potentiala acolo si noi suntem constienti de aceasta posibilitate", admite Rob Wainwright, directorul EUROPOL, citat de Time.

Cosmarul unei aliante Statul Islamic - Boko Haram

Raspandirea Statului Islamic in Orientul Mijlociu a avut deja un impact semnificativ asupra Europei. Confruntarile din aceasta zona au determinat o multime de oameni sa fuga din Siria si Irak si sa se angajeze intr-o traversare periculoasa a Mediteranei, cu destinatia Europa.

In 2014, 200.000 de persoane au incercat sa isi gaseasca refugiul in Europa, pe mare, comparativ cu 60.000 in anul anterior, potrivit statisticilor ONU.

Haosul in care s-a scufundat Libia anul acesta a provocat si mai multe persoane sa ia calea marii. 5.600 au incercat sa traverseze Mediterana in primele doua luni ale lui 2015, dublu fata de perioada anterioara din 2014.

Imigrantii care supravietuiesc traversarii pun presiune politica si economica pe tarile europene unde ajung. Mai mult, insa, fluxul migrator masiv trezeste temeri ca Statul Islamic isi va trimite luptatori in Europa, deghizati in refugiati.

Tentaculele Statului Islamic, in Spania: Prinsi ca recrutau tineri si arestati

Grupul de analiza pe probleme de contraterorism Quilliam a tradus recent un document de propaganda al Statului Islamic in care sunt detaliate strategiile pe care gruparea terorista le poate adopta in Libia.

O posibila abordare, scrie sursa citata, este profitarea de avantajul amplei coaste libiene si apropierea sa de continentul nostru pentru ca militantii care se deplaseaza pe aceleasi rute ca si vasele cu imigranti sa se strecoare in Europa nedetectati.

"Daca aceasta posibilitate ar fi macar partial exploatata si dezvoltata strategic, in sudul Europei ar patrunde haosul. Este posibil chiar sa conduca la o inchidere a rutelor de transport maritim, daca tintim vasele si petrolierele cruciatilor", se arata in documentul Statului Islamic. Cel care a facut traducerea a precizat insa ca nu exista dovezi ca Statul Islamic pune in practica aceasta strategie deocamdata.

Franta face o miscare importanta in lupta cu Statul Islamic

O alta ingrijorare este ca luptatorii Statului Islamic se pot alatura fluxului migrator peste granita Siriei cu Turcia, pentru a ajunge prin Grecia si Balcani in vestul Europei.

"Daca, spre exemplu, un terorist ar dori sa patrunda pe teritoriul UE, cel mai simplu este sa treaca granita si sa ceara azil. Apoi il chemi la un ceai sau o cafea si la un interviu a doua zi, pentru inregistrare. Dar de vreme ce nu poti sa il tii sub control, in doua ore acesta poate ocupa un loc intr-un tren cu destinatia Germania", a declarat un inalt diplomat european dintr-o tara ce se confrunta cu un influx migrator la granita terestra.

Si in acest caz sunt putine dovezi ca fenomenul are loc. O strategie mult mai eficienta a Statului Islamic pare a fi crearea unei armate de soldati din cetatenii tarii vizate, in interiorul granitei UE. Tinerii europeni sunt radicalizati fie online, fie pe campul de lupta, daca se deplaseaza in Irak si Siria pentru a se alatura gruparii extremiste.

EUROPOL are informatii ca cel putin 5.000 de cetateni europeni lupta in prezent in Irak si Siria alaturi de jihadisti, fie au luptat si s-au intors deja acasa. Statul Islamic ii recruteaza pe acesti luptatori, care au pasapoarte europene si pot calatori nestingheriti pe continent, apoi intra in Turcia si se strecoara in Siria. Guvernele europene se tem ca acesti tineri se intorc radicalizati si comit atacuri teroriste acasa.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Stat Islamic amenintare atacuri Europa, #Statul Islamic recrutare europeni , #Statul Islamic
Comentarii
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5
Deocamdata vedem cum pedelistii lui Basescu reprezinta un pericol
Poza maxi
maxi
rank 5