Cum arata batalia din Mosul pe Facebook: Fotografii din mijlocul razboiului si selfie-uri din avioane F-16 (Galerie foto)

Vineri, 25 Noiembrie 2016, ora 10:15
10551 citiri
Cum arata batalia din Mosul pe Facebook: Fotografii din mijlocul razboiului si selfie-uri din avioane F-16 (Galerie foto)
Foto: Twitter/Hayder al-Khoei

Cand a inceput sangeroasa lupta impotriva Statului Islamic din orasul irakian Mosul, multi au fost alarmati de ideea ca razboiul este transmis live pe Facebook, Twitter si alte retele sociale.

Imaginile cu tancuri, arme, soldati raniti si piloti in avioane de lupta nu sunt chiar cele mai des intalnite pe retelele sociale. Poate ca batalia din Mosul arata ciudat si infricosator pe Facebook pentru cei aflati departe de campul de lupta, insa pentru cei care sunt mai aproape de conflict, postarile soldatilor irakieni reprezinta prima sursa de informare despre cum mai evolueaza ofensiva, scrie The Independent.

Militarii irakieni au inceput sa posteze pe Facebook tot mai des imagini si clipuri din mijlocul razboiului, cu zonele eliberate din ghearele jihadistilor, cu steaguri ale Statului Islamic distruse si cu echipamentele de lupta.

Soldatii posteaza inclusiv "selfie-uri ale victoriei". Sunt fotografii facute dupa ce supravietuiesc unui atac cu masina capcana, dupa ce captureaza combatanti ISIL sau chiar in avioane de lupta F-16. De cele mai multe ori, astfel de imagini ajung virale pe retelele sociale din Irak.

Daca inainte presa putea ajunge mai greu la informatii din mijlocul razboiului, acum este mai simplu ca oamenii sa stie exact ce se intampla, pentru ca tot mai multi soldati isi iau cu ei telefoanele mobile conectate la Internet.

"In zonele de razboi, oamenii folosesc retelele sociale ca prima sursa de informare", a declarat Jean-Marc Rickli, cercetator la King's College London si la Centrul pentru Politici de Securitate din Geneva.

"Daca stii ce conturi sa urmaresti, de multe ori poti avea informatia inainte sa ajunga stire", a continuat acesta.

Un sustinator al acestui tip de comunicare este si generalul Fadhil Jamil al-Barwari, seful trupelor de elita Golden Brigade.

"Acesta este un selfie al victoriei cu un copil din orasul eliberat Bartella, iar in curand vom ajunge in centrul Mosulului", a scris comandantul recent pe Instagram, alaturi de un clip filmat in orasul crestin.

سيلفي النصر مع ولدي صقر في برطلة وقريبا في مركز مدينة الموصل

A video posted by اللواء فاضل البرواري (@fadel.albarwari) on

Si generalul Taleb Kanani Hgati posteaza frecvent interviuri si imagini de pe campul de lupta.

Citeste mai multe despre batalia din Mosul:

Statul Islamic, pregatit cu capcane si atentatori sinucigasi. Civilii, cu steaguri albe pe case

Batalia pentru Mosul devine mai sangeroasa: Statul Islamic opune rezistenta acerba, civilii flutura steaguri albe

Statul Islamic vrea sa arate ca viata in Mosul e frumoasa: Orasul e sigur, televiziunile mint (Video)

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#batalie Mosul retele sociale, #razboi Mosul retele sociale, #lupte Mosul Facebook , #Statul Islamic