Cum justifica Statul Islamic traficul de organe - document confiscat de americani intr-un raid

Vineri, 25 Decembrie 2015, ora 11:20
5183 citiri
Cum justifica Statul Islamic traficul de organe - document confiscat de americani intr-un raid
Foto: Hepta (Arhiva)

Gruparea jihadista Statul Islamic a aprobat prelevarea de organe umane intr-o reglementare religioasa (fatwa) emisa de specialisti in islam ai gruparii teroriste despre care s-a aflat abia acum, ceea ce a provocat ingrijorare cu privire la posibilitatea ca Daesh sa faca trafic cu organe umane.

Decizia, inclusa intr-un document datat 31 ianuarie 2015, vazut de Reuters, stipuleaza ca a preleva organe de la un detinut in viata pentru a salva viata unui musulman, chiar daca prelevarea se dovedeste fatala pentru detinut, este permisa.

Reuters nu a putut confirma din surse independente autenticitatea documentului. Oficialitati americane spun ca documentul a fost descoperit impreuna cu alte informatii obtinute de fortele speciale americane intr-un raid care a avut loc in mai, in estul Siriei.

"Viata si organele apostatului nu trebuie respectate si pot fi luate fara (ca cel care ucide sa primeasca vreo) pedeapsa", se arata in document, care are aspectul unei fatwa, sau reglementare islamica, si care a fost emisa de Comitetul pentru Cercetare si Fatwa al Statului Islamic, subordonat direct liderului gruparii teroriste, Abu Bakr al-Baghdadi.

"Organe care, odata prelevate, duc la moartea detinutului: Nici prelevarea de acest tip nu este interzisa", mentioneaza fatwa cu numarul 68, potrivit unei traduceri furnizate de guvernul american.

Documentul nu dovedeste ca Daesh se ocupa efectiv cu prelevarea sau traficul de organe, dar ofera o justificare religioasa pentru o astfel de practica. Documentul nu defineste termenul de "apostat", cu toate ca gruparea terorista sunita a ucis sau tinut captivi crestini, musulmani siiti, dar si suniti care nu impartasesc opiniile extremiste ale Daesh.

Calupul de documente vazut de Reuters - intitulat "Lectii invatate din raidul impotriva lui Abu Sayyaf" (un oficial de top al Daesh, ucis in raidul american din mai din Siria - n.r.) - arata cum Statul Islamic a furnizat o serie de justificari legale pentru adeptii sai pentru diverse practici. De exemplu, "fatwa cu numarul 64", datata 29 ianuarie 2015, ofera in detaliu "reguli" cu privire la viol, specificand cand anume membrii de sex masculin din Daesh pot intretine relatii sexuale cu femeile pe care le tin drept sclave.

Fatwa care aproba prelevarea de organe justifica aceasta practica prin crearea unei analogii cu practicarea canibalismului in circumstante extreme, acceptata anterior de specialistii in islam. "Un grup de teoreticieni islamici au permis ca, daca este nevoie, un apostat sa poata fi ucis pentru a i se consuma carnea, ceea ce inseamna a beneficia de pe urma trupului acestuia", se mentioneaza in fatwa in cauza.

William McCants, specialist al Brookings Institution si autor al cartii "The ISIS Apocalypse", considera ca reglementarile Daesh cu privire la sclavie si la prelevarea de organe umane nu reprezinta interpretari moderne ale islamului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
Cum afectează problema candidatului la Capitală colaborarea PSD-PNL pentru prezidențiale: ”Nu a existat un obiectiv comun din câștigarea Bucureștiului printr-o alianță”
Cum afectează problema candidatului la Capitală colaborarea PSD-PNL pentru prezidențiale: ”Nu a existat un obiectiv comun din câștigarea Bucureștiului printr-o alianță”
De la anunțarea candidaturii comune pentru Primăria Capitalei și la sectoare, precum și pe listele de europarlamentare, varianta unor candidaturi comune la prezidențiale și parlamentare din...
#trafic organe Statul Islamic, #prelevare organe lege musulmana , #Statul Islamic