Cum poate fi inchis robinetul cu bani al Statului Islamic

Autor: Ana Ilie
Marti, 21 Octombrie 2014, ora 21:09
8825 citiri
Cum poate fi inchis robinetul cu bani al Statului Islamic

Loviturile aeriene ale coalitiei internationale conduse de SUA impotriva pozitiilor gruparii extremiste Statul Islamic pot degrada capacitatea militantilor, insa pentru a obtine succesul este nevoie ca sursele de finantare ale gruparii sa fie distruse.

Atacul aerian impotriva Statului Islamic din Irak si Siria este doar o parte a luptei, scrie Time.

Trezoreria americana a confirmat, recent, ca intentioneaza sa duca la faliment gruparea militanta prin tintirea afacerilor sale cu petrol si impunerea de sanctiuni celor care ii finanteaza. Dar cat de simplu este sa duci la ruina financiara un grup considerat de analisti a fi cel mai bine finantata grupare terorista din istoria recenta?

Militantii Statului Islamic se mai decapiteaza si intre ei - care sunt motivele

"Ca in cazul tuturor organizatiilor, banii conteaza pentru Statul Islamic. Napoleon a spus la un moment dat: O armata marsaluieste cu stomacul. Chiar si Statul Islamic trebuie sa-si hraneasca si inarmeze soldatii, sa le ingrijeasca familiile. Daca iei urma banilor si infometezi financiar Statul Islamic, incepi procesul de degradare si paralizare a gruparii", spune Fawaz Gerges, de la London School of Economics.

Cu toate acestea, este dificil sa iei urma banilor. Expertii spun ca dificultatea provine si din lipsa de cercetatori independenti si jurnalisti in zona ocupata de Statul Islamic. Mai mult, Statul Islamic face tranzactii majoritar in bani gheata si opereaza in afara canalelor legitime ce pot fi urmarite de Trezorerie, explica Valerie Marcel, expert in energie si resurse din Orientul Mijlociu la Chatham House.

Ca urmare a acestor conditii, se estimeaza ca veniturile zilnice ale Statului Islamic ar fi in jur de 1-3 milioane de dolari pe zi. Statul Islamic ar dispune de fonduri de zeci de milioane de dolari si in ultimele luni a incercat sa-si limiteze cheltuielile cat de mult posibil, pentru a contracara eventualele eforturi ale coalitiei de a-i taia finantarea.

Exclusiv Povestile a trei kurzi din Romania despre ororile Statului Islamic in locurile lor natale

Pe masura ce gruparea a crescut si a ocupat teritorii importante in Irak si Siria, si sursele sale de venit s-au modificat, arata Justin Dargin, specialist in energie in Orientul Mijlociu, la Universitatea Oxford. In vreme ce "finantarea din partea patronilor bogati din Golful Persic a ajutat ascensiunea initiala a gruparii, in prezent donatiile individuale nu mai au importanta mare", spune acesta.

Statul Islamic si-a dezvoltat surse independente de venit. David Butter, expert in economia si politica Orientului Mijlociu de la Chatham House, subliniaza ca Statului Islamic ii serveste ca este mai putin dependent de fondurile din exterior decat alte grupari jihadiste care au devenit prea dependente de astfel de fonduri intermitente.

Obama, decis sa extermine Statul Islamic: Nu este o lupta pe care America o duce singura

Expertii spun ca diferenta majora intre Statul Islamic si alte grupari jihadiste este ca cea dintai are o viziune mai pragmatica. In vreme ce al Qaida era mai concentrata pe crearea de celule care sa finanteze operatiunile teroriste anti-occidentale, Statul Islamic s-a concentrat pe extinderea zonei sale de control, preluarea resurselor naturale, centrelor comerciale si a zeci de mii de tone de arme si munitie.

Cum isi obtine Statul Islamic veniturile

In iunie, Statul Islamic a ocupat mare parte a nordului Irakului si al doilea oras ca marime, Mosul, si-a proclamat "califatul" in teritoriile ocupate in Irak si Siria si a dezvoltat surse de venit mai degraba asociate cu Guvernele decat cu gruparile jihadiste.

Cu toate ca este greu de stabilit cat de eficient conduce Statul Islamic zonele aflate sub controlul sau, Paul Rogers, consultant in securitate globala la Oxford Research Group, sustine ca, pe baza informatiilor din retelele de socializare, "Statul Islamic pare destul de competent pentru a conduce situatia in Siria" si majoritatea zonelor ocupate par sa functioneze rezonabil. Intrucat Statul Islamic a avut capacitatea de a continua sa ofere servicii precum apa si electricitate, a impus taxe fermierilor, comerciantilor si pe combustibili.

Nu trebuie subestimata importanta acestor "venituri sociale" generate atat in Irak cat si in Siria, intrucat gruparea jihadista "a reusit sa genereze surse de venit atat pentru a administra provinciile aflate sub controlul sau cat si pentru a genera venituri suplimentare pentru a-si alimenta lupta".

Oricat ar incerca Statul Islamic ca actioneze ca stat, mare parte a banilor sai sunt obtinuti prin activitati infractionale, inclusiv santaj, jaf si furt. Un inalt oficial guvernamental american a declarat in Senat ca si inainte de a cadea in mainile teroristilor, Mosul devenise principalul centru financiar al gruparii, generand venituri de aproape 12 milioane de dolari pe luna din santaje si contrabanda.

Buzunarele Statului Islamic s-au umplut si cu banii obtinuti in urma luarii de ostatici si eliberarea lor dupa plata rascumpararii. Al Qaida si afiliatii sai au castigat cel putin 125 de milioane de dolari in ultimii cinci ani doar de pe urma rapirii de cetateni europeni. Desi Statul Islamic s-a rupt de al Qaida in februarie, practica a fost continuata de gruparea militanta. Expertii au confirmarea faptului ca Statul Islamic a primit sume mari de bani din partea unor cetateni din Arabia Saudita, alte state din Golf si Siria, in schimbul ostaticilor. Si rapirea localnicilor este la fel de eficienta si a generat zeci de milioane de dolari.

Expertii sunt de acord ca majoritatea banilor de care dispune Statul Islamic provin din teritoriile controlate, care sunt "foarte bogate din punct de vedere agricol".

ONU estimeaza ca terenul din Irak controlat de Statul Islamic genereaza 40% din graul tarii.

Mai mult, gruparea controleaza mai multe campuri petrolifere din Irak si Siria, care genereaza, potrivit analistilor consultati de sursa citata, venituri intre 1 si 3 milioane de dolari pe zi, intrucat grupara vinde petrolul la negru, la preturi sub cele ale pietei.

Cat de important este petrolul pentru Statul Islamic

Daca SUA si aliatii sai vor continua sa bombardeze instalatiile petroliere ale gruparii, grupul va avea probleme de finantare. Deja productia sa a scazut dramatic de la inceperea campaniei aeriene - de la 70.000 de barili pe zi la 20.000. Daca nu extrage petrol, Statul Islamic nu-si va putea utiliza propriile vehicule militare alimentate de la micile rafinarii locale. Cel mai greu va fi lovita insa populatia locala, in prag de iarna. Oamenii se incalzesc cu motorina, isi alimenteaza cu ea masinariile agricole, brutariile si generatoarele.

Expertii spun ca daca bombardamentele degradeaza economia gruparii, va fi generata o criza nationala de combustibil si electricitate si penuria alimentara va fi exacerbata.

Pana cand robinetul de bani al Statului Islamic nu va fi totusi inchis, aceasta grupare va continua sa ramana o amenintare pentru regiune si intreaga lume, conchid expertii citati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Statul Islamic surse bani, #Statul Islamic finantare, #bani Statul Islamic , #Statul Islamic