Cum sunt pacalite femeile sa se alature jihadistilor de la Statul Islamic

Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 16:19
5773 citiri
Cum sunt pacalite femeile sa se alature jihadistilor de la Statul Islamic
Foto: The Guardian

Numarul femeilor care doresc sa se alature Statului Islamic incepe sa creasca. Recent, doua femei din New York au fost arestate pentru ca planuiau un atac terorist pe teritoriul Statelor Unite.

Acestea sustineau ca sunt cetateni ai Statului Islamic, desi nu calatorisera niciodata in teritoriile ocupate de jihadisti. Femeile nu au migrat pentru ca ele considerau ca sunt prea batrane. In plus, una avea deja un sot. Plecand de la acest caz, Katherine Brown, autor al mai multor carti si lector in cadrul Departamentului de Studii de Aparare de la Kings College din Londra, incearca sa explice pentru BBC de ce sunt atrase femeile de Statul Islamic.

In activitatea sa, Brown a examinat rolurile si reprezentarea femeilor in terorism, contra-terorism, politica violenta si a analizat activismul politic al femeilor musulmane radicalizate.

Jihadistii din Rusia - lupta interna impotriva Statului Islamic

Tinerele care vor sa se alature ISIL sunt pacalite cu un mesaj puternic si li se promite ca vor fi mamele unui stat nou.

Odata ajunse in Siria, femeile se asteapta sa se casatoreasca imediat. Casatoria cu un luptator jihadist le ofera femeilor o identitate puternica si senzatia de apartenenta la o comunitate mai larga - Ummah (comunitatea credinciosilor musulmani).

O alegere falsa

Acestor femei li se ofera o alegere falsa: fie sunt feministe si bogate, fie se indreapta spre credinta si religie. A fi in ambele categorii nu pare o varianta plauzibila, potrivit discursului promovat in comunitatile din care fac parte.

Jihadistii de la ISIL speculeaza pe marginea acestui subiect. Jihadistii pun mereu sub semnul intrebarii statutul femeii occidentale: jihadistii subliniaza lupta pe care femeile occidentale o duc pentru imaginea corporala, corvoada unui loc de munca si a treburilor casnice, cultura violului, pornografia, rasismul etc.

Barbaria Statului Islamic: Gropi comune cu peste 1.700 de soldati, ucisi in numele religiei

Acest lucru nu inseamna, bineinteles, ca ISIL este o organizatie feminista. Pentru jihadisti, femeile nu sunt egale cu barbatii si resping activ potentialul feminismului liberal occidental. Femeilor din ISIL li se da putina libertatea de a calatori, de a munci si de a-si asuma roluri sau functii publice.

Totusi, potrivit unui manifest recent tradus de catre Fundatia Quilliam, femeilor jihadiste le este permis sa abandoneze indatoririle domestice doar daca "tara lor este atacata de inamic si nu exista suficienti barbati pentru a o proteja".

Romantice si naive

Viitoarele mirese jihadiste sunt pline de speranta si sunt niste romantice naive. O reporterita sub acoperire, Anna Erelle, a devenit o celebritate in mediul online jihadist, fiind cunoscuta ca iubita lui Bilel, un bine-cunoscut jihadist european.

In cultura ISIL, casatoria reprezinta mai mult decat unirea dintre un barbat si o femeie. Bint Nur, sotia unui luptator britanic in Siria, a scris pe un site, in 2014, ca "femeile construiesc barbatii si barbatii contruiesc Ummah".

Statul Islamic mai distruge un loc istoric cu ciocane si mitraliere - Imagini ce scandalizeaza (Video)

Dorintele personale sunt combinate cu idei generale despre ce inseamna o viata buna si un sens comun.

Aproape jumatate din propaganda jihadista se concentreaza pe atragerea femeilor. Tinerele care calatoresc in Siria si Irak pentru a se alatura ISIL cred ca scopul lor este de "a deveni un fel de mame ale statului nou fondat". Acest lucru, explica Brown, contrasteaza cu discursul public negativ despre tinerii musulmani care traiesc in Europa: in mod constant sunt prezentat ca un pericol. In cel mai bun caz ei sunt "straini", in cel mai rau caz sunt "nedoriti".

Pentru a face fata jihadistilor, este nevoie de mai mult decat combaterea discursului religios, mai mult de o noua legislatie ori de acordarea unor noi competente serviciilor de politie sau securitate. Potrivit lui Brown, va fi nevoie de un program care sa combata radicalizarea, care necesita la randul sau abordarea tinerelor musulmane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#femei ISIL, #femei mirese jihadiste , #Statul Islamic