Cum sunt tinute femeile egiptene departe de Statul Islamic

Duminica, 17 Mai 2015, ora 21:52
7443 citiri
Cum sunt tinute femeile egiptene departe de Statul Islamic
Foto: Jerusalim Post

Guvernul de la Cairo a impus restrictii femeilor egiptene care doresc sa calatoreasca in Turcia, decizie care survine la cateva luni dupa ce o hotarare similara a fost adoptata impotriva barbatilor egipteni, ca masura de a preveni recrutarea acestora de catre jihadisti.

Potrivit autoritatilor egiptene, femeile cu varste cuprinse intre 18 si 40 de ani trebuie sa obtina o autorizatie speciala inainte de a pleca in Turcia, cu cel putin 72 de ore inaintea calatoriei, relateaza duminica AFP.

In anunt nu se precizeaza motivul impunerii acestor restrictii. In luna martie, organismul religios din cadrul guvernului egiptean, Dar al-Ifta, a avertizat femeile egiptene asupra riscului casatoriilor pe Internet cu jihadisti din gruparea Statul Islamic, ce le-ar putea impinge catre "extremism si terorism".

O masura similara a fost adoptata in luna decembrie impotriva barbatilor egipteni din aceeasi categorie de varsta, in cazul acestora restrictia fiind valabila si pentru calatoriile in Libia.

Turcia este considerata principala poarta de acces catre teritoriile controlate de Statul Islamic in Siria si Irak, aceasta grupare jihadista facandu-si aparitia anul trecut si in Libia. Intre timp, Egiptul a inceput sa se confrunte la randul sau cu o amenintare jihadista provenita din interior, mai ales in peninsula Sinai, unde principala grupare armata s-a declarat loiala Statului Islamic.

Reactia dura a presedintelui Turciei dupa condamnarea la moarte a lui Morsi

Pe de alta parte, relatiile dintre Ankara si Cairo s-au tensionat dupa inlaturarea de la putere a presedintelui egiptean Mohamed Morsi, condamnat sambata la moarte impreuna cu alte cateva sute de membri ai formatiunii sale, Fratia Musulmana. Presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a calificat aceasta sentinta - care nu este definitiva - drept "o intoarcere in Egiptul antic".

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#femei Egipt Turcia Stat Islamic, #Egipt masuri ISIL , #Statul Islamic