Cum vrea Consiliul de Securitate al ONU sa inchida robinetul de bani pentru Statul Islamic

Vineri, 13 Februarie 2015, ora 15:20
4392 citiri
Cum vrea Consiliul de Securitate al ONU sa inchida robinetul de bani pentru Statul Islamic

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezolutie care contine masuri destinate sa blocheze cat mai mult accesul la finantare pentru membrii Statului Islamic si ai altor grupari teroriste ce fac bani din comertul ilegal cu petrolul si antichitati, dar si din rascumpararile pentru eliberarea unor ostatici.

Documentul arata ca organizatia a amenintat ca vor fi aplicate sanctiuni economice si diplomatice tarilor si persoanelor care ajuta teroristii sa obtina finantare.

Rezolutia cere guvernelor sa dea asigurari ca nu sunt implicate, direct sau indirect, in comertul cu Statul Islamic sau cu gruparile care au legatura cu al-Qaida, arata Bloomberg.

Ea a fost adoptata joi seara, fiind semnata de toti cei 15 membri ai Consiliului de Securitate.

SUA si aliatii europeni au oferit ajutor Rusiei, care a redactat draftul documentului, marcand astfel un nivel fara precedent al cooperarii intre Occident si tara condusa de Vladimir Putin, cu toate ca exista diferente de opinii pe teme precum razboiul din Ucraina si razboiul civil din Siria.

"Am facut un pas important pentru a pune frana finantarii teroristilor, care obtin bani in primul rand din trafic ilegal cu petrol", a precizat o sursa pentru Bloomberg.

Mai mult, rezolutia prevede si oprirea vehiculelor care vor sa intre sau sa paraseasca regiunile controlate de Statul Islamic, in cazul in care exista suspiciunea ca ar face comert ilegal cu aceasta grupare.

ONU isi exprima ingrijorarea ca teroristii obtin venituri "prin implicarea directa sau indirecta in jefuirea si traficul bunurilor cu valoare culturala".

Textul mai cere "tuturor statelor membre sa impiedice teroristii sa beneficieze direct sau indirect de banii din rascumparari sau de concesii politice si sa asigure eliberarea in siguranta a ostaticilor".

Statul Islamic ajunge la antipozi: Complot terorist dejucat in Australia

Rolul Consiliului de Securitate al ONU

Consiliul de Securitate al ONU este unul din principalele organe ale Natiunilor Unite, insarcinat cu mentinerea pacii si securitatii internationale. Printre atributiile sale se numara stabilirea de operatiuni de mentinere a pacii, instituirea de sanctiuni internationale, precum si autorizatia de actiuni militare.

Membrii:

Ce buget are Statul Islamic in acest an

Statul Islamic a aprobat pentru anul in curs un buget de doua miliarde de dolari, potrivit liderului religios al gruparii, Abu Saad al Ansari. Principala destinatie o reprezinta plata salariilor si a compensatiilor pentru familiile militantilor morti.

La ora actuala, gruparea isi plateste adeptii cu 400 de dolari pe luna.

De asemenea, Statul Islamic si-a deschis o banca proprie, numita "Islamic Bank", de unde clientii pot imprumuta bani sau isi pot depune economiile.

Dupa ce aceste lucruri au fost luate in calcul, liderii gruparii au constatat ca vor mai avea la dispozitie 250 de milioane de dolari, care vor fi folositi pentru finantarea razboaielor impotriva Occidentului si aliatilor acestuia.

Fondurile provin dintr-o combinatie de taxe, venituri din contrabanda cu petrol, rascumparari si jafuri.

Statul Islamic, buget de 2 miliarde de dolari. Cum a obtinut banii si ce va face cu ei (Grafic)

Totusi, gruparea nu este atat de bogata pe cat am putea crede, cel putin comparativ cu statele pe care incearca sa le cucereasca. La finalul anului trecut, Cabinetul irakian a aprobat un buget de 103 miliarde de dolari pentru 2015, miscarea fiind posibila datorita relatiilor mai bune dintre Bagdad si regiunile autonome kurde - doua tinte ale Statului Islamic.

Iranul vecin, un oponent al gruparii, are un buget de 294 miliarde de dolari, in timp ce Arabia Saudita are la dispozitie in acest an 229 miliarde de dolari. SUA au un buget de 500 de ori mai mare decat al Statului Islamic, anume 1,1 trilioane de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#ONU finantare Statul Islamic, #ONU bani Statul Islamic , #Statul Islamic