Curaj fara margini: Femeile antrenate sa lupte cu Statul Islamic, umar la umar cu barbatii

Joi, 20 August 2015, ora 15:16
4878 citiri
Curaj fara margini: Femeile antrenate sa lupte cu Statul Islamic, umar la umar cu barbatii
Foto: Arhiva Hepta.ro

Timp de trei decenii, Partidul Muncitoresc din Kurdistan (PKK) a luptat impotriva guvernului turc. PKK este considerat organizatie terorista de catre autoritatile turce si mai multe state occidentale, insa acum este un jucator cheie in lupta cu Statul Islamic.

Un jurnalist BBC a reusit sa obtina permisiunea de a intra intr-o tabara de antrenament a PKK din nordul Irakului, in conditiile in care rareori persoane din afara au acces, si a stat de vorba cu femeile care se pregatesc de lupta, urmand exercitii istovitoare.

Povestea fabuloasa a unui fotomodel care s-a luptat cu jihadistii: Am luat pranzul langa o gramada de creier

Ruken, o tanara de 21 de ani din Turkmenistan, se afla in munti de opt luni, iar acum se pregateste sa mearga pe campul de lupta. "M-am inscris in PKK pentru a apara valorile umane, pentru a lupta pentru egalitatea femeilor", sustine ea.

Vian are 20 de ani si face parte din minoritatea religioasa yazidi, terorizata de jihadistii de la Statul Islamic. Ea marturiseste ca a fost norocoasa sa scape din ghearele militantilor ISIL, cand reteaua terorista a luat cu asalt satele cu yazidi din regiunea Sinjar, nordul Irakului, in luna august a anului trecut.

Femeile care lucreaza in politia Statului Islamic: Cum terorizeaza alte femei si de ce

"Ne-au ucis pe multi dintre noi. Nu era in regula sa pastrez tacerea. Initial am venit sa lupt pentru Sinjar, insa acum vrea sa lupt cu AKP (partidul turc aflat la putere) si sa lupt peste tot in Kurdistan. Merg oriunde comandantii PKK au nevoie de mine", a spus tanara.

Gata sa-si confrunte rapitorii

Si Aveen, de 19 ani, este o tanara yazidi din Sinjar. A fost rapita cand Statul Islamic i-a invadat satul si tinuta in captivitate timp de doua luni inainte sa reuseasca sa evadeze. In loc sa caute protectie intr-o tabara de refugiati, Aveen s-a inscris in PKK.

Povestea cumplita a doua neveste scapate din ghearele Statului Islamic: Despre regrete si spaima ca vor fi gasite

Comandantul sau l-a sfatuit pe jurnalistul BBC sa nu o intrebe despre ce i s-a intamplat in captivitate, insa cicatricile de pe fata si mainile ei erau o marturie tacuta a chinurilor prin care a trecut. Tanara spune ca acum este pregatita sa isi confrunte rapitorii.

Narin Jamishd, o fata de origine kurda din Turcia, a intrat in PKK in urma cu patru ani. "Pentru militantii Statului Islamic, femeile ar trebui inchise in casa si folosite pe post de obiecte sexuale. Le este teama de femeile independente", arata ea.

Povestea cutremuratoare a unei tinere yazidi: Vanduta ca sclava sexuala de catre Statul Islamic

Instructorii ii invata pe noii veniti despre filosofia si obiectivele PKK, dar le si arata strategii si tehnici militare. Disciplina si motivatia ii determina pe membrii PKK sa fie atat de eficienti impotriva Statului Islamic, insa tot ele ii fac sa fie vazuti ca o amenintare de catre guvernul turc. Sute de luptatori sunt antrenati sa lupte cu jihadistii ISIL, insa recentele lovitori aeriene ale turcilor le-au ingreunat misiunea.

Aproximativ 40% dintre luptatorii PKK sunt femei. Toate fortele partidului au o conducere comuna formata din ambele sexe, iar femeile si barbatii lupta cu Statul Islamic umar la umar. Cu toate acestea, relatiile sexuale intre ei sunt strict interzise.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#femei lupta Statul Islamic, #femei kurde Statul Islamic, #lupta Statul Islamic , #Statul Islamic