David Cameron anunta "noi masuri" impotriva gruparii Statul Islamic

Duminica, 14 Septembrie 2014, ora 16:58
1947 citiri
David Cameron anunta "noi masuri" impotriva gruparii Statul Islamic

Premierul britanic David Cameron si-a afirmat duminica hotararea de a "adopta noi masuri necesare" impotriva jihadistilor din cadrul gruparii Statul Islamic (SI) responsabili de moartea lucratorului umanitar David Haines.

Pe un ton grav, seful Guvernului, care tocmai prezidase reuniunea interministeriala de criza (Cobra), nu a precizat, in declaratia transmisa de posturile de stiri, natura noilor masuri avute in vedere.

El s-a limitat sa indeparteze incertitudinile cu privire la eventuala asociere a tarii sale la atacurile aeriene americane in Irak si Siria.

David Haines, decapitat de teroristii de la Statul Islamic - Cameron si Obama reactioneaza: Un act diabolic

"Ii vom urmari pe cei responsabili si ii vom tari in fata justitiei, indiferent de cat timp va fi nevoie pentru aceasta. Statele Unite efectueaza o actiune militara directa. Noi le sustinem. (Avioane) britanice de tip Tornado si avioane de recunoastere si-au oferit concursul. Dar nu intra in discutie mobilizarea unor forte de lupta la sol", a adaugat Cameron.

"Acestia nu sunt musulmani, ci monstri", a spus premierul britanic. "Pas cu pas este necesar sa respingem, sa dezmembram si intr-un final sa distrugem Statul Islamic si ceea ce reprezinta el", a subliniat el.

"Vom actiona cu calm, hotarat, dar cu o determinare de neclintit. Nu vom actiona izolat, vom actiona in apropiere cu aliatii nostri, nu doar din Statele Unite si Europa, ci si din regiune", a continuat el.

Britanicul David Haines, decapitat de jihadistii de la Statul Islamic (Video socant)

Guvernul sau a transmis semnale discordante saptamana trecuta. Ministrul de Externe Philip Hammond a inchis usa oricaror atacuri militare comune cu americanii, dupa care afirmatiile sale au fost dezmintite de catre 10 Downing Street, care a anuntat, din contra, ca "nu exclude nimic".

Reuniunea de criza (Cobra) convocata duminica dimineata s-a desfasurat in prezenta unor reprezentanti de rang inalt militari si din serviciile de informatii secrete.

Reactia Londrei este cu atat mai puternica cu cat un al doilea ostatic britanic - Alan Henning - este amenintat cu moartea de catre SI in inregistrarea decapitarii lui David Haines, pe care Cameron l-a prezentat drept un "erou national".

In inregistrarea video de doua minute si 27 de secunde, intitulata "Un mesaj catre aliatii Americii", gruparea jihadista reproseaza Marii Britanii ca s-a alaturat coalitiei Statelor Unite, care efectueaza atacuri aeriene impotriva unor pozitii controlate de catre Statul Islamic in Irak.

"Ai intrat de buna voie intr-o coalitie cu Statele Unite impotriva Statului Islamic, asa cum a facut predecesorul tau Tony Blair inaintea ta, urmand o tendinta in randul premierilor nostri britanici care nu pot sa gaseasca curajul sa le spuna nu americanilor", spune britanicul, ingenuncheat in fata calaului cu fata acoperita, adresandu-i-se premierului David Cameron.

Calaul are accent britanic si ar putea sa fie acelasi care apare in inregistrarile video ale executiilor celor doi jurnalisti americani James Foley si Steven Sotloff, potrivit unor experti.

Londra a anuntat saptamana aceasta trimiterea unor mitraliere grele si munitie in valoare de doua milioane de euro kurzilor din Irak, pentru a lupta impotriva jihadistilor. Ianinte de acest anunt, Marea Britanie a trimis in Irak ajutor umanitar si armament provenind de la tari terte.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#David Cameron masuri Statul Islamic, #decapitare David Haines , #Statul Islamic