De ce functioneaza imperiul de teroare al Statului Islamic. Poate fi oprit?

Sambata, 10 Octombrie 2015, ora 10:32
5904 citiri
De ce functioneaza imperiul de teroare al Statului Islamic. Poate fi oprit?
Foto: Arhiva Hepta.ro

La inceputurile Statului Islamic, pe vremea cand gruparea inca se forma din ramasitele al Qaida in Irak, invatatii musulmani i-au sfatuit pe militanti sa urmeze exemplul armatei americane.

In timpul amplei miscari sunnite din anul 2008, trupele americane au sprijinit consiliile tribale si militiile sa inlature insurgentii criminali din regiunile lor din vestul Irakului, se arata intr-o analiza Business Insider, care citeaza Christian Science Monitor.

Al Qaida in Irak a esuat in acest proces, din cauza "credintei sale brutale, fanatice si arogante ca este un stat", sustin criticii - atat jihadisti, cat si nonjihadisti - potrivit lui Will McCants, director al Proiectului Relatii SUA cu Lumea Islamica din cadrul Institutului Brookings din Washington.

Cum poate fi invins Statul Islamic: Zece idei inedite care nu implica arme

Si ce a facut Statul Islamic? S-a aventurat in diverse actiuni riscante. Pana in 2014, "acestea erau calitatile care au adus succesul Statului Islamic", a subliniat McCants, autorul volumului "Apocalipsa ISIL".

Acum este bine cunoscut faptul ca Statul Islamic controleaza vaste teritorii din Siria si Irak, prin instaurarea unei guvernari moderne de teroare. Mai putin cunoscut este motivul pentru care abordarea jihadistilor a avut atat de mult succes si chiar a reusit sa atraga zeci de mii de luptatori straini.

Se pare ca raspunsul se regaseste in modul in care ia forma brutalitatea Statului Islamic.

Asupra populatiei locale, care nu poate decat sa se supuna, Statul Islamic poate comite atrocitati de nedescris. Duminica trecuta, ISIL a ucis 70 de membri ai unui trib din Irak care au incercat sa porneasca o rascoala impotriva gruparii teroriste.

Statul Islamic a executat 70 de civili in Irak - surse

In schimp, luptatorilor straini care isi pun viata in joc Statul Islamic le promite case langa lac in Raqqa, Siria, si salarii uriase.

Campania de intimidare desfasurata in randul localnicilor functioneaza pentru ca acestia nu prea au de ales. Musulmanii sunniti din teritoriile controlate de ISIL au chiar mai putina incredere in guvernele Siriei si Irakului - conduse de alte grupuri religioase - decat au in Statul Islamic.

Si este putin probabil ca o forta straina sa intervina si sa incline balanta puterii catre triburile locale, asa cum au facut americanii in timpul miscarii sunnite din 2008. Rezultatul este un pseudo-stat care incalca toate regulile moderne si care guverneaza printr-o combinatie calculata intre oportunism si asuprire.

"A fost dificil pentru mine sa vad asta, pentru ca am crezut in ideea - formulata de analistii occidentali, dar si de insusi (fostul lider al Qaida Osama) bin Laden - ca, daca ai de gand sa declansezi insurgenta si sa creezi un stat de lunga durata, trebuie sa castigi sprijinul popular. Statul Islamic a procedat exact invers", a spus McCants.

Violenta, dar nu la intamplare

Brutalitatea Statului Islamic nu este aplicata la intamplare. Este parte a unei strategii bine calibrate pe care gruparea o construieste de ani intregi.

Strategia organizatiei teroriste de a prelua controlul "a inceput cu infiltrarea si s-a incheiat cu cucerirea", dupa cum se arata intr-un raport de luna aceasta al Rand Corporation, un think tank fondat cu scopul initial de a face cercetare si analize pentru fortele armate americane.

Ce trebuie sa faca Obama, pas cu pas, pentru infrangerea Statului Islamic

"Campaniile clandestine de asasinari si intimidari au facut parte din strategia gruparii mai bine de un deceniu", se precizeaza in documentul citat.

Informatii de la surse de pe teren, cat si de pe retelele de socializare, arata ca "ISIL se bazeaza pe brutalitate mai mult decat al Qaida", sustine analistul antitero Harleen Gambhir de la Institutul pentru Studii de Razboi.

Macelul de duminica reprezinta un exemplu tipic, a subliniat expertul, spunand ca "acest tip de executie in masa este aplicat frecvent asupra celor suspectati vag de rebeliune".

Ce a demonstrat Statul Islamic este ca, pe termen scurt, "brutalitatea poate fi mult mai eficienta decat sa isi faca griji pentru altii", a mentionat McCants. "Daca ne uitam la ce a facut ISIL, putem vedea exemple in care controlul a fost preluat prin brutalitate extrema si mentinut tot prin brutalitate extrema", a continuat expertul.

Intrebarea este daca Statul Islamic poate mentine aceasta strategie pe termen lung. Al Qaida insista ca viziunea sa despre crearea unui califat islamic este mai sustenabila. "Crede ca ISIL va esua, din cauza modului in care ii trateaza pe localnici", a aratat Gambhir.

Donald Trump dezvaluie cum va invinge Statul Islamic

In schimb, Statul Islamic a facut o prioritate din atragerea luptatorilor straini. "Luptatorii ISIL sunt tratati preferential in ceea ce priveste alimentatia si nevoile cotidiene de trai", a adaugat specialistul.

Miscarea sunnita partea a 2-a?

Exista semnale evidente ca localnicii sunt iritati puternic sub guvernarea Statului Islamic, sustine McCants. Insa, daca nu primesc ajutor din exterior, va fi dificil sa ii alunge pe jihadistii ISIL, a continuat acesta.

Si este putin probabil ca acest ajutor sa vina de la Statele Unite. "Nu am nicio indoiala ca putem face asta, daca vrem", a precizat McCants, insa o astfel de operatiune ar trebui sa implice trupe terestre, ceea ce ar insemna ca SUA sa intervina din nou in Orientul Mijlociu.

"Asta ne pune in pozitia nesatisfacatoare de a nu avea optiuni concrete pentru distrugerea Statului Islamic in viitorul apropiat", a aratat McCants, care considera totusi ca triburile sunnite ar putea juca un rol important in infrangerea jihadistilor ISIL, daca sunt sprijinite de guvernul irakian.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
#infrangere Statul Islamic, #strategie Statul Islamic, #distrugere Statul Islamic, #succes Statul Islamic , #Statul Islamic