De ce isi decapiteaza Statul Islamic victimele - logica nebanuita din spatele brutalitatii

Miercuri, 08 Octombrie 2014, ora 12:01
21141 citiri
De ce isi decapiteaza Statul Islamic victimele - logica nebanuita din spatele brutalitatii
Foto: counterjihadreport.com

In urma cu cateva luni, lumea nu stia mai nimic despre Statul Islamic. Din aceasta vara, insa, dupa ce a ocupat vaste teritorii din Siria si Irak, organizatia terorista a dominat presa internationala.

Notorietatea ISIL a cunoscut noi cote in luna august, dupa decapitarea jurnalistilor americani James Foley si Steven Sotloff si a voluntarului britanic David Haines.

Vinerea trecuta, jihadistii au executat un alt voluntar britanic, Alan Henning, si au amenintat ca il vor ucide si pe Peter Kassig, fost soldat american.

Occidentalii decapitati in acest an de gruparea Statul Islamic

Totusi, salbaticia militantilor ISIL are o logica strategica, sustin Robert Pape, profesor de stiinte politice la Universitatea din Chicago si directorul Proiectului Chicago pentru Securitate si Terorism (CPOST), si Michael Rowley, director executiv la aceeasi institutie, intr-un articol publicat pe site-ul Politico.

Violenta Statului Islamic a atras atentia intregii lumi, americanii fiind mai interesati de decapitarea lui Foley decat de orice alt eveniment din ultimii cinci ani, potrivit unui studiu al NBC News.

Intimidarea Occidentului, doar speculatii

Actiunile Statului Islamic au generat numeroase speculatii in legatura cu motivul decapitarilor si cu strategia gruparii teroriste ca intreg, care pur si simplu nu sunt adevarate, arata cei doi specialisti. Ei spun ca impresia gresita a oamenilor este ca executiile sunt menite doar sa intimideze Occidentul.

Salbaticia decapitarilor din Statul Islamic e si in tine - Unde mai cad capete in ziua de azi

Din contra, continua Pape si Rowley, decapitarile reprezinta o strategie deliberata - una adoptata cu succes in 2004 de catre Abu Musab al-Zarqawi, fondatorul al Qaida in Irak, prin decapitarea americanului Nick Berg - pentru imbunatatirea eforturilor de recrutare si pentru sporirea fortei militare.

Pentru a implementa aceasta strategie, ISIL are nevoie de un aflux serios de recruti, menit sa sporeasca forta de lupta, formata in prezent din 30.000 de militanti, un numar semnificativ mai mic decat al celorlaltor tabere oponente: luptatorii kurzi, fortele guvernamentale din Siria si Irak si chiar triburi sunnite rivale.

Statul Islamic declara razboi Iranului? Implicarea ascunsa si periculoasa a Rusiei

Mai exact, ISIL este inconjurat de inamici cu o mai mare putere militara si are nevoie sa isi sporeasca forta militara pentru a crea un adevarat Stat Islamic in cele doua tari.

De ce se folosesc jihadistii de decapitari? Intr-un cuvant, publicitate, considera specialistii americani. Extremistii isi contureaza astfel o imagine de cel mai dur grup cu care ar putea lupta asa-numitul dusman suprem al Islamului.

In acest mod, jihadistii reusesc sa atraga mai multi combatanti, numerosi cu puternice convingeri anti-americane, de care ISIL are nevoie disperata pentru a castiga luptele din teritoriu si pentru a crea un Stat Islamic de facto.

Statul Islamic, victorie strategica la granita cu Turcia

Intr-adevar, decapitarile sunt menite sa intimideze Occidentul, dar acesta este doar un beneficiu secundar pentru jihadisti, care se concentreaza pe infrangerea dusmanilor din imediata proximitate.

Multe dovezi ne arata ca Statul Islamic aspira mai degraba la un control regional decat la unul international. Tocmai din acest motiv, FBI este mai ingrijorat in legatura cu micul grup desprins din al Qaida, Khorasan, care comite atacuri in Occident, decat de ISIL.

In concluzie, scopul politic al extremistilor este sa castige controlul asupra teritoriilor sunnite din Irak si Siria. Pentru a obtine acest lucru, gruparea incearca sa inlature de la putere guvernele siite din cele doua tari, care gestioneaza in prezent si teritorii sunnite, si sa puna capat la ceea ce ISIL numeste ocupatia ilegitima a regiunilor sunnite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#decapitati Statul Islamic, #strategie Statul Islamic, #decapitari ISIL, #strategie decapitari Statul Islamic , #Statul Islamic